Regeringschefer kunne ikke blive enige - nu er disse nye navne i spil til toppost
EU-lederne skal kigge på nye navne til kommissionsformandsposten, efter de hverken kunne blive enige om Margrethe Vestager eller de andre kandidater.
Uklarheden hersker i Bruxelles, dagen efter EU’s stats- og regeringschefer måtte sande, at de ikke kunne blive enige om at besætte unionens øverste politiske topposter.
Er danske Margrethe Vestager stadig i spil, eller er hun ikke? Det er der stadig forskellige udlægninger af. Det står dog klart, at der på mødet torsdag ikke var det nødvendige flertal for, at hun skal være formand for EU-Kommissionen.
I stedet sagde fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der skulle andre navne på bordet end de tre officielle kandidater, der foruden Vestager også tæller tyske Manfred Weber og hollandske Frans Timmermans.
- Nu begynder man at kigge på skaren af ikke-erklærede kandidater. Vi bevæger os fra den åbne kamp over i det mere skjulte, siger TV 2's europakorrespondent, Lotte Mejlhede.
Men hvem kunne de nye kandidater være? Se Lotte Mejlhedes vurdering herunder.
Løkke: De kan bare ringe
De 28 stats- og regeringschefer skal diskutere den udvidede pulje af navne på et nyt topmøde 30. juni.
Men for at gøre det endnu mere kompliceret har lederne indikeret, at de her vil kigge på en samlet pakke af navne til de i alt fem EU-topposter, der er i spil.
Ud over formanden for kommissionen er det blandt andet også jobbet som formand for Det Europæiske Råd, hvis rolle er at koordinere arbejdet mellem EU’s 28 regeringer.
Der er en uskreven regel om, at denne post skal gå til en nuværende eller nyligt afgået regeringschef, og her er Lars Løkke Rasmussen blandt de navne, der har spøgt i kulisserne.
Herunder kan du se, hvad Løkke svarede, da han fredag blev spurgt, om han er kandidat:
Lang vej mod ny EU-Kommission
Håbet blandt EU’s stats- og regeringschefer er stadig, at de kan sammensætte pakken af topposter inden 2. juli, hvor Europa-Parlamentet skal vælge sin formand.
Men selv hvis det lykkes medlemslandene at blive enige om en kandidat til kommissionsformandsposten, er det kun første skridt på vejen til en ny EU-Kommission.
Kandidaten skal derefter vælges af Europa-Parlamentet. Og efterfølgende skal han eller hun sammensætte sit hold af 27 kommissærer i samarbejde med medlemslandene (26 kommissærer, hvis briterne forlader EU inden da).
Hele kommissionen skal godkendes ved en afstemning i parlamentet, før den officielt kan blive udnævnt af medlemslandene.
Hvis ikke en nye kommission er udnævnt 1. november, fortsætter den nuværende midlertidigt.
Det skete for eksempel i 2004, hvor den nyligt udnævnte kommissionsformand, José Manuel Barroso, kunne se, at hans kommission ikke kunne stemmes igennem i parlamentet.
Han måtte derfor udskifte nogle af sine kommissærer for at stille parlamentsmedlemmerne tilfredse, og først 22. november kunne kommissionen tiltræde.