I 2017 satte han sikker republikansk sejr over styr – nu er Trumps mareridt tilbage

16x9
Overgrebsanklagede Roy Moore formåede at tabe den republikanske højborg Alabama i 2017. Nu vil han forsøge sig igen. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Roy Moore trodsede Trumps tweets, og nu spreder panikken sig i de republikanske rækker.

Den kontroversielle republikanske politiker Roy Moore har meddelt, at han igen søger den republikanske nominering til en plads i senatet ved valget i 2020.

At Roy Moore nu igen stiller op, er et mareridt for præsident Donald Trump og Republikanerne. Reaktionen på Moores kandidatur har da også været kontant fra flertallet af partifællerne i Washington. Den siddende republikanske senator Martha McSally kommenterede Moores kandidatur med følgende udbrud:

- Hold nu op. Det her sted har nok uhyggelige, gamle mænd.

For at forstå reaktionen hos partifællerne skal vi lige skrue tiden et par år tilbage til 2017.

Det utænkelige nederlag

Her tabte Roy Moore et senatsvalg i Alabama, der burde havde været en stensikker affære. Demokraterne havde nemlig ikke vundet et senatsvalg i staten i 25 år, og ved præsidentvalget i 2016 vandt Donald Trump delstaten med hele 28 procentpoint.

Moore var i løbet af valgkampen blevet anklaget af ikke færre end ni kvinder for seksuelle overgreb og sexchikane. Flere af disse kvinder var teenagere, den yngste blot 14 år, da episoderne skulle have fundet sted.

Den republikanske kandidat afviste beskyldningerne, men anklagerne fik det republikanske etablissement til at tage skarp afstand fra Moore.

Præsident Trump valgte derimod at fastholde støtten til den mistænkte krænker. Frygten for at tabe et stensikkert senatssæde – og dermed risikere at miste muligheden for at få gennemført den politiske agenda – vægtede højest.

Roy Moore endte med at tabe specialvalget til demokraten Doug Jones med 25.000 stemmer. For første gang i et kvart århundrede vandt Demokraterne dermed et senatssæde i Alabama.

Trumps mareridt er tilbage

Med Moores udmelding om, at han nu igen søger den republikanske nominering, er der risiko for, at Trumps tømmermænd fra Alabama vender tilbage og bliver endnu voldsommere end sidste gang.

Moore vil ved valget i 2020 udfordre den nu siddende demokratiske senator, Doug Jones. Og i denne omgang er der ikke kun tale om at besætte pladsen i Senatet i to år, som det var tilfældet ved specialvalget i 2017, men i hele seks år frem til 2026.

At Roy Moore igen stiller op, er udtryk for en åbenlys trodsighed over for Trump. Præsidenten har ellers sat sig tungt på Det Republikanske Parti igennem sin enorme popularitet blandt republikanske vælgere.

Moores træk er dermed også et kærkomment minde om, at både præsident Trump og partiets top har meget begrænset indflydelse på, hvem der stiller op i partiets primærvalg rundt omkring i delstaterne.

Alabama bliver afgørende

Men det kræver alligevel sin mand at stille op igen, efter præsidenten – der har 85 procent opbakning blandt republikanske respondenter i Alabama – har tweetet og opfordret Moore til at lade være.

- Republikanerne kan ikke tillade sig igen at tabe senatsædet i den fantastiske stat Alabama. Jeg har INGENTING imod Roy Moore, og modsat mange andre republikanske ledere ønskede jeg, at han vandt. Men det gjorde han ikke, og han kommer nok heller ikke til det. Hvis Alabama ikke vælger en republikaner til Senatet i 2020, kan mange af de utrolige bedrifter, som vi har fået gennemført i løbet af mit præsidentskab, være tabt.

Sådan skrev præsidenten advarende på Twitter sidste måned og tilføjede:

- Roy Moore kan ikke vinde, og konsekvenserne ville være ødelæggende… dommere og højesteretsdommere!

Den sidste del af Trumps tweet illustrerer, hvad der er pĂĄ spil. Alabama bliver en af de store slagmarker i kampen om flertallet i Senatet i 2020. Der er i forvejen stor bevĂĄgenhed pĂĄ delstaten, efter en kontroversiel abortlov blev vedtaget sidste mĂĄned.

Og det er ikke kun muligheden for at få den politiske agenda gennemført, der er på spil i Senatet.

Kongressens andet kammer godkender også føderale dommere, der sidder på livstid. Kort sagt har det stor betydning, hvem der får flertallet i Senatet i 2020, og senatspladsen i Alabama kan sagtens vise sig at blive tungen på vægtskålen.

Bliver udskældt minister Trumps redningskrans?

Der er yderlige en krølle på denne bizarre historie.

Pladsen i Senatet blev kun ledig, fordi præsident Trump havde udpeget den daværende senator, Jeff Sessions, til at være justitsminister. Sessions havde repræsenteret Alabama i Senatet i 20 år og var den første prominente republikaner, der offentligt støttede Trump i de republikanske primærvalg i 2016.

Som justitsminister blev Sessions dog hurtigt en torn i øjet på Trump, efter han i marts 2017 erklærede sig inhabil i undersøgelser, der vedrørte Rusland og Trump-valgkampen. Præsidenten har lige siden været rasende på Sessions og angreb justitsministeren gentagne gange i hårde tweets, inden han i november 2018 fyrede den tidligere senator.

Nu er der vedvarende rygter om, at den republikanske partitop i Washington prøver at overtale Sessions til at genopstille til Senatet i 2020 for at vinde det gamle sæde tilbage. Skulle den tidligere justitsminister og senator vælge at stille op igen, ville han være storfavorit til at vinde senatspladsen i 2020.

Jeff Sessions kan med andre ord efter sin fyring og den vedvarende voksenmobning fra verdens mest magtfulde mand forhindre, at præsident Trump endnu en gang får politiske tømmermænd takket være den mistænkte sexkrænker Roy Moore.

Det er vist det, man i så fald kalder skæbnens ironi.