Mens de andre kandidater var i tv-debat, spiste Boris Johnson pizza derhjemme

Tv-debat mellem de konservative premierminister-kandidater manglede favoritten. Men de talte om ham alligevel.

- Hvor er Boris?

Spørgsmålet blev formuleret af den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, der var en af fem deltagere i en tv-debat mellem kandidaterne til at blive Storbritanniens næste premierminister efter Theresa May.

Han og de andre fire konservative kandidater stod ved hver sin talerstol.

Men interessen samlede sig om den sjette talerstol, der stod tom.

Her skulle storfavoritten til at vinde kapløbet, den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, have stået.

Men han havde meldt fra.

Hvor var han?

Svaret kunne de britiske tabloidaviser, der havde belejret Boris Johnsons privatadresse, levere dagen derpå:

Boris Johnson var blevet hjemme og fik leveret pizza af et bud, mens han fulgte sine konkurrenter på skærmen, skriver avisen Daily Mail mandag.

Tager ingen chancer

Boris Johnsons egen forklaring på afbuddet var, at en debat mellem seks kandidater efter hans mening ville blive noget rod.

Men samtidig spiller det måske ind, at han er storfavorit til at erobre posten og derfor ikke har brug for at tage nogen chancer.

- Han behøver ikke deltage. Det er den enkle forklaring. Han er spidskandidat, og hans stemmetal internt i det konservative parti, der skal vælge ham, ligger langt, langt over de andre kandidater, siger den danske Storbritannien-ekspert, journalist Lone Theils.

- Der er måske nogen, der vil synes, det er temmelig arrogant ikke at møde op. Men set i lyset af, hvordan han ellers gebærder sig, så tror jeg ikke, det her kommer til at skade ham. Han har jo en lang og kendt historie for at lade sig provokere og sige nogle lidt uheldige ting. Det er ikke så godt på live-tv, siger hun.

'Fem venligsindede kolleger'

Mens Boris Johnsons talerstol stod tom, og de andre kandidater diskuterede Brexit for åbent kamera på tv-stationen Channel 4, kunne deltagerne ikke lade være med at tale om ham.

- Hvor er Boris? Hvis hans rådgivere ikke vover at lade ham debattere med fem temmelig venligsindede kolleger, hvordan skal han så klare sig overfor 27 EU-lande?, spurgte Jeremy Hunt retorisk.

Boris Johnson og ni andre kandidater var i sidste uge gennem den første af en række interne afstemninger i den konservative parlamentsgruppe. Her fik Boris Johnson overlegne 114 stemmer, langt foran nummer to, Jeremy Hunt, der fik 43 stemmer.

Tre kandidater blev sorteret fra, fordi de ikke opnåede tilstrækkeligt med stemmer, og siden har yderligere en kandidat trukket sig.

De fire konservative kandidater til at afløse May

Tirsdag stemmer parlamentsmedlemmerne igen om de nu seks tilbageværende kandidater. Mindst én kandidat skal sorteres fra. Kandidaten med færrest stemmer ryger ud, og det samme gør de andre kandidater, det ikke lykkes at få opbakning fra mindst 33 af de 313 konservative parlamentsmedlemmer.

De tilbageblevne (højst fem) kandidater mødes så til en ny tv-debat.

Boris Johnson har allerede lovet, at han vil deltage i den debat.