Udland

Iran skyder militær drone fra USA ned i kriseområde

Iranerne hævder, at dronen befandt sig i iransk luftrum, men det amerikanske militær afviser: Den var i internationalt luftrum.

En militær drone fra USA er torsdag skudt ned over Hormuzstrædet af et iransk jord-til-luft missil. Det oplyser amerikanske og iranske kilder, som giver forskellige udlægninger af omstændighederne ved nedskydningen.

Tidligt torsdag eftermiddag bekræfter Pentagon officielt, at Iran har nedskudt et amerikansk overvågningsdrone.'

Iranske kilder siger, at Irans Revolutionsgarde nedskød en RQ-4 Global Hawk drone i iransk luftrum, men amerikansk militær siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at nedskydningen skete i internationalt luftrum, og at der er tale om et "uprovokeret angreb".

Der skal ifølge amerikanerne være tale om en af flådens droner, en MQ-4C Triton - den kan holde sig flyvende i over 24 timer ad gangen.

USA har oprustet markant i Mellemøsten

Tidligere har det amerikanske militær påstået, at Iran affyrede et missil mod en anden drone i sidste uge, da denne reagerede på et angreb mod to olietankere ved Omanbugten.

Rapporten om nedskydningen af dronen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Iran og USA er højspændt, og det amerikanske forsvarsministerium annoncerede mandag, at det vil sende yderligere 1000 soldater til Mellemøsten.

Den fungerende amerikanske forsvarsminister, Patrick Shanahan, kalder troppeforøgelsen et forsøg på at "øge sikkerheden omkring amerikanske interesser" i regionen.

USA beskylder blandt andet Iran for at stå bag angreb på to tankskibe i Omanbugten i sidste uge. Iran nægter enhver indblanding.

I forvejen har USA oprustet markant i Mellemøsten, siden præsident Donald Trump valgte at trække sig ud af den internationale aftale om Irans atomprogram, der blev indgået i 2015.

I øjeblikket består oprustningen af omtrent 10.000 soldater, flere langtrækkende bombefly samt et hangarskib med støttefartøjer.