Udland

Hongkongs leder siger undskyld, men vil ikke træde tilbage

Efter milliondemonstrationer øver Kinas politiske leder Carrie Lam nu selvkritik og taler pænt om demonstranterne.

Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, siger tirsdag, at hun har hørt befolkningens mening ’højt og tydeligt’, og beklager, at hun har været med til at skabe splittelse i befolkningen.

Hun tilføjer dog, at hun vil blive siddende på sin post, indtil hendes valgperiode udløber om tre år og vil forsøge at ’genvinde folkets tillid’.

- Gennem store demonstrationer de seneste to søndage har befolkningen fredeligt og fornuftigt udtrykt deres bekymring og skuffelse over regeringen. Især mig. Jeg har hørt jer højt og tydeligt og har tænkt grundigt over alt, hvad der er kommet frem, sagde hun tirsdag.

- Jeg tilbyder min mest oprigtige undskyldning, sagde hun.

Trak forslaget tilbage

Allerede lørdag bøjede Carrie Lam sig for de store protestdemonstrationer i Hongkong og trak et kontroversielt lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere mistænkte kriminelle til Kina, tilbage.

Den tilsyneladende imødekommelse af demonstranternes krav var dog omhyggeligt formuleret, så lovforslaget kun er midlertidigt trukket tilbage. Carrie Lam udelukkede ikke, at det kan komme på bordet og blive vedtaget ved en senere lejlighed.

Den dobbelttydighed opfattede demonstranterne, så protesterne på gaden fortsatte, og de krævede hendes afgang.

Demonstranterne krævede også, at Carrie Lam undskyldte for politiets brug af våben mod demonstranterne og for, at hun havde betegnet demonstranterne på gaden som ’oprørere’.

I tirsdagens undskyldning kom hun ikke konkret ind på disse to specifikke klagepunkter.

Men hun betegnede altså demonstrationerne som ’et fredeligt og fornuftigt udtryk for bekymring’ i stedet for at betegne det som ’et oprør’.