Udland

Døde terrorister blev kørt rundt i byen - nu har tre af de overlevende fået livstid

Efter terrorangrebet blev ligene af de fire dræbte terrorister kørt rundt til offentligt skue i Garissa. Ritzau Scanpix

I over 12 timer myrdede terrorister løs på et universitet i Kenya, mens politiet ventede på forstærkninger. Tre tiltalte har fået livstid i sagen.

Sengen var eneste gemmested i det lillebitte kollegieværelse.

Hvis du bestod prøven, fik du lov til at gå, hvis du dumpede, blev du skudt

Daisy Onyango, studerende

Under den lå en rædselsslagen studerende på 20 år. Hun havde hurtigt regnet ud, at de bevæbnede mænd ude på gangen var fulde af løgn.

De lovede, at alle, som kom frit frem, ville være i sikkerhed, mens de gik fra værelse til værelse.

Der var trangt under sengen, for den 20-årige kvinde var ikke alene.

Hun havde selskab af fem medstuderende, der alle forsøgte at gøre sig usynlige i det lille værelse, mens de kunne høre skrig på den anden side af døren.

Kvinden under sengen hedder Daisy Onyango. Hun gemte sig på sit værelse i 12 timer og oplevede, hvordan 148 af hendes medstuderende blev myrdet af islamiske fundamentalister fra terrorgruppen Al Shabaab.

Fire mænd for retten

Onsdag blev der afsagt dom over fire af de formodede terrorister ved en domstol i Kenyas hovedstad, Nairobi.

De fire tiltalte Osman Abdi Dagane, Sahal Diriye, Hassan Aden Hassan og Mohamed Ali Abdikar under retssagen i januar.

Tre af de fire mænd fik livstid for terrorangrebet mod Garissa University 2. april 2015. Den sidste blev frifundet. Det skriver BBC og flere kenyanske medier.

Angrebet var så voldsomt, at det fik Kenya til at kaste bomber i Somalia og stramme indsatsen mod terror så meget, at landets myndigheder kritiseres for brud på menneskerettighederne.

Dem, der prøvede at flygte, blev skudt og dræbt

Daisy Onyango, studerende

Den 20-årige Daisy Onyango overlevede, og hun kunne efterfølgende fortælle om angrebet til radiostationen Public Radio International og tidsskriftet The Economist.

Tidligt om morgenen den dag terroristerne angreb, lå hun og sov i den seng, der skulle blive hendes skjulested hele den efterfølgende dag.

Indgangen til universitetets kollegium to dage efter angrebet.

Lidt efter klokken fem blev hun vækket af lyden af skud.

- Deres ansigter var tildækkede, og de beordrede alle ud, sagde Daisy Onyango til Public Radio International nogle dage efter angrebet.

- Dem, der prøvede at flygte, blev skudt og dræbt, fortalte hun.

Det viste sig hurtigt, at terroristernes plan var at slå så mange ihjel som muligt.

En kvindelig studerende er flygtet i sikkerhed under angrebet.

Mændene var bevæbnet med automatiske AK 47-rifler, og de åbnede ild mod folk i fællesarealerne, inden de gav sig til at gå fra værelse til værelse.

Beordret til at ringe hjem

Daisy Onyango kunne høre, at mændene talte somalisk med hinanden uden for døren. De dræbte ikke alle med det samme. De tog også gidsler og fortalte deres ofre, at missionen var at "dræbe og blive dræbt".

- Jeg kunne høre dem torturere de grædende gidsler. Nogle skreg, nogle græd og tiggede, mens andre blev beordret til at ringe til deres forældre, fortæller Daisy Onyango.

Den sidste telefonbesked fra ofrene til deres forældre var, at de måtte dø, fordi Kenya havde sendt soldater til Somalia og ødelagt terrorgruppens Al Shabaabs lukrative handel med trækul.

Så lød der skud.

To ofre eskorteres i sikkerhed. Mens angrebet stod på, hjalp politiet ofrene, men gik ikke ind på universitetet for at standse terroristerne.
Redningsmandskab hjælper et offer væk fra universitetet.

Terroristerne forsøgte også at lokke kvindelige studerende væk fra deres skjulesteder ved at fortælle dem, at Koranen forbyder drab på kvinder.

Kristne måtte dø

På et tidspunkt hørte Daisy Onyango en af terroristerne tale i telefon på swahili, der er Kenyas officielle sprog.

- Han sagde: "Jeg har nogle få gidsler her, de er alle kvinder, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre med dem", fortæller Daisy Onyango.

Kort efter lød der skud igen.

Ifølge Daisy Onyango udsøgte terroristerne sig kristne ofre.

Redningsarbejdere hjælper en kvinde, der har pårørende på universitetsområdet.
Overlevende uden for universitetet.

- De adskilte kvinder og mænd og begyndte at spørge efter muslimer.

- Hvis du sagde, at du var muslim, blev du stillet nogle spørgsmål. Hvis du bestod prøven, fik du lov til at gå, hvis du dumpede, blev du skudt, fortæller hun til Public Radio International.

Imens hun lå under sengen, hobede ligene sig bogstaveligt talt op foran døren til Daisy Onyangos værelse.

Advarslerne

Det var langt fra første gang, at terrorgruppen Al Shabaab slog til mod Kenya.

En uge inden angrebet havde myndighederne sendt en advarsel ud om, at gruppen planlagde et angreb mod et større universitet.

Kindly forward to your teams Its better safe than sorry Plans are underway to hit Nairobi really hard! they PLAN to h ...

Posted by Dominic Kahumbu Wanjihia on Friday, March 27, 2015

Ifølge en rapport fra FN's sikkerhedsråd vidste kenyanerne endda, at der var terrorister fra Al Shabaab i universitetsbyen Garissa helt op mod 10-14 dage inden angrebet.

Universitetets rektor, Ahmed Warfa, havde klaget til de lokale myndigheder, fordi sikkerheden på universitetet efter hans mening var for ringe.

- Jeg havde anmodet om yderligere seks politifolk til at øge sikkerheden på campus, sagde Ahmed Warfa til en FN-komité i efteråret 2015.

Men han fik ingen hjælp.

Dermed var hele universitetsområdet kun bevogtet af fire bevæbnede politifolk og otte ubevæbnede vagter, da angrebet fandt sted.

Ifølge en rapport fra FN modtog en politibetjent i Garissa denne sms bare 12 timer inden angrebet.

Når nu myndighederne vidste, at der var noget i gære, skulle man måske tro, at antiterrorkorpset var klar til at rykke ud.

Men det var det ikke.

Elitesoldater i sneglefart

Ifølge FN's oplysninger om angrebet trængte terroristerne ind på et tidspunkt efter klokken 05.30.

Terroristernes rute rundt på campus ifølge en rapport fra FN's Sikkerhedsråd.

To vagter blev dræbt og to andre såret, mens de to bevæbnede politifolk på universitetet trak sig tilbage.

Det lokale politi dukkede op omkring en time senere og begyndte at afspærre området. Soldater fra den nærliggende kaserne var på stedet omkring klokken syv, men ingen gik til angreb på terroristerne.

I stedet ventede de på forstærkninger fra Kenyas elitestyrker i Nairobi, der ligger 360 kilometer væk.

Specialstyrker, der af uvisse årsager tog turen i bil, selvom der var helikoptere til rådighed.

Så når de forskræmte studerende inde på Daisy Onyangos kollegieværelse i løbet af dagen tog mod til sig og kiggede ud af vinduet, kunne de se, hvordan lokale soldater gik i stilling rundt om bygningen uden at foretage sig yderligere.

Kenyanske soldater er gået i dækning, mens de venter på elitekorpset fra Nairobi 360 kilometer væk.

En af terroristerne skød endda til måls efter soldaterne.

Desuden nåede journalister fra en lang rækker medier hurtigere frem end de elitesoldater, der skulle gøre en ende på terroristernes grusomheder. Og terrororganisationen Al Shabaab udsendte en meddelelse, hvor den tog ansvaret for angrebet, inden specialstyrkerne endelig kom til universitetet ud på eftermiddagen.

Det tog dem kun få minutter at trænge ind og uskadeliggøre de fire terrorister, der var tilbage. Ifølge flere kilder havde flere af gerningsmændene allerede begået selvmord, da soldaterne nåede frem til dem.

Så Daisy Onyango slap med livet i behold.

Hun har fortalt til Public Radio International, at hun formentlig kun overlevede, fordi døren til hendes kollegieværelse kunne forveksles med en toiletdør, og fordi bunken af lig på den anden side var så høj, at døren ikke længere kunne åbnes.

Fordi militæret var så lang tid om at nå frem, var det imidlertid lykkedes flere af gerningsmændene at slippe væk fra universitetet efter angrebet.

Det er ifølge myndighederne de fire, som modtager deres dom onsdag.

En enkelt blev anholdt i et kollegieværelse på universitetet, hvor han påstod at være studerende.

Tre andre forsøgte at flygte til Somalia, men blev opsporet af den kenyanske efterretningstjeneste og pågrebet.

Arven fra Garissa

Ifølge myndighederne havde de alle været i telefonisk kontakt med hinanden og de afdøde terrorister inden terrorangrebet.

En nysgerrig kenyaner kigger ind gennem vinduet til lighuset i Garissa, hvor ligene af de afdøde terrorister opbevares.

En af de omkomne havde desuden efterladt en notesblok med et afskedsbrev i en nærliggende moské, hvor han havde opholdt sig umiddelbart inden massakren, skriver den kenyanske avis The Star.

Hjernen bag angrebet var ifølge kenyanerne den somaliske terrorleder Mohamed Dulyadayn, der kæmpede for at oprette en islamisk stat i Somalia.

Kenyas regering satte en dusør på, hvad der svarer til 1,3 millioner kroner på hans hoved, og i juni 2016 blev han meldt dræbt under kamphandlinger i Somalia. Ifølge tv-stationen Al Jazeera skete det med amerikansk hjælp.

Få timer efter angrebet efterlyste de kenyanske myndigheder den formodede bagmand.

Efter terrorhandlingen bombede Kenyas luftvåben inde i nabolandet Somalia. Målene var ifølge kenyanerne Al Shabaabs træningslejre, men terrororganisationen oplyste efterfølgende, at bomberne ramte ved siden af, ifølge Public Radio International.

Myndighederne i Kenya strammede også op på sikkerheden efter angrebet, og det kan stadig mærkes blandt de lokale.

I april 2019 kritiserede menneskerettighedsorganisationen Humans Rights Watch de kenyanske myndigheder for overgreb mod befolkningen i kampen for at undgå nye terrorangreb.

De dræbte terrorister vises frem for indbyggerne i Garissa efter terrorangrebet.

For eksempel bliver der ifølge organisationen udført hævnaktioner af myndighederne, og befolkningsgrupper beskyldes uden bevisførelse og rettergang for at skjule terrorister.

- Hvis Kenya håber på at vinde lokalbefolkningens støtte tilbage i kampen mod terror, bør regeringens svar på de forfærdelige angreb i Garissa og andre steder også inkludere en ansvarsfølelse over for de overgreb, dens egne styrker begår, hedder det i en udtalelse fra Humans Rights Watch.

Og Al Shabaabs angreb i Kenya er da heller ikke standset.

I januar 2019 angreb terrororganisationen et luksushotel i Nairobi og dræbte 67.

Denne gang tog det 12 timer at få situationen under kontrol.

På universitetet i Garissa er livet til gengæld ved at vende tilbage til normalen fire år efter angrebet.

Bygningerne er igen åbnet for undervisning, og en stor del af de overlevende har færdiggjort deres uddannelser.

En af de efterladte med et lys i forbindelse med årsdagen for massakren.