Udland

Hongkong bøjer sig for folket og suspenderer omstridt udleveringslov

Ugelang voldsomme protester har fået lokalstyret i Hongkong til at ændre kurs. Et lovforslag, der bliver set som et knæfald for Kina, er suspenderet

Hongkongs leder, Carrie Lam, har lørdag morgen holdt en tv-transmitteret pressekonference. Her meddelte hun, at lokalstyret efter omfattende uro vil suspendere udskældt udleveringslov.

Carrie Lam forklarede, at loven har bidraget til dyb splittelse i samfundet, og at der har været utilstrækkelig kommunikation om lovgivningsarbejdet.

Af hensyn til Hongkongs interesser og for at undgå flere voldelige sammenstød vil det lokale styre indstille de planlagte diskussioner om loven.

Carrie Lam varslede, at der nu vil komme en periode, hvor Hongkongs styre vil være åben for input og kritik.

- Vi har ikke til hensigt at fastsætte nogen tidsfrist for det videre arbejde med denne lovgivning, lød det fra Carrie Lam.

Hongkong-borgere risikerede udlevering til Kina

Den omstridte lov ville blandt andet føre til, at de omkring syv millioner borgere i Hongkong i straffesager kunne blive udleveret til retsforfølgelse i selve Kina.

Kritikere frygtede dog, at udleveringsaftalen ville kunne bruges til at straffe politiske fanger. Samtidig blev loven set som endnu et skridt i retning af øget kinesisk kontrol over Hongkong.

Demonstrationerne begyndte for alvor 9. juni, hvor op mod en million mennesker var i gaderne. Det er den største protest i 15 år. Politiet har anvendt tåregas og gummikugler i et forsøg på at forhindre demonstranterne i at storme parlamentet. Video: Michael Rathje

Massive demonstrationer

I sidste weekend gik omkring én million demonstranter på gaden, og politiet brugte ved flere lejligheder tåregas.

Sent fredag nat var der stadig protester foran parlamentsbygningen i Hongkong

Torsdag valgte titusindvis af demonstranter at blokere de centrale veje omkring regeringshovedkvarteret i byen med menneskeskabte barrikader. Demonstranterne, der ifølge nyhedsbureauet AP primært bestod af unge studerende, gennemførte blokaden, netop som storbyens lovgivende forsamling skulle debattere det kontroversielle lovforslag.

Natten til lørdag var der kun et par håndfulde demonstranter, der stadig holdt stand foran parlamentsbygningen, hvor de sang og protesterede. Ifølge politiet blev 11 personer anholdt.

I en pressemeddelelse læst op i kinesisk stats-tv, beder udenrigsministeriet omverdenen om ikke at blande sig i kinesiske anliggender. Video: Michael Rathje

Kina til verdenssamfundet: Bland jer udenom

Så snart Carrie Lam var færdig med sin pressekonferencen, kom de første reaktioner. Fra det amerikanske konsulat i Hongkong lød der anerkendelse for Carrie Lams beslutning om at suspendere udleveringsloven.

Også den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, bød beslutningen om at udsætte udleveringsloven velkommen.

Til gengæld bad en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Geng Shuang, verdenssamfundet om at blande sig udenom.

- Hongkongs anliggender handler udelukkende om Kinas indenrigspolitik. Ingen lande, organisationer eller personer har ret til at blande sig, skriver Geng Shuang i en pressemeddelelse.

Oppositionen kritiserer regeringsleder Carrie Lam for, at hun i sin pressekonference ikke kom med nogen undskyldning for, at politiet har brugt våben mod demonstranterne. De ønsker også lovforslaget fjernet helt i stedet for en udsættelse.

Oppositionen langt fra begejstret

Selvom lovforslaget nu officielt er udskudt på ubestemt tid, så er det lang fra alle i Hongkong, der er tilfredse.

Oppositionen kritiserer regeringsleder Carrie Lam for, at hun i sin over en time lange pressekonference ikke kom med nogen undskyldning for, at politiet har brugt våben mod demonstranterne. Oppositionen havde også gerne set en undskyldning fra Carrie Lam for at hun har betegnet demonstranterne som oprørere.

Først og fremmest var oppositionen dog utilfredse med, at regeringen kun har udskudt lovforslaget og ikke taget det helt af bordet.

Derfor opfordrede oppositionen Hongkongs indbyggere til at møde op til en længe planlagt demonstration i morgen, søndag.

Carrie Lams udmelding overrasker

Regeringslederen Carrie Lam lovede, at hun ville arbejde for et Hongkong medmindre splittelse, og hun lovede at lytte til de unge, da hun blev indsat på posten som første kvindelige leder for den delvist kinesisk-styrede storby.

En ubekymret og storsmilende Carrie Lam, da hun i marts 2017 blev valgt til regeringsleder i Hongkong

Men de fleste opfatter hende som stærkt pro-kinesisk. Derfor er suspenderingen af den omstridte udleveringslov en overraskelse for mange.

Carrie Lam er kendt for at være en arbejdsnarkoman, som kun sover mellem tre og fem timer hver nat, og hun har ry for at være en "fighter", som praktisk set aldrig giver indrømmelser. Hun fremsatte selv det omstridte lovforslag i februar, fordi hun angiveligt ville hjælpe et ægtepar i Hongkong, hvis datter var blevet dræbt af sin kæreste, da parret var på besøg i Taiwan.

Lovudspillet skulle rette op på, at der ikke foreligger nogen udleveringsaftale mellem Taiwan og Hongkong. Kina anerkender ikke Taiwan, som en selvstændig stat, men betragter øen som en kinesisk provins.

Brød grædende sammen

Lam er ikke kendt for at vise følelser, men i et interview forud for voldsomme uroligheder onsdag, brød hun et øjeblik grædende sammen. Senere på dagen var hun igen meget fattet, og hun kaldte protesterne for "organiserede optøjer". Kritikere af hende hævder, at hun kun græd krokodilletårer i tv-interviewet.

Honkongs regeringsleder er kendt for aldrig at vise følelser, men under et pressemøde tirsdag måtte hun knibe en tåre

Den 62-årige stærkt troende katolik overtog posten som Hongkongs øverste politiske leder i marts 2017. Hun blev anset for at være Beijings foretrukne kandidat og blev stemt ind af pro-kinesiske politikere i det finansielle center.

Hongkong er delvist selvstyrende, men det er ganske få af de 7,3 millioner vælgere, som har nogen indflydelse på valget i den tidligere britiske koloni, der kom tilbage under kinesisk styre i 1997. Hongkong har dog sit eget retssystem, og indbyggerne har flere rettigheder end borgerne i Kina, blandt andet ytringsfrihed.

I de seneste to år synes Lam at have bevæget sig mere mod Kina, hvor landets topleder, præsident Xi Jinping, har strammet kursen og krævet mere lydighed fra Hongkong.