Udland

Efterlyst dansker: Jeg var spion hos Islamisk Stat

Jacob el-Ali kæmpede i 2014 side om side med Islamisk Stat, men blev bedt om at vælge side.

I 2014 poserede den dengang 25-årige danske statsborger Jacob el-Ali på Facebook med afhuggede hoveder, våben og et bælte med påskriften ”Islamisk Stat for Irak og Levanten”.

Han var kriger for terrororganisationen Islamisk Stat, lod han verden forstå.

Kort efter blev han internationalt eftersøgt via Interpol, sigtet for terrorisme og fængslet in absenthia.

Men nu fortæller Jacob el-Ali en anden historie.

Han var nemlig også spion og arbejdede for Den Frie Syriske Hær med at bekæmpe kalifatet indefra. Det skriver Weekendavisen, der har været i kontakt med Jacob el-Ali gennem et halvt år og har fået historien bekræftet af tre navngivne medlemmer af hæren.

Jacob el-Alis danske advokat, Mette Grith Stage, bekræfter overfor TV 2, at hun har fået samme historie:

- Min klient har tidligere orienteret mig om, at han har kæmpet på den anden side hos Den Frie Syriske Hær. Og han har i den forbindelse også sendt mig nogle billeder, som kan understøtte det, siger hun.

Advarede mod angreb

Det har ikke været muligt for TV 2 at se de nævnte billeder, men Weekendavisen har ligeledes set videooptagelser, der, ifølge dem, bekræfter dette.

Jacob el-Ali skulle ses agere livvagt for Abu Suleiman, en af lederne fra Den Frie Syriske Hær. Ligesom at stillfotos skulle vise ham i selskab med befalingsmænd fra den syriske oppositionsgruppe.

Han advarede om Islamisk Stats forestående angreb

Sheikh Omar Hilal, Den Frie Syriske Hær

Og netop tre befalingsmænd fra hæren bekræfter uafhængigt af hinanden Jacob el-Alis hemmelige samarbejde. En af dem er sheikh Omar Hilal, en militærleder fra den syriske opposition i området omkring Aleppo.

- Han advarede om Islamisk Stats forestående angreb. Mange af vores resultater kan vi takke hans oplysninger for, siger han til Weekendavisen, mens Nidal Hilal, der i dag har ansvar for omkring 3000 af den syriske oppositions soldater, fortæller, at oplysningerne var med til at redde menneskeliv.

Til Weekendavisen fortæller Jacob el-Ali, at det var en nødvendig opgave:

- Jeg var bange, men samtidig følte jeg, at jeg var nødt til at gøre det. Jeg kunne jo ikke bare se på, mens de sendte selvmords­bombere mod civile. Hvis IS opdagede, hvad jeg gjorde, ville det føre til øjeblikkelig hals­hugning, siger Jacob el-Ali.

Jacob el-Ali er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser fredag.

Måtte virke ekstrem

Ifølge Jacob el-Ali selv tog han til Syrien, da han ikke kunne se til, mens regiment i Syrien bekæmpede sin egen befolkning. Han ville være med til at bekæmpe Syriens præsident Bashar al-Assad.

Og da han ankom til Syrien fra Ishøj via Tyrkiet i 2013, kom han hurtigt i kontakt med Den Frie Syriske Hær, der på daværende tidspunkt var den største oppositionsgruppe og Vestens foretrukne erstatning for Assad. Her kæmpede han side om side med Islamisk Stat, da grupperne på daværende tidspunkt ikke var fjender.

Men i løbet af 2014 voksede terrororganisationen i antal og område, og forholdet mellem de to grupper brød ud i krig. Han måtte vælge side og betroede sig til Islamisk Stat. Men samtidig kommunikerede han hemmeligt med ledelsen i Den Frie Syriske Hær, fortæller han til Weekendavisen.

Jeg sørgede for at fremstå som meget ekstrem, så IS-krigerne ikke ville fatte mistanke

Jacob el-Ali, efterlyst dansk IS-kriger

Jacob el-Alis påståede dobbeltrolle kan for tilhørere virke usaglig og hul. For hvordan kan man posere med afhuggede hoveder og samtidig bekæmpe gruppen indefra? For ham var det et forsvar for ikke at vække mistanke. Og billedet på Facebook var med til at cementere dét ry.

- Jeg sørgede for at fremstå som meget ekstrem, så IS-krigerne ikke ville fatte mistanke. Tværtimod sagde de ofte, at jeg skulle slappe lidt af, siger han til Weekendavisen.

Ventede med at stå frem

I 2016, efter tre år i Syrien og mindst to år hos terrororganisationen Islamisk Stat, flygtede Jacob el-Ali fra kalifatet og tilsluttede sig officielt Den Frie Syriske Hær, hvor han, ifølge ham selv, blev livvagt for Abu Suleiman.

Siden 2014 har Jacob el-Ali været internationalt eftersøgt, og de seneste år har han flere flere gange i medierne givet udtryk for sit ønske om at blive udleveret til Danmark. Men det er først nu, at hans påståede dobbeltrolle kommer frem.

Og det er der en årsag til, siger Mette Grith Stage:

- Når vi ikke har været ude med informationen tidligere, hænger det sammen med, at IS ikke var helt nedkæmpet, og derfor var der en endnu større risiko, end tilfældet er i dag. Derfor er vi gået stille med dørene og vil bruge det i retssagen, når han kommer til Danmark, siger hun.

Forsker: Det er meget sandsynligt

Spørger man Tore Refslund Hamming, der er ph.d. fra European University Institute og visiting fellow ved Middle East Institute, er der stor sandsynlighed for, at historien er sand.

Straffeloven om hvervning til terror

Stk. 3: Med fængsel indtil 6 år straffes den, som lader sig hverve til at begå handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a (terrorisme).

- Det er jo en svær og atypisk sag. Og derfor svær at vurdere. Men jeg tror på det. De tre nævnte befalingsmænd har ikke interesse i at lægge navn til at dække over ham, hvis det ikke er sandt. Og det har samtidig medført en enorm risiko for ham selv, siger Tore Refslund Hamming

Tore Refslund Hamming har en stor viden om danske IS-krigere og et indgående kendskab til Jacob el-Alis sag og baggrund. Han har selv flere gange været i kontakt med Jacob el-Ali flere, som ifølge forskeren fortæller, at han er desperat for at komme hjem, og at han er klar over straframmen.

Han kan dømmes efter paragraffen for terror. Det ændrer sig ikke

Tore Refslund Hamming, ph.d. European University Institute

Derfor er informationen om dobbeltrollen mere et råb om hjælp til politikerne i forsøget på at komme hjem, end det er et forsøg på at en mildere straf:

- Han kan dømmes efter paragraffen for terror. Det ændrer sig ikke. Og han har opholdt sig i Syrien, da han ikke måtte. Så jeg tror ikke, at det bliver en formidlende omstændighed, og det tror jeg egentlig godt, at han ved, siger Tore Refslund Hamming.

Tore Refslund Hamming har snakket med flere fra Jacob el-Alis fortid i Ishøj, og ifølge hans oplysninger var Jacob el-Ali, der er af palæstinensisk oprindelse, ikke specielt religiøs, da han tog til Syrien i 2013.

PET: 150 er udrejst fra Danmark

Det har ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet Jacob el-Alis historie hos Den Frie Syriske hær fredag.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, skriver i et skriftligt svar til TV 2, at den som udgangspunkt ikke kommenterer på konkrete personer eller organisationer og derfor ikke kan kommentere sagen.

Ifølge PET er der siden 2012 udrejst 150 personer fra Danmark til Syrien og Irak for at kæmpe for militante islamistiske grupperinger. Heraf befinder lidt over en tredjedel sig igen i Danmark, oplyser PET.

I april foreslog De Konservative og Socialdemokratiet at lade fremmedkrigere retsforfølge i udlandet. Tidligere har fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalt, at de ikke ville begræde, hvis tidligere IS-krigere forsvandt fra Jordens overflade.

Islamisk Stats kalifat blev erklæret nedkæmpet i slutningen af marts af Syriens Demokratiske Styrker.