Udland

Kvinde beskylder Trump for sexovergreb i prøverum - men det gør næppe en forskel, mener analytiker

Donald Trump afviser påstand i ny bog om seksuelt overgreb i stormagasin i 1990'erne som det rene nonsens.

Den amerikanske skribent og brevkasseredaktør E. Jean Carroll beskylder USA's præsident, Donald Trump, for at have forgrebet sig på hende i midten af 1990'erne i et prøverum i et stormagasin i New York.

Det skriver den britiske avis The Guardian lørdag.

Donald Trump, der på det tidspunkt var ejendomsudvikler, afviser blankt beskyldningerne, som bliver fremsat i en stort opsat artikel i New York Magazine.

E. Jean Carroll fortæller i artiklen, at hun i slutningen af 1995 eller begyndelsen af 1996 stødte på Trump i varehuset Bergdorf Goodman på Manhattan.

Hun var 52 år og var kort tid forinden startet som brevkasseredaktør for modemagasinet Elle, mens Trump var 49 eller 50 år og gift med Marla Marples.

I en længere erklæring udsendt fredag udtaler Trump, at han "aldrig har mødt denne person i mit liv".

Prøverum i stormagasin

Carroll påstår, at Trump forgreb sig på hende i et prøverum i stormagasinet. Forinden havde han bedt om hendes råd angående køb af en gave til en kvindelig ven. Trump valgte en gennemsigtig bodysuit og bad hende om at prøve den for ham.

Da de kom ind i prøverummet forgreb Trump sig på hende, påstår Carroll.

- Han holder mig op mod væggen med sine skuldre, presser sin hånd under min overfrakke og trækker mine trusser ned, skriver hun.

E. Jean Carroll skriver, at det efter lidt tid lykkedes hende at skubbe Trump væk og flygte ud af prøverummet.

Jo flere, desto bedre for Trump

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster har fulgt sagen, og ifølge ham er den store historie efterhånden blevet, at antallet af sexanklager mod Donald Trump ikke lader til at gøre nogen nævneværdig forskel.

For Jean Carroll er den 16. kvinde, der anklager USAs siddende præsident for overgreb, og alligevel er der bred konsensus om, at det ikke kommer til at få konsekvenser for Trump.

- Groft sagt kan man faktisk sige, at jo flere desto bedre for Trump. Det er som om, at der er tale om en omvendt musketerred her: antallet er med til at beskytte Trump, fordi et angreb mod én anklage kan bruges til at underminere alle andre anklager, siger Mirco Reimer-Elster.

Pornostjernen Stormy Daniels siger, hun mødte Donald Trump første gang ved en golfturnering i Californien i 2006.

Samtidig vurderer han, at USA's verserende krise mod Iran, som har fyldt stort set hele nyhedsfladen i USA i de seneste døgn, kan have overskygget E. Jean Carrolls anklager. USA-analytikeren påpeger, at eksempelvis den store lokal avis The New York Times kun har valgt at omtalte historien i form af et nyhedstelegram fra AP.

- Men i MeToo-tidsalderen, hvor en række magtfulde mænd er blevet fældet, er det virkelig bemærkelsesværdigt, hvor upåvirket USAs præsident er af det utal af anklager, der foreligger mod ham, siger han.

Trump: Burde blive solgt i fiktionsafdelingen

Ifølge udtalelsen fra Donald Trump er påstanden hentet ud af det blå med det formål at forsøge at promovere en ny bog.

- Den burde blive solgt i fiktionsafdelingen, udtaler Trump og tilføjer:

- Frøken Carroll og New York Magazine: Ingen billeder? Ingen overvågning? Ingen video? Ingen anmeldelser? Ingen ekspedienter i nærheden?

Afslutningsvis opfordrer republikaneren Trump alle, som "har oplysninger om, at Det Demokratiske Parti samarbejder med frøken Carroll eller New York Magazine om at informere os herom hurtigst muligt".

New York Magazine oplyser ifølge The Guardian, at to af Carrolls venner - begge fremtrædende, men unavngivne journalister - bekræfter, at hun på tidspunktet for det påståede overgreb fortalte dem om det.

Artiklen i magasinet er et uddrag fra Carrolls nye bog "What Do We Need Men For?".

Utrolig detaljeret

Og det faktum, at anklagen mod præsidenten først bliver publiceret knap 25 år senere i en erindringsbog, hjælper ikke, mener Mirco Reimer-Elster.

Det gør det tværtimod nemt for Trump og hans støtter at affeje anklagerne som et forsøg på at få solgt bøger. Også selvom anklagen, ifølge USA-analytikeren, fremsættes utrolig detaljeret.

- Det betyder ikke, at Carrolls historie nødvendigvis er det pure opspind. Det kan vi selvsagt ikke bedømme. Men anklagen har været nem at affeje for Trump, fordi der er gået så lang tid, og fordi der ikke eksisterer håndfaste beviser i form af vidner, der var til stede, ligesom der heller ikke er overvågningsbånd af episoden eller fysiske beviser for det angivelige overgreb, siger Mirco Reimer-Elster.