Udland

Kampen om fri abort raser i USA - delstat inddrager sidste abortkliniks tilladelse

Missouri er dermed tæt på at være uden abortklinikker som den første siden 1974.

Kampen om retten til fri abort raser lige nu i USA.

Efter udnævnelsen af Brett Kavanaugh til den amerikanske højesteret, har retten et konservativt flertal, og det har betydet, at mange delstater har indført ekstremt stramme regler for abort.

Delstaterne må ikke helt forbyde retten til abort, som stadig er sikret gennem en afgørelse i Højesteret fra 1973 i den såkaldte Roe v. Wade-afgørelse.

Til gengæld kan de regulere abortklinikker, og det gør den konservativt ledede delstat Missouri i den grad.

De har faktisk nærmest reguleret abortklinikkerne helt ud af delstaten, og fredag har den sidste abortklinik mistet sin tilladelse til at foretage aborter.

En dommer har beordret, at klinikken kan holde åbent midlertidigt. Men det sker uden en egentlig tilladelse, og det er særdeles usikkert, hvor længe det kan vare.

Den officielle årsag til, at klinikken mister sin tilladelse er, at den ikke har lavet op til standarderne for pleje - noget, som folkene bag klinikken affejer som en undskyldning.

- Myndighedernes bekymringer er blevet adresseret. De bruger processen med tilladelser som et våben til at sætte en stopper for aborter, siger M'Evie Mead, der er leder af Planned Parenthood, som driver abortklinikkerne, i Missouri.

Symbolsk betydning

Kampen om Missouris sidste abortklinik startede i marts, da myndighederne inspicerede klinikken og efter sigende fandt 30 overtrædelser - og kun fire af disse var blevet rettet frem mod fredagens udmelding.

Ifølge guvernør i staten, Mike Parson, har der blandt andet været tale om tilfælde, hvor kvinden forblev gravid efter aborten. Beviserne for disse tilfælde er dog ikke blevet fremlagt, skriver Reuters.

Klinikken er blevet en kampplads, hvor abortmodstandere som disse dagligt møder op.

Selv med den ene klinik, der befinder sig i storbyen St. Louis, er antallet af aborter i Missouri under 3000 sidste år. Langt størstedelen af abortsøgende kvinder fra delstaten tager til nærliggende stater som Kansas og Illinois, fordi det er tættere på deres bopæl.

Alligevel har klinikken i St. Louis fået stor betydning i abortdebatten i USA, fordi den er blevet et symbol på den kamp for fri abort, der lige nu bliver tabt i mange delstater.

Det skyldes, at delstaten ville blive den første i 45 år uden en abortklinik, hvis guvernør Mike Parson får sin vilje.

Søgsmål kan få stor betydning

Brett Kavanuagh satte sig i dommerstolen i oktober sidste år, og siden da har en række delstater indført indskrænkelser af retten til fri abort.

Mange af disse love er blevet suspenderet, fordi organisationer som Planned Parenthood lægger sag an og mener, at de er i strid med rettighederne sikret i afgørelsen fra 1973.

Disse søgsmål kan dog i sidste ende få det værst tænkelige resultat for abortforkæmperne. Hvis et af dem ender i højesteret, vil den nu meget konservative samling dommere nemlig få muligheden for at omstøde afgørelsen fra 1973 - og dermed kan delstater som Missouri få endnu mere frit spil til at indskrænke eller helt fjerne retten til fri abort.

En demonstration markerer hvert år 18. januar årsdagen for Roe V. Wade ved den amerikanske Højesteret.

Retten til fri abort er ikke vedtaget ved lov i USA og er udelukkende sikret, fordi Højesteret i sin tid vurderede, at forfatningens rettighed til privatliv omfattede abort. Men den tolkning er der ifølge New York Times stor uenighed om i juridiske kredse, og derfor er det ikke usandsynligt, at en konservativ højesteret, som der er nu, vil nå frem til en anden afgørelse.

Og det vil altså fuldstændig fjerne det juridiske grundlag for fri abort, der har eksisteret i USA siden 1973.