Udland

USA frigiver video - anklager Iran for at fjerne miner fra skib

Oliepriserne steg mere end fire procent efter angrebene torsdag.

Torsdag blev to internationalt ejede skibe ramt af eksplosioner i Omanbugten.

Ingen har endnu slået fast, hvad der forårsagede eksplosionerne, men torsdag sagde den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, at USA’s regering vurderede, at Iran stod bag angrebene.

Og tidligt fredag morgen dansk tid har de amerikanske myndigheder offentliggjort en video, der, ifølge dem, viser den iranske revolutionsgarde fjerne ikke detonerede miner fra skroget af det ene skib.

Billederne er blandt andet frigivet af den amerikanske flåde på Twitter og skulle ifølge CNN være optaget af et amerikansk luftfartøj.

På videoen kan man se en mindre båd lægge til på siden af den japanskejede olietanker Kokuka Courageous, hvorefter en person fjerner noget fra skroget af tankeren - over havniveau. Ifølge de amerikanske myndigheder skulle dette være en ikke detoneret mine.

Ifølge militæranalytiker Johannes Riber fra Forsvarsakademiet skal man dog være varsom med at tolke for meget på videoen. For ifølge ham placeres disse sprængladninger typisk under havniveau ved hjælp af dykkere. Derfor kræver det noget klarhed:

- Det er vigtigt, inden man begynder at dømme, at man finder ud af, hvem der er skyld i det her. Og man har brug for beviser. For selvfølgelig er det sandsynligt, at iranerne har en finger med i spillet, men det er rigtigt svært at sige i hvilket omfang, siger han.

Iran afviser anklager

De to tankere, det japanskejede og det norskejede Front Altair, blev angrebet i internationalt farvand i Hormuzstrædet.

Strædet er indgangen fra Det Arabiske Hav til Iran, og omkring 40 procent af al transport af olie til havs transporteres gennem her.

Ifølge CNN mener de amerikanske myndigheder, at de med videoen påviser, at Iran har forsøgt at dække over, at de stod bag angrebene.

Irans FN-delegation har imidlertid afvist beskyldningerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Iran afviser kategorisk USA's uberettigede beskyldning om hændelserne vedrørende tankskibene 13. juni og fordømmer det på hårdest mulig måde, skriver delegationen i en pressemeddelelse natten til fredag dansk tid.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, afviser ligeledes at stå bag angrebene, som han kalder "mistænkelige". Iran vil gerne have en dialog med de andre lande i regionen.

Han skriver på Twitter, at USA's anklager tydeliggør, at USA forsøger at "sabotere diplomatiet".

Ekspert: Iran vil få mest ud af det

Det skulle dog ikke være første gang, at der bliver brugt iranske miner mod olietankere. Under den såkaldte ”Tanker War” i 1987 og 1988 blev 546 kommercielle tankskibe angrebet med miner, da den amerikanske flåde eskorterede tankere gennem regionen.

Den amerikanske udenrigsminister sagde torsdag, at han betegnede angrebet på de to skibe som en del af ’en kampagne’ fra iransk side for at skærpe fjendtlighederne mellem Iran og omverdenen.

I særdeleshed fjendskabet mellem USA og Iran, der netop går mange år tilbage, og som blev yderligere skærpet, da USA for et år siden trådte ud af den internationale atomaftale med Iran. Samtidigt indførte USA skrappe sanktioner mod Iran – sanktioner, der blev yderligere strammet for en måned siden.

Og der kan være noget om snakken. Det vurderer lektor ved Malmø Universitet Ali Aghsan, der har speciale i iranske forhold:

Iran er den kandidat, der står til at få mest ud af det

Ali Aghsan, lektor

- Det kan være mange andre. Men Iran er den kandidat, der står til at få mest ud af det. For det første betyder uro omkring olieleverancer, at olieprisen og dermed efterspørgslen på iransk olie vil stige. Det vil føre til et øget pres for at få ophævet sanktionerne mod Iran.

- For det andet har Iran ikke noget alternativ. Irans analyse kan være, at hvis vi ikke kan eksportere olie, hvorfor skal andre så kunne. Iranerne vil gerne sætte USA under pres. Det er en hårfin balance, for man vil gerne gå lige til stregen, men ikke så langt, at man udløser en egentlig konflikt, siger han.

Fire olietankere angrebet

De amerikanske myndigheder mener, at det er den iranske revolutionsgarde, der ses fjerne noget fra skroget af det ene skib. Og ifølge Ali Aghsan komplicerer det konflikten yderligere, for den iranske stat har ikke hundrede procent styr på garden, siger han.

- Der er kræfter i revolutionsgarden, som gerne vil have en konflikt med USA, hvis de vel at mærke kan sikre, at det kun bliver en begrænset konflikt, siger Ali Aghsan.

For en måned siden blev fire olietankere saboteret i det samme farvand ud for havnebyen Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater. To af skibene var fra Saudi-Arabien, et var fra De Forenede Arabiske Emirater, og et var fra Norge.

De tre lande fremlagde senere en undersøgelsesrapport i FN’s Sikkerhedsråd, der konkluderede, at der sandsynligvis stod en ’stat’ bag angrebet, der skete med magnetiske miner anbragt på skibenes skrog.

Kort efter eksplosionerne torsdag sendte den amerikanske flåde destroyeren USS Bainbridge til stedet, hvor de hjalp besætningsmedlemmerne i sikkerhed. Alle besætningsmedlemmerne overlevede.

Oliepriserne steg mere end fire procent efter angrebene.