Udland

Udsultet isbjørn vandrede rundt blandt mennesker i russisk by

Det er første gang i 40 år, at en isbjørn har forvildet sig ind i byen, siger lokale forskere.

Beboerne i den russiske by Norilsk spærrede øjnene op, da en udmagret isbjørn tirsdag slentrede rundt i et industrikvarter i byens udkant.

Isbjørnen havde forvildet sig flere hundrede kilometer væk fra sit naturlige levested i Arktis. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hunbjørnen var tydeligt afkræftet og lå i timevis på jorden, mens folk stimlede sammen for at få et glimt af det store dyr.

Første gang i 40 år

Ifølge lokale naturforskere i Norilsk er det første gang i 40 år, at en isbjørn har forvildet sig ind i industribyen i det nordlige Sibirien.

Oleg Krashevsky, en lokal vildtlivsekspert, sagde tirsdag til Reuters, at det var uklart, hvorfor isbjørnen havde vandret flere hundrede kilometer og forvildet sig ind i byens forstæder. En mulighed er ifølge Krashevsky, at bjørnen simpelthen er faret vild.

- Isbjørnen havde rindende øjne og kunne tydeligvis ikke se klart, siger Oleg Krashevsky til Reuters.

Sårbare over for klimaændringer

Isbjørnenes afhængighed af havis gør dem ekstremt sårbare over for global opvarmning. Når den arktiske is gradvis trækker sig tilbage, bliver det sværere for bjørnene at jage sæler, der er deres vigtigste byttedyr.

Det har tvunget isbjørnene til at søge efter føde andre steder – og ofte tættere på menneskelig bebyggelse.

Så sent som i april i år havde en anden isbjørn forvildet sig ind i gaderne i landsbyen Tilichiki på den russiske halvø Kamtjatka.

Det er uklart, om klimaforandringer spiller en rolle for isbjørnens indtog i Norilsk. Onsdag forventes statslige vildtlivseksperter at ankomme til byen for at besigtige den afkræftede isbjørn.