Udland

Ung protestleder løsladt midt i kæmpedemonstrationer - klar til at fortsætte kampen, han begyndte som 14-årig

Joshua Wong tilsluttede sig demonstrationerne foran regeringsbygningerne Hongkong samme dag, som han blev løsladt Jerome Favre / Ritzau Scanpix

En ung protestleder med år på bagen er løsladt. Nu er han klar til at indtage Hongkongs gader, som han gjorde det fem år tidligere.

Demonstrationerne mod en udskældt udleveringslov og Hongkongs regeringsleder fik mandag ny energi.

Ikke på den måde, at gaderne var fyldt med flere mennesker, end de var dagen forinden.

Det ville også være noget af en bedrift.

Men selvom fremmødet mandag var en brøkdel af søndagens, tyder meget på, at demonstrationerne vil få pusten tilbage, hvis tager man ved lære af millionbyens historie

En af Hongkongs mest profilerede aktivister, 22-årige Joshua Wong, blev nemlig løsladt fra fængsel mandag formiddag.

Et massivt presse opbud ventede Joshua Wong ved hans løsladelse.

Selvom han ifølge et tidligere interview i Time i fængslet ikke har haft meget kontakt med omverdenen – som indsat så han cirka ti minutters tv om dagen og måtte kun abonnere på ét tidsskrift – lød det ved hans løsladelse, som om han havde deltaget i demonstrationerne, siden de begyndte for over en uge siden:

- Vi opfordrer til, at Carrie Lam, den onde regeringsleder, trækker lovforslaget om udleveringsaftalen tilbage, sagde han til sine støtter og pressen, der var mødt op i hobetal foran fængslet, han blev løsladt fra.

- Vi har forsøgt at benytte civil ulydighed og handling, så hele verdenssamfundet får øjnene op for, at Hongkongs borgere ikke tier stille under præsident Xi (Jinping, Kinas præsident, red.) og regeringsleder Carrie Lams undertrykkelse, fortsatte han og proklamerede, at han fremover vil tage del i protesterne.

At han allerede er så meget i tråd med sine kommende meddemonstranter, skyldes højst sandsynligt, at oprøret mod Kinas kontrol over Hongkong ikke er nyt for ham eller indbyggerne i byen.

I 2014 var han selv med til at mobilisere hundredtusinder af byens indbyggere i demonstrationer. Dengang regeringslederen, hvis afgang blev krævet, hed Leung Chun-ying, og den omstridte lov, der var anledning til protesterne, omhandlede, den måde Chun-ying og efterfølgeren, Carrie Lam, blev valgt på.

Demonstrationerne går i dag under navnet Paraply-revolutionen. Den vender vi tilbage til.

Ung men erfaren

For hvem er den unge mand, som med kun 22 somre allerede er en erfaren protestleder med flere fængselsstraffe på cv’et?

Hans interesse for politik kommer ifølge New York Times fra forældrene, Grace og Roger Wong, der vækkede sønnens bekymring for social uretfærdighed, men selv holder sig ude af mediernes søgelys.

Det sidste kan man ikke sige om Joshua Wong.

Hvad vi i virkeligheden har brug for, er et system, som tilgodeser alles stemme, ikke et ekskluderende og selvisk system

Joshua Wong

Han tog sit første skridt ind i spotlyset, da han som 14-årig formede ungdomsaktivistgruppen Scholarism, som skulle bekæmpe et nyt skolefag, den daværende regeringsleder, Leung Chun-ying, forsøgte at få på skoleskemaet med opbakning fra det kinesiske styre.

Det blev beskyldt for at være et redskab, Kina ville indføre for at indoktrinere Hongkongs elever til at være tro mod Kinas regerende kommunistparti.

Titusinder af Hongkongs indbyggere, hovedsageligt unge, indtog byens gader og demonstrerede mod det nye fag, som Chun-ying til sidst måtte opgive at få indført.

Aktivistgruppen Scholarism i protest mod i Hongkongs gader i 2012.

Kampen for det frie valg

Herfra skiftede Scholarism med Wong i front fokus til, hvad de mente var roden til problemerne: Kinas autoritære styre over Hongkong.

Da byen i 1997 ophørte med at være en britisk koloni og blev overgivet til Kina, blev det konstitutionelle princip ’et land, to systemer’ indført.

Det betød, at Hongkong nu var en del af Kina, men skulle være en autonom stat med egen økonomi, valuta, retssystem og lovgivningssystem, og borgerne skulle beholde rettigheder som ytringsfrihed i de efterfølgende 50 år.

Men retten til selv at vælge, hvem der skulle lede staten, manglede. Det er nemlig kun en meget lille udvalgt del af den samlede befolkning, som kan stemme.

Ved det seneste valg i 2017, der førte til, at Carrie Lam blev regeringsleder, var der eksempelvis 3,8 millioner registrerede vælgere, men kun en komite på 1194 mennesker kunne ifølge The Guardian stemme.

Efter demonstrationerne i 2012 blev det Scholarisms mærkesag at kæmpe for demokrati og retten til at vælge. Og i 2014 mobiliserede de ifølge New York Times flere end 300.000 til at gå på gaden i Hongkong i den sags tjeneste.

- Når hele systemet favoriserer de rige, virksomhederne og Beijings interesser, bliver mange mennesker fremmedgjorte, men de nægter at indrømme, at de ikke har noget at skulle have sagt om Hongkongs fremtid. Hvad vi i virkeligheden har brug for, er et system, som tilgodeser alles stemme, ikke et ekskluderende og selvisk system, sagde Joshua Wong dengang til det amerikanske medie.

Scholarism med Wong i spidsen (midt for) i protest mod Hongkongs regering.

Wong blev anholdt og tilbageholdt i 48 timer, men de unge demonstranter blev på gaden. Den daværende regeringsleder, Leung Chun-ying, skulle gå af, krævede de.

Paraply-revolutionen

Demonstrationen blev en af frontløberne for en anden. Den der er kendt som Paraply-revolutionen, hvis lige ikke er set siden denne weekends protester.

Kina brød ifølge The Guardian et løfte, landet havde givet til indbyggerne, da det overtog Hongkong fra britisk kolonistyre: At der 20 år senere - i 2017 – ville være åbent valg med stemmeret til alle myndige indbyggere, når regeringslederen skulle vælges.

Det nye valgsystem, der blev fremlagt af Kina, gav alle stemmeretten, men de to kandidater, der kunne vælges, skulle godkendes af det kinesiske styre.

Anledt af flere protestbevægelser – Scholarism som en af spydspidserne - belejrede indbyggere i tusindvis flere centrale steder i Hongkong i protest mod den nye lov.

Politiet forsøgte at bryde demonstrationerne op ved blandt andet at bruge peberspray. Demonstranterne benyttede derfor paraplyer til at skærme deres ansigter, hvorfra protesten har fået sit navn.

Demonstranter i Hongkong skærmer sig mod politiets peberspray under Paraply-revolutionen i 2014.

79 dage skulle der gå, før politiet endelig fik ryddet gaderne for demonstranter og deres belejring.

Klar til at kæmpe videre

Ifølge Time var demonstranternes afkast, at den nye valglov blev trukket tilbage, men regeringslederen – hvis afgang som vanligt igen blev afkrævet - blev siddende.

Joshua Wong blev et af symbolerne for Paraply-revolutionen, og i 2018 skrev han sig ind i rækken af aktivister, som blev idømt fængsel for deres rolle i at organiserer den 79 dage lange demonstration.

Nu er han løsladt og klar til at gå på gaden igen.

- Jeg havde aldrig troet, at Harcourt Road fem år efter Paraply-revolutionen ville blive belejret igen. Det var meget rørende.

Fjenden er den samme, trods regeringslederen nu er en kvinde ved navn Carrie Lam.