Befolkningstallet i verden stiger - se udviklingen i de ni lande, hvor det stiger mest
FN forventer, at der vil være næsten ti milliarder mennesker på jorden i 2050.
Ni lande står for halvdelen af verdens forventede befolkningsvækst frem mod 2050.
Det viser en ny FN-rapport.
Ifølge rapporten vil befolkningstallet på verdensplan være steget til 9,7 milliarder i 2050. I dag er tallet cirka 7,5 milliarder.
Over halvdelen af væksten kommer fra Indien, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopien, Tanzania, Indonesien, Egypten og USA, hvor befolkningen tilsammen ventes at stige med over en milliard mennesker.
Indien overhaler Kina
Indien står for den største stigning, da befolkningstallet i landet estimeres at stige fra 1,339 milliarder mennesker i 2020 til 1,639 milliarder i 2050.
Dermed kommer Indien til at overhale Kina på listen over de mest befolkningsrige lande i verden. FN’s beregninger viser, at Kina rammer en befolkning på 1,439 milliarder i 2020, mens tallet vil falde til 1,402 milliarder i 2050, fordi landets fødselsrate ligner de vestlige landes.
Den ventede udvikling i de lande, hvor befolkningsvæksten er størst. Kilde: FN.
Ifølge Liu Zhenmin, der er vicegeneralsekretær i afdelingen for økonomi- og samfundsanliggender i FN, giver den store befolkningsvækst udfordringer.
- Mange af de hurtigst voksende befolkningsgrupper er fra de fattigste lande. Stigningen giver udfordringer i bestræbelserne på at udrydde fattigdom, opnå større lighed og bekæmpe hungersnød og underernæring, siger han i en pressemeddelelse.
Mens Indien er højdespringeren på listen som enkelt land, er Afrika den verdensdel, hvor befolkningstallet ventes at stige mest. Blandt de afrikanske lande syd for Sahara ventes det samlede befolkningstal at fordoble.
Den store befolkningsvækst i særligt de afrikanske lande kan blandt andet tilskrives fødselsraten, der er markant højere i Afrika end i resten af verden. FN-rapporten konkluderer dog, at den globale fødselsrate falder.
Dette kort viser et studie fra The Lancet fra sidste år, der kortlægger verdens fødselsrater.
Forslag om etbarnspolitik
Der er flere udfordringer ved en markant vækst i befolkningen. En af udfordringerne er klimaet.
I forrige måned kom førende klimaforskere med et opsigtsvækkende forslag om at indføre etbarnspolitik i lande med rigtig mange unge for at komme klimaudfordringen til livs. En etbarnspolitik som den kinesiske, hvor det fra 1979 til 2015 kun var lovligt at få ét barn.
- Problemstillingen er, at der bliver flere mennesker, og at vi bliver rigere, hvilket fører til stigende forbrug og udledning af CO2 og andre klimagasser. Så jo færre mennesker der er til at øge forbruget, jo mindre vil problemet være, sagde professor fra Aarhus Universitet og medlem af FN’s klimapanel, IPCC, Jørgen E. Olesen til Ritzau.
Flere danske politikere kaldte dog forslaget "dobbeltmoralsk" og "totalitært".