Udland

USA udsteder flyveforbud i iransk luftrum - skandinaviske selskaber følger situationen nøje

British Airways og flere andre store internationale flyselskaber vil undgå dele af iransk luftrum. Aamir Qureshi / Ritzau Scanpix

Den amerikanske luftfartsmyndighed forbyder amerikanske flyselskaber at bevæge sig for tæt på Iran.

Den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, udsteder nu flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum.

Det oplyser FAA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er tale om områder over Hormuzstrædet og Omanbugten. Begge områder har været scene for sammenstød mellem USA og Iran i den seneste tid.

Torsdag nedskød et iransk jord-til-luftmissil en amerikansk drone over Hormuzstrædet. Ifølge Iran krænkede dronen iransk luftrum, men USA siger, at dronen befandt sig i internationalt luftrum.

Ifølge FAA befandt det nærmeste civile passagerfly sig lidt over 80 kilometer fra dronens placering, da den blev skudt ned.

- Der var op til flere civile fly i området på det tidspunkt, skriver FAA i en udtalelse tidligt fredag morgen dansk tid.

Holde øje i Skandinavien

Luftfartsmyndigheden udtrykker desuden stor bekymring for de stigende spændinger og nu militære konfrontationer i et område, der også er en hovedtrafikåre for flytrafik.

Det skandinaviske flyselskab SAS oplyser, at selskabet ikke har ruter, der flyver gennem iransk luftrum.

- Men vi følger som altid situationen tæt og følger myndighedernes anvisninger, hvis noget skulle ændre sig, siger pressemedarbejder i SAS Troels Karlskov til TV 2.

Norwegian har derimod flere ugentlige afgange, som flyver igennem iransk luftrum fra de skandinaviske hovedstæder til Bangkok i Thailand. Selskabet har dog ikke nogen afgange til Thailand fredag. Næste afgang fra København er lørdag.

- Vi følger situationen nøje og vil lægge ruten om, hvis vi vurderer, at det er det, der skal til. Sikkerheden har selvfølgelig allerhøjeste prioritet, siger Norwegians kommunikationschef i Danmark, Andreas Hjørnholm, til TV 2.

Følgende selskaber har fredag meddelt, at de undgår dele af iransk luftrum:

  • KLM (Holland)
  • Qantas (Australien)
  • Malaysia Airlines (Malaysia)
  • Lufthansa (Tyskland)
  • British Airways (Storbritannien)
  • Emirates (De Forenede Arabiske Emirater)

Torsdag valgte det amerikanske flyselskab United Airlines af egen kraft at suspendere flyvninger mellem USA og Indien, der flyver over iransk luftrum.

Hormuzstrædet og Omanbugten

Allerede i maj opfordrede FAA flyselskaber til at udvise forsigtighed, når de flyver over Iran og nærliggende områder i Den Persiske Bugt på grund af øgede militære aktiviteter samt øget politisk spænding.

Utallige fly i luftrummet

FAA's flyveforbud gælder kun amerikanske fly, men ifølge nyhedsbureauet AP vil de nye retningslinjer blive taget med i overvejelserne hos selskaber globalt.

Ifølge offentligt tilgængelige radardata var der tidligt fredag morgen utallige fly fra flere lande til stede i luftrummet nær Iran.

Ifølge flyradar-hjemmesiden Fligtradar24 fløj fly fra blandt andet Qatar Airways og Etihad i de områder, der nu er blevet gjort forbudt for amerikanske rutefly.