Udland

Boris Johnson fik ’sin foretrukne modkandidat’ – nu skal de dyste om premierministerposten

Nu er det op til de 160.000 konservative partimedlemmer, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister og forhandle Brexit med EU.

I Storbritannien er det store felt af kandidater til formandsposten i Det Konservative Parti og dermed posten som premierminister snævret ind til to kandidater: Boris Johnson og udenrigsminister Jeremy Hunt.

Det er resultatet af en uges afstemninger blandt partiets 313 medlemmer af det britiske underhus.

Boris Johnson tager endnu en storsejr med 160 stemmer, mens Jeremy Hunt får 77 stemmer.

Det er kun to mere end hans nærmeste konkurrent, miljøminister Michael Gove, der var blandt de sidste tre i formandsopgøret. Gove var en af favoritterne fra start, men hans chancer led et alvorligt knæk, da det i pinsen kom frem, at han har taget kokain som ung journalist.

De sidste to kandidater skal nu til afstemning blandt partiets 160.000 medlemmer over hele landet. De har en måned til at stemme, og resultatet forventes den sidste uge i juli. Men allerede nu er der en klar favorit.

Johnson har X-factor

Storbritanniens farvel til EU - kendt som Brexit - har været det altoverskyggende emne i valgkampen om at overtage formandsposten hos De Konservative.

Derfor er Boris Johnson bookmakernes favorit.

Johnson har været udenrigsminister, borgmester i London og stod i spidsen for kampagnen for at få stemt Storbritannien ud af EU i 2016. Og den tidligere journalist er meget populær blandt Det Konservative Partis medlemmer.

- Han anses for at have X Factor, og der er næppe en sjæl i dette land, der ikke ved, at han er glødende Brexit-fortaler, siger TV 2s korrespondent Divya Das fra London.

Derudover har han slået fast, at Storbritannien med ham som premierminister forlader EU 31. oktober - med eller uden en skilsmisseaftale. Han har truet EU med at tilbageholde de knap 330 milliarder kroner, som briterne skal betale i forbindelse med Brexit, hvis ikke de får en bedre skilsmisseaftale end hidtil.

Det er langt skarpere budskaber, end hans modstander kan matche.

Modstander klar til at skubbe Brexit

Jeremy Hunt stemte for at forblive i EU i 2016, og først siden er han blevet fortaler for Brexit.

I de seneste ugers debat har han gentagne gange sagt, at han med sin erfaring som entreprenør og udenrigsminister er den bedste til at forhandle en ny aftale med EU hjem.

Han er ligesom Boris Johnson klar til at forlade EU uden en skilsmisseaftale, men Jeremy Hunt vil ikke udelukke at skubbe udmeldelsen til efter 31. oktober, hvis der er udsigt til en bedre aftale, end den Theresa May har forhandlet hjem.

- Jeg er den undertippede, men der sker overraskelser i politik, som det skete i dag, skriver Hunt efter afstemningen på Twitter.

Lyn-analyse

Jeremy Hunt er Boris Johnsons foretrukne modkandidat. Selv om Hunt nu er fortaler for Brexit, stemte han for at blive i EU i 2016, og det er derfor oplagt at spille på netop det i forhold til Johnson, der var frontfigur for Leave-kampagnen. Derudover er Hunt ikke et nær så kendt navn som Boris Johnson, så han har et stort arbejde foran sig ude blandt græsrødderne. De skal simpelthen lære ham at kende. Boris Johnson - eller bare Boris - er omvendt kendt af Det Konservative Partis medlemmer, og det er hans klare fordel.

Kan spænde ben for sig selv

Boris Johnsons team har hele vejen gennem sikret ham storsejre i kampen om premierministerposten, og i den næstsidste afstemning torsdag eftermiddag scorede han over halvdelen af stemmerne. Dermed skulle han tabe stemmer for ikke at blive blandt de sidste to.

Nu er det op til partiets medlemmer, om han når hele vejen til Downing Street 10. Men den eneste, der ser ud til at kunne spænde ben for Johnson, er Johnson selv, vurderer Divya Das.

- Han er kendt for sine markante udtalelser, som han møder kritik for, så hvis han træder i spinaten undervejs i den kommende valgkamp, kan han gøre det svært for sig selv, siger hun.

Hun vurderer, det kan være forklaringen på, at Boris Johnson har undgået at deltage i debatter i samme grad som de andre kandidater.

I stedet for Boris Johnson stod der en tom plads i hans sted, da Channel 4 søndag aften sendte den første debat, og da kandidaterne mandag på skift lod sig grille af politiske journalister, var der et hul i tidsplanen, som var sat af til Boris Johnson.

Det var først mandag aften, Johnson tonede frem på skærmen i BBC's debat, og det har mødt stor kritik fra hans modstandere i formandsopgøret.

May stødte panden mod en mur

Jobbet som premierminister og formand for De Konservative blev ledigt, da Theresa May 24. maj meddelte sin afgang i en tårevæddet tale foran Downing Street 10.

Det skete, efter at gentagne forsøg på at få stemt hendes skilsmisseaftale med EU gennem det britiske parlament slog fejl.

Theresa May forlod jobbet som konservativ formand 7. juni, men hun er fungerende premierminister, indtil der er udpeget en efterfølger.