Udland

Flere flygtninge i verden end nogensinde før

Halvdelen af verdens flygtninge er børn og unge under 18 år.

Der har aldrig været flere flygtninge i verden end nu.

Nye tal fra FN viser, at tallet i 2018 nåede op over 70 millioner mennesker, hvoraf halvdelen var børn under 18 år.

Det er 2,3 millioner flere end i 2017, skriver FN i sin årlige opgørelse af, hvor mange mennesker i verden der er fordrevet fra deres hjem.

- Vi ser rigtig mange flygtningekriser rundt om i verden, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund, der er talsperson for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR

Hun peger på, at over halvdelen af Syriens befolkning er drevet på flugt og nævner også kriser i Venezuela, Nigeria, Etiopien, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo og Myanmar som årsager til det stigende antal flygtninge.

Flygtninge, asylansøgere og internt fordrevne

I FN’s opgørelse er de 70 millioner mennesker inddelt i tre hovedgrupper.

Knap 26 millioner mennesker er flygtninge, der er blevet tvunget til at forlade deres land på grund af krig eller forfølgelse. Fire ud af fem af disse mennesker opholder sig i et naboland.

3,5 millioner mennesker er asylansøgere, der venter på svar på deres asylansøgning.

Endelig er der 41 millioner internt fordrevne mennesker – det vil sige mennesker, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem og opholder sig et andet sted i deres eget land.

Fem lande i fokus

Mange af de 20 millioner flygtninge, som UNHCR har ansvaret for, kommer fra bare fem lande. Det er Syrien (6,7 millioner), Afghanistan (2,7 millioner), Sydsudan (2,3 millioner), Myanmar (1,1 millioner) og Somalia (0,9 millioner).

- Der må gøres noget mere for konfliktløsning. Når to tredjedele af flygtningene kommer fra bare fem lande, så ville det betyde meget for den globale flygtningesituation og for millioner af menneskers liv og fremtid, hvis man kunne skabe varig fred i bare et af de lande, så flygtningene kunne begynde at vende hjem igen, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.

FN’s tal viser samtidig, at nogle få af verdens lande huser størstedelen af verdens flygtninge. Tyrkiet topper den liste med 3,7 millioner flygtninge, hovedsageligt fra Syrien. Det svarer til, at 1 ud af 22 mennesker i Tyrkiet er flygtning.