Udland

Rekordmange flygtninge - her er kriserne, du måske ikke har hørt om

Flere mennesker end nogensinde før er på flugt fra krige, konflikter og forfølgelse.

Onsdag offentliggjorde FN, at der i 2018 var mere end 70 millioner flygtninge i verden.

Det er rekordmange.

Det er stort set lige så mange mennesker, som der bor i Frankrig.

Og hver eneste dag kommer der 37.000 flere børn og voksne til.

Det er nogenlunde lige så mange, som der bor i Fredericia.

- Disse tal er en yderligere bekræftelse af en langvarig tendens med, at stadig flere mennesker har behov for beskyttelse mod krig, konflikt og forfølgelse, siger FN’s højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten onsdag.

Kun få når til Europa

Herhjemme har vi især fået flygtninge fra Syrien, Iran, Afghanistan, Irak og Etiopien. Syrien er da også det største flygtningeland i verden disse år. Mere end seks millioner syrere er enten internt fordrevet eller flygtet til udlandet. Langt hovedparten er flygtet til nabolandene Tyrkiet og Libanon, mens en mindre del er kommet til europæiske lande som Danmark.

- Men man skal bare huske proportionerne. Når man ser på verdens flygtninge, så er det altså langt størstedelen, der ikke når op til vores breddegrader. Vi har andre kriser, som vi ikke hører så meget om i Danmark, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund, der er dansk talsperson for FN’s flygtningeorganisation UNHCR.

Her har vi samlet fem eksempler på store flygtningekriser, som vi herhjemme har hørt meget lidt om, aldrig har mærket til eller måske har glemt.

Venezuela

Antal mennesker på flugt: Op mod fire millioner mennesker har forladt Venezuela, heraf flere end en million til nabolandet Columbia og en halv million til Peru. Over 200.000 venezuelanere har søgt asyl i Peru.

Varighed: Den interne konflikt i Venezuela er taget til siden tidligere præsident Hugo Chavez’ død i 2013, og især det seneste år.

Hvad handler konflikten om: Landet er dybt splittet mellem en venstreorienteret regering støttet af militæret og en borgerlig opposition. Venezuela har – særligt det seneste år – været præget af store demonstrationer og forsøg på militærkup. Samtidig er økonomien ødelagt med hyperinflation og mangel på dagligdags fornødenheder.

Myanmar

Antal mennesker på flugt: 1,1 millioner rohingyaer er på flugt. Langt de fleste bor i flygtningelejre i nabolandet Bangladesh.

Varighed: Den store flygtningestrøm fandt sted i 2017 og er fortsat på lavere niveau siden.

Hvad handler konflikten om: Rohingyaerne er en muslimsk minoritet i det buddhistiske Myanmar, som historisk har været undertrykt og officielt er statsløse. I 2017 blev rohingyaerne ramt af en bølge af overgreb fra landets militær og radikale buddhister, der tvang en stor del af dem til at søge over grænsen til nabolandet Bangladesh.

Den Demokratiske Republik Congo

Antal mennesker på flugt: 5,4 millioner mennesker er på flugt. Af dem er 4,5 millioner internt fordrevne, mens knap 900.000 er flygtet til udlandet eller er asylansøgere. De fleste flygtninge uden for landets grænser befinder sig i nabolandet Uganda.

Varighed: Borgerkrigen i landet har varet i årtier og har været ført med vekslende intensitet. På et tidspunkt talte man om "en lille verdenskrig", fordi syv andre lande havde tropper i landet. Derudover har op mod 100 lokale militser deltaget i kampene.

Hvad handler konflikten om: Centralregeringen har ingen kontrol over det østlige Congo, hvor militser kæmper om kontrollen med regionens enorme naturressourcer.

Sydsudan

Antal mennesker på flugt: 4,2 millioner mennesker er på flugt, mange af dem er internt fordrevne. Sydsudan er et af de områder, hvorfra der kom flest nye flygtninge i 2018.

Varighed: Sydsudan blev selvstændigt i 2011 efter en blodig borgerkrig og løsrivelse fra Sudan, hvis militær blev anklaget for folkedrab i Sydsudan. I 2013 udbrød der imidlertid en ny borgerkrig ud i den nye nation.

Hvad handler konflikten om: Den nye borgerkrig er en strid mellem etniske grupper og samtidig en krig om kontrollen med landets oliereserver.

Columbia

Antal mennesker på flugt: Ifølge FN’s rapport er Columbia det land i verden, der næst efter Syrien har flest internt fordrevne indbyggere. I alt er omkring otte millioner mennesker flygtet fra deres hjem - heraf er 98 procent internt fordrevne.

Varighed: Columbia har oplevet årtiers borgerkrig. I 2016 indgik regeringen og den største oprørsbevægelse FARC en fredsaftale.

Hvad handler konflikten om: Flere ting. Borgerkrigen har stået mellem regeringen og venstreorienterede oprørsbevægelser som FARC. En tredje part i konflikten har været landets magtfulde narkokarteller, der har eksporteret kokain for milliarder. Dertil kommer, at bevæbnede militser forsøger at fordrive landets indfødte befolkning væk fra deres jord.