Medier: Trump havde godkendt angreb på Iran - men fortrød

Anonyme kilder fortæller, at amerikanske fly allerede var i luften og et "begrænset" angreb planlagt, da angrebet blev afblæst.

USA's præsident, Donald Trump, havde angiveligt godkendt et militærangreb mod Iran torsdag aften. Men præsidenten trak pludselig godkendelsen tilbage igen, kort før angrebet skulle have været udført.

Det oplyser højtstående amerikanske embedsmænd med kendskab til sagen anonymt til avisen New York Times.

Ifølge nyhedsbureauet AP var der planlagt et "begrænset" angreb, der skulle have ramt militære mål som radarer og missilaffyringsanlæg.

Militærfly var i luften, militærskibe var på plads, men ingen missiler var endnu blevet affyret, da ordren om, at angrebet var afblæst, blev givet, forlyder det.

Det er ifølge kilderne uklart, hvorvidt der stadig er mulighed for, at angrebsplanerne genoptages.

Drone skudt ned

Torsdag nedskød et iransk jord-til-luftmissil en amerikansk drone over Hormuzstrædet. Ifølge Iran krænkede dronen iransk luftrum, men USA siger, at dronen befandt sig i internationalt luftrum.

Det har tidligt fredag morgen dansk tid fået den amerikanske luftfartsmyndighed, FAA, til at udstede flyveforbud for amerikanske fly i dele af Irans luftrum.

Lyn-analyse

Den afblæste militæraktion understreger, hvor lidt der skal til, før konflikten mellem USA og Iran eskalerer fuldstændig.

Kovendingen illustrerer også uenigheden i Trump-administrationen. Hardlinere som udenrigsminister Pompeo og sikkerhedsrådgiver Bolton ønsker en hård kurs og et kontant militært modsvar på nedskydningen af den amerikanske drone, mens præsident Trump er vægelsindet. Det viser dette forløb netop i al tydelighed.

Præsident Trump gjorde det rigtige.

Militæraktionen havde været en voldsom eskalering, der havde skadet Trump politisk, og gjort det sværere at blive genvalgt i 2020.

Trump reagerede først på nedskydningen ved at skrive på Twitter, at Iran havde "begået en rigtig stor fejl".

Men efterfølgende har han afdramatiseret nedskydningen ved at sige, at dronen kan være skudt ned af en person, der var "ukoncentreret og dum".

- Det finder I snart ud af

Ifølge AP brugte Donald Trump det meste af torsdagen med at diskutere Iran med sine sikkerhedsrådgivere og topfolk fra kongressen.

Da han i løbet af dagen blev spurgt af en journalist, hvilken reaktion man kunne forvente fra USA, svarede han ifølge AP:

- Det finder I snart ud af.

Det Hvide Hus og det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, afviser at kommentere sagen, skriver The New York Times.

Det er ifølge avisen uvist, hvorvidt beslutningen om at annullere angrebet skyldes, at Trump har ombestemt sig.

Det kan også skyldes, at Trump-administrationen har bekymringer omkring logistik eller strategi i forbindelse med angrebet, skriver The New York Times.