Udland

To milliarder ton is smeltede på Grønland på en dag

Et højtryk har fået smeltesæsonen til at begynde usædvanligt tidligt. Istabet fra Grønland er firdoblet i hastighed siden 2003.

Hvis det var en isterning, ville den være gigantisk. Sådan cirka tyve fodboldbaner på hvert led. Eller to milliarder ton vand.

Så meget is blev alene torsdag 13. juni forvandlet til vand i det, man forstår som smeltesæsonen på Grønland. Det skriver CNN.

- Det kan sammenlignes med de mængder, vi så i 2012, som var et rekordår, siger Thomas Mote fra University of Georgia, der forsker i iskappens bevægelser og tilstand i de arktiske områder.

- Det her er usædvanligt, selv om det er set før, konstaterer klimatologen.

Han suppleres af TV 2s klimatolog Kasper Møller Nielsen, som forklarer, at effekten bliver selvforstærkende, når isen begynder at smelte tidligt.

- Det er et problem, fordi stor afsmeltning tidligt på året svækker isen senere på året. På den her tid af året vil Indlandsisen normalt være dækket af et tykt lag sne fra sidste vinter, som virker isolerende og reflekterer en stor del af sollyset tilbage til verdensrummet, siger han og slår alarmklokkerne an.

- Når det er smeltet væk, bliver isens overflade mere mørk. Det betyder, at isen optager langt mere energi fra solen og dermed smelter yderligere. Alle ting taget i betragtning, så ser det ud som om, at afsmeltningen i 2019 vil blive meget stor. Måske også højere end for syv år siden, siger Kasper Møller Nielsen.

Varmt år i vente

Torsdag 13. juni målte man således, at 40 procent af Grønlands areal oplevede smeltning. Og med den varmeste periode forude ser det ud til at blive et år, hvor den ismasse, der i realiteten udgør fundamentet for Grønland, bliver udsat for et hårdt pres.

I 2019 begyndte smeltesæsonen tidligt i Grønland. Allerede i april lagde et højtryk sig over landet, som fik gletschere til at kælve og isen til at vånde sig. Og det mønster er fortsat hen imod juni, hvor iskappen normalt begynder at svinde.

Det er først inden for de seneste 20 år, man for alvor har set isen smelte i det tempo og omfang, det sker nu. 2007 var et af de store år, efterfulgt af 2012 og nu altså 2019. Siden 2003 er istabet fra Grønland firdoblet i hastighed.

Verdenshavene stiger

Set i det perspektiv yder Grønland sit betydelige bidrag til, at verdenshavene stiger.

- Grønland har været en væsentlig faktor på grund af de store mængder vand, der frigives på grund af afsmeltningen, siger Thomas Mote.

Michael Bevis, professor i geologi ved The Ohio State University og en af hovedmændene bag studiet, siger til CNN, at den globale opvarmning er uomgængelig som årsagsforklaring, og at klimaforandringer er kommet for at blive. Og forandre.

- Det eneste, vi kan gøre, er at tilpasse os og forhindre yderligere global opvarmning – det er for sent til, at vi ikke kommer til at mærke klimaforandringerne, siger han.

Alene ved den nuværende smeltehastighed vil isen fra Antarkis ifølge The Guardian bidrage med 25 centimeter til den globale vandstand inden 2070.

Hvis hele den vestlige del af Antarktis smelter, vil det bidrage med omkring 3,5 meter i havvandsstigninger, men det vil ske over en længere årrække.