Trossamfund må ikke længere nægte mæslingevaccine til børn i USA
En dispensation, der før har givet religiøse lov til ikke at lade børn vaccinere mod mæslinger, er nu ophævet.
Religiøse grupper i New York må ikke længere nægte at lade børn i skolealderen vaccinere mod mæslinger.
Det skyldes det værste udbrud af mæslinger i USA i årtier, hvor især New York med over 800 tilfælde i år er hårdt ramt.
Det skriver nyhedsbureauet AP.
Det demokratiskledede Senat og den lovgivende forsamling i New York stemte torsdag for at ophæve en dispensation, der indtil nu har givet forældre lov til at nægte at lade deres børn vaccinere af religiøse årsager.
Lovændringen blev underskrevet af den demokratiske guvernør Andrew Cuomo og trådte i kraft øjeblikkeligt.
Flere end tusinde er smittede
Flere end 1000 personer i USA er på nuværende tidspunkt smittet med mæslinger. Virusset spredes i stigende fart blandt børn i skolealderen.
Grupper i USA, heraf ultraortodokse jøder i New York, har højlydt delt sine bekymringer for, at mæslingevaccinen kan føre til autisme hos børn. En påstand, der gentagne gange er blevet tilbagevist af sundhedsmyndighederne.
Ikke desto mindre har religiøse grupper hidtil kunnet få medhold af forfatningsmæssige årsager, men det er der altså sat en stopper for nu.
Mæslinger blev erklæret udryddet i USA i 2000, men er siden kommet tilbage.
Værst ramt af udbruddet er områder i New York med relativt store grupper af ortodokse jøder. Alene i bydelen Brooklyn er der registreret 588 tilfælde af mæslinger siden oktober sidste år.
Men også andre lande melder om usædvanligt mange tilfælde af den smitsomme sygdom, der ifølge Statens Serum Institut er blevet registreret ni gange i Danmark i 2019. De seneste tilfælde er registreret så sent som i maj måned, hvor en russisk kvinde og en dansk mand fik konstateret smitten.
Den epidemiske udvikling har fået flere europæiske lande til at overveje sanktioner, hvis forældre bevidst undlader at få deres børn vaccineret.
Epidemisk stigning i antallet af mæslinger i Europa
Alene i Europa har stigningen været markant igennem de seneste par år. Det er ikke uden konsekvenser med fatal udgang.
På bare to år er antallet af smittede 15-doblet, og i 2018 blev der ifølge Statens Serum Institut registreret 82.596 tilfælde og 72 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande.
Blandt EU's 28 medlemslande er de højeste antal tilfælde anmeldt fra Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien, skriver Reuters.
Politisk har der dog vist sig en stigende vilje til at gribe ind med kontante initiativer for at dæmme op for udbredelsen af mæslinger.
Den tyske sundhedsminister Jens Spahn har således lanceret et forslag om en bødestraf på 20.000 kroner, hvis man ikke kan bevise at have fået vaccineret sit barn mod mæslinger, samt en udelukkelse fra daginstitutioner.
Frankrig har gjort det lovpligtigt
I Italien er myndighederne også på vej med et lignende initiativ. Her har man besluttet at bekæmpe vaccineskeptikerne med en lov, hvor barnet mister retten til blive passet i en offentlig institution eller at gå i skole, hvis vedkommende ikke er vaccineret. Der vanker samtidig bøder, hvis man ikke kan har orden i vaccinationskortet for yderligere 11 smitsomme sygdomme.
Frankrig besluttede i 2018 at gøre en række vacciner lovpligtige, mens man i Australien risikerer at miste statslige ydelser og skattefradrag samt retten til at sende sit barn i institution.
I 2017 døde omkring 110.000 mennesker af mæslinger. Hovedparten af dem var børn. Det svarede til en stigning på 22 procent i forhold til 2016, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge FN's børneorganisation, Unicef, er kimen til den "alarmerende" tendens lagt år tilbage. Problemet er, at millioner af børn ikke er vaccineret.
Blandt de industrialiserede nationer topper USA Unicefs liste over lande, hvor flest børn ikke er vaccineret. Fra 2010 til 2017 drejede det sig om over 2,5 millioner amerikanske børn.