Udland

Efter massiv prinsesse-kritik: Norsk konge forsøger at finde ordning med datter

Norske prinsesse Märtha Louise agter at beholde sin prinsessetitel, også selvom flere kritiserer hende for at bruge den kommercielt. Lise Aserud / Ritzau Scanpix

Den norske prinsesse Märtha Louise er kommet i modvind i hjemlandet, efter at hun har forelsket sig i en shaman, som hun turnerer med.

I de seneste måneder har nordmændene og den norske presse stillet sig selv spørgsmålet:

Er der grænser for, hvornår man må bruge sin prinsessetitel?

Det sker, efter at den norske prinsesse Märtha Louise har været med sin kæreste på en turne, der bærer titlen 'Prinsessen og shamanen".

Her lover parret de betalende tilskuere en rejse ind i livets mysterier, hvor man blandt andet kan komme i dybere kontakt med sin indre kraft.

Shaman Durek og prinsesse Märtha Louise til et af deres foredrag på Clarion Hotel i Stavanger.

Kong Harald: Vi forsøger at finde en ordning

Men det er faldet mange nordmænd for brystet, at hun bruger sin prinsessetitel til at sælge billetter til sine alternative foredrag. Og i en leder i avisen 'Fædrelandsvennen' opfordres kongehuset til at fratage hende titlen.

Nu har hendes far, kong Harald, blandet sig i debatten.

Til det norske medie NRK fortæller han, at han er i dialog med sin datter om prinsessetitlen.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, hvor langt vi er kommet i dialogen. Men vi forsøger at finde en ordning, sagde han.

Kong Harald fastslog dog samtidig, at han ikke synes, sagen er belastende for kongehuset.

82-årige kong Harald er far til prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon.

Alternativ kæreste

Allerede i maj udtalte prinsesse Märtha Louises lillebror, kronprins Haakon, at han fulgte meget med i medierne og gerne ville have en dialog med sin søster om hendes brug af titlen i forbindelse med hendes forretninger.

Siden Märtha Louise præsenterede sin amerikanske kæreste, den 44-årige Durek Verrett (også kendt som Shaman Durek), har både hun og især Shaman Durek mødt stor modstand.

Det kom nemlig frem, at han hævder, at han kan kurere visse kræftformer med sine behandlinger.

Shaman Durek har mødt kritik fra mange kanter. Retspapirer viser blandt andet, at han har chikaneret sin tidligere udlejer og truet med at bruge sort magi imod ham.

Prinsesse Märtha Louise er flere gange gået i rette med befolkningen og pressen og har bedt dem holde igen med kritikken.

Prinsessen vil ikke af med titlen

Det er ikke første gang, prinsesse Märtha Louises prinsessetitel er til debat.

I 2002 valgte hun selv at træde ud af kongehuset, så hun kunne være selvstændig erhvervsdrivende og blandt andet skrive bøger om alternativ behandling og åbne en skole, hvor man kunne lære at tale med engle.

Hun frasagde sig dermed sin apanage og droppede tiltaleformen "Hendes Kongelige Højhed".

Men titlen som prinsesse beholdt hun. Og den agter hun fortsat at beholde. Det fortalte hun, da hun gæstede det norske program 'God morgen Norge'.

- Jeg er en prinsesse, jeg er født ind i den familie, og jeg får ingen penge fra staten. Jeg overvejer ikke at afgive min titel, sagde hun.

Her fortalte hun også, at hun tidligere havde haft diskussioner med sine forældre om sin brug af prinsessetitlen, blandt andet dengang hun opgav sin apanage.