Udland

Kinas leder besøger Nordkorea - det handler både om symbolik og realpolitik

Den kinesiske præsident får den helt store officielle modtagelse i Nordkorea. Begge parter har noget at vise USA.

For første gang i 14 år har Nordkorea torsdag fået officielt besøg af præsidenten fra det store naboland Kina.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, landede torsdag på et todagesbesøg hos sin nordkoreanske kollega, Kim Jong-un.

Officielt er anledningen rent symbolsk, at man vil fejre 70-årsdagen for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem de to lande, men besøget er samtidig et tegn på, at Kina stadig bakker op om sit naboland.

- Jeg tror, at kineserne prøver at signalere, at det her er en officiel anerkendelse af Kim Jong-uns Nordkorea, siger en sydkoreanskbaseret ekspert i international politik, John Delury, til tv-stationen CNN.

Atomprogram

Forholdet mellem de to lande har traditionelt været tæt. Kina er Nordkoreas altdominerende samhandelspartner og politiske støtte.

Forholdet har imidlertid været anstrengt de seneste år på grund af Nordkoreas atomprogram og afprøvning af langtrækkende missiler, der har bragt landet på konfrontationskurs med omverdenen – først og fremmest med USA.

Det fik også Kina til at støtte de internationale sanktioner, der skulle presse Nordkorea til at opgive sit atomvåbenprogram.

Forbindelsen mellem de to lande har dog aldrig været afbrudt, for Kim Jong-un har været på hele fire besøg i Kina siden marts 2018.

Men symbolsk har det betydning, at den kinesiske præsident nu besøger den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang.

På forsiden af avisen

Onsdag havde den officielle nordkoreanske statsavis, Rodong Sinmun, helt ekstraordinært givet plads på forsiden til et indlæg fra den kinesiske præsident, hvor han roste Nordkorea:

- Kina støtter Nordkorea, fordi landet fastholder den rigtige retning, når det gælder om at løse problemerne på den koreanske halvø, skrev Xi Jinping blandt andet.

Store tv-skærme med avisforsiden i Pyongyangs gader sikrede, at byens befolkning fik læst artiklen.

Gang i forhandlingerne

Udenlandske eksperter vurderer, at Kinas interesse først og fremmest er at se, om ikke der kan bringes nyt liv i atomnedrustningsforhandlingerne mellem Nordkorea og USA.

De forhandlinger har ligget stille, siden et topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump i februar endte med, at parterne demonstrativt gik fra hinanden.

Nu vil Kina gerne demonstrere, at man har en rolle at spille her, siger en kinesisk ekspert i international politik, Tong Zhao.

- Hvis Kinas mægling viser sig brugbar, så vil det demonstrere, at Kina er en nyttig partner for USA, når det gælder vigtige regionale spørgsmål, siger Tong Zhao til CNN.

Den store donor

Kinas styrke er, at landet økonomisk er helt afgørende for Nordkorea. Oven i de økonomiske sanktioner oplever Nordkorea nu den værste tørke i 40 år, og ifølge FN er 40 procent af befolkningen ramt af fødevaremangel.

Mange lande verden over giver fødevarehjælp til Nordkorea, men Kina er langt den største donor. Der findes ikke nyere tal, men i 2012 var den kinesiske humanitære støtte til Nordkorea eksempelvis 80 gange større end støtten fra EU. Det viser en FN-opgørelse af ældre dato, som BBC citerer.

Giver Kina betydning

Den kinesiske præsident skal efter planen mødes med Donald Trump, når de begge deltager i G20-mødet i Japan senere på måneden. Her forventes de blandt andet at diskutere handelskrigen mellem de to lande.

Og Xi Jinpings besøg i Nordkorea ses derfor også som en forberedelse til dette møde:

- Nordkorea er et kort, som Kina kan spille. Kina vil måske demonstrere sit særlige forhold til Nordkorea og dermed sin betydning for forholdet mellem USA og Nordkorea, siger den kinesiske ekspert i international politik Zhang Lifan til den britiske avis The Guardian.