Udland

Millioner demonstrerer i Hongkong - det hele startede med drabet på en gravid kvinde

Overvågningsbilleder viser Poon Hiu-wing og Chan Tong-kai på ind på deres hotel i Taipei. Handout

Historien bag den lov, der lige nu sætter Hongkong på den anden ende, er trist og brutal.

I Hongkong har millioner af indbyggere demonstreret i gaderne for at vise deres utilfredshed med en udleveringslov, der vil gøre det lovligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina.

Hongkong er en del af Kina, men området har udstrakt selvstyre og sit eget retssystem.

De enorme demonstrationer har vokset sig til at være en direkte trussel mod Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, og et alvorligt irritationsmoment for Kinas stærke leder, Xi Jinping.

Det, der nu er blevet storpolitik og har hele verdens opmærksomhed, begyndte med et møde mellem to unge mennesker i juli 2017.

Kæresteparret

I en lille butik i Hongkong mødtes 19-årige Chan Tong-kai med den et år ældre kvinde Poon Hiu-wing.

Hun var i gang med at uddanne sig indenfor madlavning og skønhedspleje og skulle arbejde deltid i butikken ved siden af studierne. Han læste på et teknisk universitet.

Inden for en måned blev de kærester.

Alt var tilsyneladende fryd og gammen mellem det unge par i december 2017, da Poon Hiu-wing fortalte, at hun var gravid. Parret bookede en rejse til Taiwan, mindre end to timer i fly fra Hongkong, for at tilbringe valentinsdag der.

Inden afrejsen skrev Poon Hiu-wing på Facebook:

- Han sagde, at jeg er hans første og sidste kæreste.

Parret ankom til Taiwans hovedstad, Taipei, 7. februar, hvor de indlogerede sig på hotellet Purple Garden. Men ni dage inde i det 10 dage lange ophold gik noget galt, skriver New York Times i en større artikel om sagen. Følgende forløb er stykket sammen af forskellige informationer, men primært fra Chan Tong-kais tilståelse og må derfor tages med visse forbehold.

Skænderi endte i drab

I løbet af aftenen 16. februar udbrød der et skænderi mellem parret, tilsyneladende fordi Poon Hiu-wing havde købt en lyserød kuffert på et aftenmarked i Taipei. Det førte til et skænderi om, hvordan deres bagage skulle pakkes, har Chan Tong-kai siden fortalt.

Poon Hiu-wing postede lykkelige meddelelser om sit forhold kort inden sin død.

Dette skænderi blev dog løst, og parret havde sex. Klokken 01.17 skrev Poon Hiu-wing i en besked til sin mor på WhatsApp, at hun ville komme hjem til Hongkong senere samme dag, skriver South China Morning Post.

Men senere på natten udbrød endnu et skænderi, denne gang med et noget mere seriøst udgangspunkt: Ifølge Chan Tong-kai fortalte Poon Hiu-wing, at han ikke var far til det barn, hun var gravid med.

Det var i stedet en af hendes ekskærester, og ifølge Chan viste hun ham endda en video af, at hun havde sex med en anden mand. Ifølge hans udlægning blev han så rasende over dette, at han slog hendes hoved ind i væggen og kvalte hende efter omkring ti minutters kamp på hotelværelsets gulv.

Han pakkede hendes lig ned i den selvsamme kuffert, der havde startet aftenens uenigheder, og så lagde han sig til at sove.

Afsløret af overvågning

Omkring klokken syv den næste morgen stod han op og begyndte at skille sig af med bevismaterialerne. Han fordelte Poon Hiu-wings ejendele forskellige steder i nærheden af hotellet, mens kufferten med liget blev taget med ombord på et tog i omkring 15 minutter, inden Chan Tong-kai gemte den nær togstationen Zhuwei i udkanten af Taipei.

Chan Tong-kai havde dog ikke smidt alle kærestens ejendele ud. Hendes iPhone, kamera og kreditkort beholdt han, og så tog han flyet hjem til Hongkong sent om aftenen 17. februar.

Poon Hiu-wings familie undrede sig over, at hun ikke var med ham hjem, men Chan Tong-kai fortalte dem og senere politiet, at de var blevet uvenner og var skiltes. Den løgn blev dog afsløret under en måned senere, da overvågningsbilleder viste ham rulle den lyserøde kuffert ud af hotellet.

13. marts 2018 tilstod Chan Tong-kai drabet på Poon Hiu-wing.

Hongkongs specielle historie

Hongkong har omkring syv millioner indbyggere.

Byen blev erobret af Storbritannien under opiumskrigene i 1800-tallet. I 1898 indgik briterne og kineserne en lejeaftale på et stort areal nord for Hongkong.

Lejeaftalen gjaldt for 99 år, og udløb altså i 1997.

Før lejeaftalens udløb aftalte landene, at hele Hongkong skulle returneres til Kina, når aftalen udløb – men med en overgangsfase på 50 år, indtil år 2047.

I overgangsfasen har Hongkong sit eget flag, valuta og en fast grænse til Kina, mens indbyggerne har beholdt frihedsrettigheder som forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og uafhængige medier.

Påskud til ny lov

På grund af sagens spektakulære karakter og det faktum, at der sjældent sker voldelige forbrydelser i Hongkong, vakte den med det samme opmærksomhed. Især de tabloide medier kastede sig over detaljerne i sagen. Men i næsten et år efter drabet var det også det eneste efterspil af forbrydelsen.

I december sidste år dukkede sagen dog pludselig op igen. Taiwan udstedte offentligt en arrestordre på Chan Tong-kai og meddelte i den sammenhæng, at myndighederne i tre forsøg havde bedt styret i Hongkong om at få ham udleveret til retsforfølgelse for drabet. Uden svar.

Hongkong reagerede heller ikke på denne offentlige arrestordre, men to måneder senere, i februar i år, gik Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, ind i sagen.

- Forældrene til offeret er ikke stoppet med at skrive breve til regeringen. Fem var adresseret til mig personligt. Hvis man læser disse breve fra hr. og fru Poon, så ved man, at vi er nødt til at prøve at hjælpe dem, sagde hun på et pressemøde.

Og måden at hjælpe dem på var simpel, sagde Carrie Lam:

- Hongkong må have en ny lov, der tillader udlevering af fanger til Kina.

Carrie Lam (tv.) forsøgte at bruge drabssagen som påskud til at gennemføre lovgivning, der ville svække Hongkongs uafhængighed fra Xi Jinpings (th.) Kina.

Fremstillet som hastesag

Forholdet mellem Taiwan og Kina er særdeles kompliceret. Den korte version er, at Taiwan hævder at være et selvstændigt land, mens Kina nægter at anerkende det og ser øen som en del af Kina.

Derfor kan Hongkong ikke lave en separat udleveringsaftale med Taiwan, sådan som den selvstyrende bystat har med en række andre lande. Og tanken om en sådan aftale med Kina, hvis indflydelse i Hongkong er forhadt af mange af byens indbyggere, ville ikke være populær.

Det vidste Carrie Lam godt, og derfor gjorde hun alt i sin magt for at bruge drabet på den gravide 20-årige Poon Hiu-wing som en anledning til at få lovgivningen igennem. Og det hastede, sagde hun. Chan Tong-kai sad godt nok i fængsel. Han var nemlig blevet dømt for at have brugt over 16.000 kroner på sit offers kreditkort efter drabet.

Men han står til at blive løsladt i oktober i år, så Carrie Lam, der vel at mærke ikke er demokratisk valgt, men udpeget af regeringen i Beijing, havde et godt påskud for at forsøge at haste lovgivningen igennem. Uden den kunne Chan Tong-kai ikke retsforfølges for drab. Og med Poon Hiu-wings forældre på hendes side så det ud til at lykkes.

Taiwan smadrede argument

Men modstanden opstod stille og roligt i løbet af foråret. Eksperter sagde, at man godt kunne lave en separat udleveringsaftale med Taiwan eller endda en enkeltstående aftale blot i dette tilfælde. Allerede i marts gik tusinder på gaden i protest mod loven, og i april var det tal steget til titusinder, der protesterede foran parlamentsbygningen. Selv inde blandt politikerne var der stor uenighed, hvilket førte til fysiske sammenstød blandt parlamentarikerne.

Og i maj trak Taiwan gulvtæppet væk under Carrie Lams argumenter. Taiwanerne ville nemlig slet ikke være med i den foreslåede aftale.

- Hongkong-regeringens brug af en kriminalsag involverende Taiwan som en undskyldning for at indføre en lov, der muligvis er i strid med menneskerettighederne, er uansvarlig og umoralsk, lød det i en erklæring fra præsidentens kontor ifølge Focus Taiwan.

Demonstrationerne er kun blevet større og er i stigende grad rettet mod Carrie Lams person.

Men selvom forlægget for lovforslaget, retsforfølgelsen af Chan Tong-kai, nu ikke kunne lade sig gøre længere, så blev loven ikke skrinlagt. Tværtimod fortsatte Carrie Lam med at bruge sagen som forklaring, mens protesterne på gaden voksede sig større og større.

Først i weekenden gav Carrie Lam efter, da hun suspenderede loven. Men det var for sent. Protesterne er kun blevet større, og op mod to millioner mennesker var søndag på gaden for at protestere mod loven og kræve Carrie Lams afgang.

Tirsdag undskyldte Carrie Lam endnu en gang over for befolkningen som følge af sin håndtering af sagen. Hun understregede dog samtidig, at hun ikke har tænkt sig at forlade sin post og agter således at færdiggøre sin resterende treårige periode. Hun sagde, at hun ønsker at få en chance til at "gøre det bedre".