Udland

Dansk billede fra Grønland går verden rundt – selv Al Gore har henvendt sig

Et billede fra en usædvanlig varm dag på havisen ved Grønland betyder travlhed ved DMI. Nu vil klimaaktivisten Al Gore have lov til at bruge det.

I løbet af de seneste døgn har et billede af den smeltende havis ved Grønland sat dagsordenen hos nyhedsmedier over hele verden.

Nogle medier har spurgt os, om billedet virkelig er ægte

Herdis Damberg, kommunikationsmedarbejder, DMI

Billedet, der er taget af Steffen M. Olsen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), viser, hvordan slædehunde må vade i vand til anklerne, mens de trækker en slæde over smeltende havis ved fjorden Inglefield Bredning i Nordvestgrønland.

Efter offentliggørelsen på Twitter 14. juni er DMI blevet bestormet med henvendelser fra medier over hele verden, der vil høre mere om billedet.

- Det har været ret vildt. Jeg har ikke prøvet den slags før. Det har blandt andet været medier fra USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Australien og Polen, siger Herdis Damberg, der er kommunikationsmedarbejder hos DMI, til TV 2.

Hun fortæller, at billedet endda har fundet vej til USA's tidligere vicepræsident Al Gore, der arbejder med at sætte fokus på klimaforandringer.

- Vi er blevet ringet op af Al Gores pressestab, fordi han vil bruge det i sit arbejde, siger Herdis Damberg.

Blandt de medier, der bringer billedet, er de store amerikanske aviser New York Times, Washington Post og USA Today samt tv-kanalen CNN.

Her er det på den tyske tv-kanal ZDF.

Fra Tyskland har magasinet Der Spiegel ringet, og fra Frankrig avisen Le Parisien, mens det videnskabelige tidsskrift Science og de britiske tv-kanaler Sky News og BBC også har kontaktet DMI for at høre mere om det usædvanlige foto.

- Nogle medier har spurgt os, om billedet virkelig er ægte. Det kan undre, at de tror, det er falsk, når det kommer fra en forsker med en ph.d.-grad, siger Herdis Damberg.

Usædvanlig varme over Grønland

Steffen M. Olsens slædetur hen over den oversvømmede havis foregik 13. juni, netop som området var ramt af usædvanligt varmt vejr.

Der blev målt helt op til 17,3 graders varme ved Qaanaaq i sidste uge, et tal, som DMI dog først skal have verificeret.

Men det er ikke kun hos DMI, at det usædvanligt varme vejr blev registreret.

USA's nationale center for is og sne, der overvåger afsmeltningen på Grønland via satellit, udgav en grafik, som viser, hvor stor en del af Grønlands overflade, der var i gang med at smelte, dagen inden Steffen M. Olsen tog billedet.

Den røde linje er afsmeltningen i 2019, mens den blå linje er medianen for perioden fra 1980 til 2010.

Omkring 40 procent af Grønland er altså i færd med at smelte, og som det fremgår af den blå linje, er det ikke noget, man var vant til at se før i tiden.

Om billedet af slædehundene i smeltevandet er et bevis på klimaforandringer, kan man ikke sige med 100 procents sikkerhed, da det blot er udtryk for, at vejret var usædvanligt varmt, da det blev taget.

- Enkelte episoder kan ikke bruges til at beskrive klimaforandringer. Den slags måles i gennemsnit over 20 og 30 år, siger Rasmus Anker Pedersen, der er klimaforsker hos DMI til TV 2.

Han fortæller imidlertid også, at der er en sandsynlighed for, at klimaforandringerne kan have haft en indflydelse på vejret den dag billedet blev taget.

- Vejret har så store variationer, at sådanne situationer er set før. Men der er også en bagvedliggende opvarmning af Jorden, og den kan have været med til at give temperaturen et lille ekstra skub opad. Hvis vi havde haft en lignende vejrsituation for nogle årtier siden, havde vi nok ikke været i nærheden af rekorden for juni måned, siger Rasmus Anker Pedersen.

Han slår fast, at fotografiet fra Grønland dokumenterer, at varmen er kommet tidligt til området i år.

- Billedet siger noget om, at det er blevet varmt tidligt på året, og at smeltningen er begyndt tidligt. Havisen under smeltevandet på billedet er nemlig så tyk, at den ikke er revnet endnu. Så snart den revner, løber vandet væk, siger Rasmus Anker Pedersen.

En enkelt dag på isen

Steffen M. Olsen, der tog billedet, skriver også selv på Twitter, at billedet kun siger noget om situationen den dag, det blev taget.

- Fotografiet dokumenterer en usædvanlig dag. Jeg har nu fundet ud af, at det er mere symbolsk end videnskabeligt for mange.

På de sociale medier bliver det da også allerede brugt som symbol på klimaforandringerne.

Her er det for eksempel en bruger fra Skotland, der fortæller sine 122.000 følgere, at "vi står i lort til halsen".

Hvad der kan gøres for at bremse den globale opvarmning, bliver lige nu diskuteret i den tyske by Bonn, hvor diplomater og klimaforskere indledte et møde i FN-regi 17. juni.

Forhandlingerne står på indtil 27. juni, og deltagerne fra hele verden forsøger blandt andet at finde frem til nye regler for udledning af drivhusgassen CO2.