Udland

Dansker bliver borgmester i Rostock: Tyskerne kan lide ham, fordi han er partiløs

Overborgmesteren i Rostock de næste syv år har dansk statsborgerskab.

Danske Claus Ruhe Madsen blev søndag valgt til overborgmester i den nordtyske by Rostock, der har omkring 200.000 indbyggere.

Det er første gang, at en person uden tysk statsborgerskab skal være overborgmester i en stor, tysk by.

Den danske møbelhandler fik 57,1 procent af stemmerne ved anden valgrunde og er valgt for syv år.

Han stillede op som løsgænger over for Steffen Bockhahn fra partiet Die Linke.

Ønsker en moderne by

46-årige Claus Ruhe Madsen er født i København, men han har boet i Tyskland i omkring 25 år. Han stillede op til borgmestervalget i Rostock med et ønske om at gøre købstaden mere moderne.

Der er blevet ført en meget markant kampagne fra Ruhe Madsens side, hvor han også har slået på det danske

Lykke Friis, Tyskland-korrespondent

Blandt andet vil han renovere byens havneområde, som ligger ud til Østersøen. Han vil også satse på kollektiv trafik og cykelstier, bygge et nyt teater og gøre byen fri for plastikkrus.

- Jeg vil gerne have en by, der er fremme i skoene, har han tidligere sagt.

Slog på det danske

Under sin valgkamp har han cyklet rundt i byen på en ladcykel og har budt de tyske vælgere på danske pølsehorn. På den måde har han forsøgt at føre sig frem som en anderledes kandidat, fortæller Tyskland-korrespondent for Berlingske Lykke Friis til TV 2.

- Der er blevet ført en meget markant kampagne fra Ruhe Madsens side, hvor han har slået på det danske. Han har slået på, at han vil gøre Rostock mere hyggelig, men også på, at Danmark er mere pragmatisk end Tyskland, siger hun.

Valgt som løsgænger

Det udløste klapsalver på rådhuset, da valgresultatet blev officielt lidt efter klokken 20 søndag aften, skriver lokalavisen NNN. Kort forinden havde Steffen Bockhahn ønsket sin danske modstander tillykke med valgsejren.

46-årige Claus Ruhe Madsen fik også flest stemmer ved første valgrunde 26. maj, men han skulle bruge mindst halvdelen af stemmerne for at vinde, og det fik han ikke. Derfor var en anden valgrunde nødvendig.

At han er partiløs og ikke har været i politik før, kan have været en fordel for ham, vurderer Lykke Friis. På den måde er han ude af en strid, der i øjeblikket er i tysk politik mellem etablerede partier som socialdemokraterne og de konservative.

- Så der er han lidt på samme bølge som De Grønne, der også går frem i tysk politik i øjeblikket, og for den sags skyld også Alternative für Deuchtsland visse steder i Østtyskland, siger Lykke Friis og påpeger, at hans forgænger som overborgmester i Rostock har været partiløs i 14 år.

Ejer møbelkæde

Claus Ruhe Madsen har fem møbelforretninger og tre indretningsbutikker i Tyskland. Desuden ejer han et firma, der udlejer campingbusser, en softice-bod og en dansk pølsevogn. Det skriver DR, der har mødt ham før valget.

Ifølge tyske NDR har han dog meddelt, at han vil overdrage ledelsen af sin møbelkæde til andre.