Udland

Vestagers skæbne kan afgøres i aften: - Selvfølgelig er jeg ikke selvsikker

Ligestilling er vigtigt, når topposterne i EU skal besættes, siger Margrethe Vestager, som selv er i spil.

- Selvfølgelig er jeg ikke selvsikker. Det burde ingen være på dette tidspunkt. Men jeg er kandidat, og jeg håber selvfølgelig, stats- og regeringscheferne vil høre vælgernes kald på noget nyt.

Sådan lyder det fra den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, på dagen, hvor det måske bliver afgjort, om EU’s medlemslande støtter hende som ny formand for EU-Kommissionen.

Vestagers kommentarer faldt ved ankomsten til et forberedende møde i den liberale gruppe, hvor hun også understregede, at der er brug for fornyelse i EU-toppen. Ikke mindst når det kommer til ligestilling.

- Ligestilling er en af de grundlæggende ting, vi tror på, og at vise det, når vi besætter topposterne, synes jeg også er måden at vise europæerne, at vores europæiske demokrati forandrer sig, sagde Vestager.

Hurtigere at vælge paven

Alle muligheder er stadig i spil i slutspurten om EU’s topposter. I hvert fald lidt endnu, for torsdag aften skal EU’s stats- og regeringschefer på topmødet i Bruxelles se, om de kan få kabalen til at gå op.

Ikke alle EU-ledere er dog lige positive over for chancerne for at blive hurtigt færdige.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, sagde på vej ind til topmødet, at han ikke tror, lederne vil kunne enes om en kandidat denne gang, og at der derfor skal et nyt topmøde til.

- Men det er ikke usædvanligt i den europæiske politiske proces, at det nogle gange kræver flere runder. Det er ofte hurtigere at vælge paven, end det er at besætte disse topposter, sagde Varadkar.

Også den tyske kansler, Angela Merkel, sagde, at ”det kan meget vel være, at der ikke kommer noget resultat i dag”. Det bekymrer hende dog ikke, tilføjede hun – så længe der findes en løsning inden 2. juli, hvor Europa-Parlamentet skal vælge sin nye formand.

Formanden for EU’s medlemslande i Det Europæiske Råd, polske Donald Tusk, skriver desuden på Twitter, at han er gået fra at være "forsigtig optimist" til "mere forsigtig end optimistisk":

Bryd mandemonopolet

Den fungerende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), var en af de eneste, der ankom til topmødet med klar støtte til Vestager.

- Vi går efter at få gjort Margrethe Vestager til formand for Kommissionen, lød det fra Løkke, som også slog et slag for ligestillingen i EU’s øverste politiske lag.

- Der er, føler jeg, et oprigtigt ønske om, at vi skal prøve at bryde mandemonopolet, sagde han.

Chancer for nedadgående

Margrethe Vestager er nærmest på daglig basis i de europæiske medier blevet nævnt som et realistisk bud på en ny formand for EU-Kommissionen, og senest har hun også fået den socialdemokratiske formands, Mette Frederiksens (S), støtte til jobbet.

Men hun er stadig langtfra i mål, og ifølge TV 2s europakorrespondent Lotte Mejlhede er tiden ikke nødvendigvis på Vestagers side.

- Flere kilder siger, at hendes chancer for at blive kommissionsformand er for nedadgående, lyder det fra Lotte Mejlhede.

Vestager tilhører nemlig den liberale gruppe, som kun blev tredjestørst ved valget til Europa-Parlamentet. Og den største gruppe, konservative EPP, har indtil videre ikke givet sig på kravet om, at de skal have den største og vigtigste post som kommissionsformand.

Vestager står heller ikke umiddelbart til at kunne besætte nogle af de andre topposter, vurderer Lotte Mejlhede.

- Men da hun er ualmindelig velanset, kunne hun sandsynligvis få stort set hvilken som helst anden post i Kommissionen. For eksempel en vigtig næstformandspost, hvis den nye danske statsminister ellers vil indstille hende som Danmarks næste EU-kommissær, siger hun.

Fem spørgsmål og svar om Vestagers chancer

Hvad taler til Vestagers fordel?

Fordelingen af topposter er en kompliceret kabale, hvor både politisk farve, køn og geografi spiller ind. Der har aldrig været hverken en kvindelig eller en nordisk formand for EU-Kommissionen, hvilket taler til Margrethe Vestagers fordel.

Primært er det dog hendes bredt anerkendte arbejde som EU’s konkurrencekommissær og hendes image som en ’fornyer’, der gør, at mange betragter hende som en god kandidat til posten. Blandt andet har magasinet ’The Economist’ argumenteret for, at hun har alle de kvaliteter, der skal til; en kraftfuld og effektiv leder, som er acceptabel for både nord, syd, øst og vest i EU.

Hvem er hendes officielle konkurrenter?

Der er to andre kandidater, som officielt har bragt sig selv i spil til posten som kommissionsformand, og som stadig har en chance: Tyske Manfred Weber og hollandske Frans Timmermans. Ingen af dem spås dog lige nu store chancer.

Det konservative EPP-parti blev det største i valget til Europa-Parlamentet og insisterer derfor på at skulle have posten som kommissionsformand. Weber er partiets officielle kandidat og var således indtil for nylig den store favorit, men hans manglende kvalifikationer (han har for eksempel aldrig været minister) har ført til tydelig modstand fra blandt andre Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

 

Hvem er hendes uofficielle konkurrenter?

Hvis Manfred Weber bliver skubbet tilside, kan Vestager ende med i stedet at skulle konkurrere med en anden EPP-kandidat. Blandt de mest sandsynlige regnes først og fremmest den franske Brexit-forhandler Michel Barnier. Derudover er der bulgarske Kristalina Georgieva, som i øjeblikket er chef for Verdensbanken. Og endelig er der Angela Merkel, som de fleste forventer kan tage lige den toppost, hun har lyst til – hvis hun altså vel og mærke har lyst.

Hvordan besættes posten?

Hele fem højtprofilerede poster er denne gang på spil i EU’s store vagtskifte: Formanden for Europa-Parlamentet, for Det Europæiske Råd, for EU-Kommissionen og for Den Europæiske Centralbank samt EU’s udenrigsrepræsentant.

Man regner med, at alle fem topposter vil blive besat på samme tid, men proceduren er forskellig fra stilling til stilling. Hvad angår formanden for EU-Kommissionen, som Vestager er i spil til, skal en kandidat først støttes af mindst 21 af EU’s 28 lande. Derefter skal mindst halvdelen af Europa-Parlamentets 751 medlemmer stemme for kandidaten.

Hvornår kommer der en afgørelse for Vestager?

EU-lederne tager hul på toppost-debatten torsdag klokken 19.15. Det er usikkert, om de når at blive færdige samme aften, eller om de må arbejde videre fredag, hvor de alligevel stadig er i Bruxelles. I yderste konsekvens kan de blive tvunget til at arrangere et nyt topmøde, hvis ikke de kan enes. Flere EU-ledere, heriblandt tyske Angela Merkel, har givet udtryk for, at det helst skal ske i denne måned.

Topmødet torsdag og fredag kan derfor ende på tre måder for Vestager:

  1. Hun bliver valgt som medlemslandenes kandidat, hvorefter hun skal godkendes af Europa-Parlamentet.
  2. Ingen bliver valgt endnu, og Vestager er stadig med i kapløbet.
  3. Vestager sorteres fra på bekostning af en eller flere andre kandidater.

Kan Lars Løkke få en toppost i EU?

Margrethe Vestager er ikke eneste dansker, som kan komme i betragning til en toppost. Der er også en spinkel chance for, at den fungerende danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), kan komme i spil, vurderer Lotte Mejlhede.

Lyn-analyse

Med danske øjne er det også interessant at følge, hvem der kunne blive ny formand for Det Europæiske Råd. For hvis de konservative løber med posten som kommissionsformand, så kunne der placeres en liberal på den post. Her er det uformelle krav, at det skal være en tidligere eller nuværende regeringschef, og derfor nævnes blandt andre Charles Michel fra Belgien, Xavier Bettel fra Luxembourg og Mark Rutte fra Holland (der dog selv har afvist at have interesse). Og så er der danske tunger, der også nævner Lars Løkke Rasmussen. Hans chancer ses som værende små, men måske kunne han blive en kompromisløsning, som både Frankrig og Tyskland kan leve med. Han har ingen rigtige fjender, han har siddet længe som regeringschef – og så har han just skaffet Venstre et godt valg, hvilket skaber respekt.

På vej ind til topmødet blev den fungerende statsminister selv spurgt, om han var i spil til stillingen, men han sagde, at ”det ikke er det, der er på tale”.

- Det starter jo med kommissionsformandsstillingen. Og når vi har kæmpet den hjem til Margrethe Vestager, tror jeg ikke, hverken de liberale eller Danmark står til at få flere poster, lød det fra Løkke.