Vestagers skæbne kan afgøres i aften: - Selvfølgelig er jeg ikke selvsikker
Ligestilling er vigtigt, når topposterne i EU skal besættes, siger Margrethe Vestager, som selv er i spil.
- Selvfølgelig er jeg ikke selvsikker. Det burde ingen være på dette tidspunkt. Men jeg er kandidat, og jeg håber selvfølgelig, stats- og regeringscheferne vil høre vælgernes kald på noget nyt.
Sådan lyder det fra den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, på dagen, hvor det måske bliver afgjort, om EU’s medlemslande støtter hende som ny formand for EU-Kommissionen.
Vestagers kommentarer faldt ved ankomsten til et forberedende møde i den liberale gruppe, hvor hun også understregede, at der er brug for fornyelse i EU-toppen. Ikke mindst når det kommer til ligestilling.
- Ligestilling er en af de grundlæggende ting, vi tror på, og at vise det, når vi besætter topposterne, synes jeg også er måden at vise europæerne, at vores europæiske demokrati forandrer sig, sagde Vestager.
Hurtigere at vælge paven
Alle muligheder er stadig i spil i slutspurten om EU’s topposter. I hvert fald lidt endnu, for torsdag aften skal EU’s stats- og regeringschefer på topmødet i Bruxelles se, om de kan få kabalen til at gå op.
Ikke alle EU-ledere er dog lige positive over for chancerne for at blive hurtigt færdige.
Den irske premierminister, Leo Varadkar, sagde på vej ind til topmødet, at han ikke tror, lederne vil kunne enes om en kandidat denne gang, og at der derfor skal et nyt topmøde til.
- Men det er ikke usædvanligt i den europæiske politiske proces, at det nogle gange kræver flere runder. Det er ofte hurtigere at vælge paven, end det er at besætte disse topposter, sagde Varadkar.
Også den tyske kansler, Angela Merkel, sagde, at ”det kan meget vel være, at der ikke kommer noget resultat i dag”. Det bekymrer hende dog ikke, tilføjede hun – så længe der findes en løsning inden 2. juli, hvor Europa-Parlamentet skal vælge sin nye formand.
Formanden for EU’s medlemslande i Det Europæiske Råd, polske Donald Tusk, skriver desuden på Twitter, at han er gået fra at være "forsigtig optimist" til "mere forsigtig end optimistisk":
Bryd mandemonopolet
Den fungerende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), var en af de eneste, der ankom til topmødet med klar støtte til Vestager.
- Vi går efter at få gjort Margrethe Vestager til formand for Kommissionen, lød det fra Løkke, som også slog et slag for ligestillingen i EU’s øverste politiske lag.
- Der er, føler jeg, et oprigtigt ønske om, at vi skal prøve at bryde mandemonopolet, sagde han.
Chancer for nedadgående
Margrethe Vestager er nærmest på daglig basis i de europæiske medier blevet nævnt som et realistisk bud på en ny formand for EU-Kommissionen, og senest har hun også fået den socialdemokratiske formands, Mette Frederiksens (S), støtte til jobbet.
Men hun er stadig langtfra i mål, og ifølge TV 2s europakorrespondent Lotte Mejlhede er tiden ikke nødvendigvis på Vestagers side.
- Flere kilder siger, at hendes chancer for at blive kommissionsformand er for nedadgående, lyder det fra Lotte Mejlhede.
Vestager tilhører nemlig den liberale gruppe, som kun blev tredjestørst ved valget til Europa-Parlamentet. Og den største gruppe, konservative EPP, har indtil videre ikke givet sig på kravet om, at de skal have den største og vigtigste post som kommissionsformand.
Vestager står heller ikke umiddelbart til at kunne besætte nogle af de andre topposter, vurderer Lotte Mejlhede.
- Men da hun er ualmindelig velanset, kunne hun sandsynligvis få stort set hvilken som helst anden post i Kommissionen. For eksempel en vigtig næstformandspost, hvis den nye danske statsminister ellers vil indstille hende som Danmarks næste EU-kommissær, siger hun.
Kan Lars Løkke få en toppost i EU?
Margrethe Vestager er ikke eneste dansker, som kan komme i betragning til en toppost. Der er også en spinkel chance for, at den fungerende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), kan komme i spil, vurderer Lotte Mejlhede.
På vej ind til topmødet blev den fungerende statsminister selv spurgt, om han var i spil til stillingen, men han sagde, at ”det ikke er det, der er på tale”.
- Det starter jo med kommissionsformandsstillingen. Og når vi har kæmpet den hjem til Margrethe Vestager, tror jeg ikke, hverken de liberale eller Danmark står til at få flere poster, lød det fra Løkke.