Udland

Britisk udenrigsministerium bakker op om USA-anklager mod Iran

- Det er næsten sikkert, at en afdeling af det iranske militær angreb de to tankere 13. juni, skriver det britiske udenrigsministerium.

Storbritannien bakker nu op om USA, der har anklaget Iran for at stå bag den seneste tids angreb på skibe i Golfen. Med en video som bevis har USA anklaget Iran for at stå bag angrebet på to olietankere i Omanbugten torsdag.

Angrebene "bærer tydeligt præg af at være Irans værk", har USA's præsident, Donald Trump, sagt. Det synspunkt bakkes nu op af en udtalelse fra det britiske udenrigsministerium, skriver blandt andet The Guardian.

- Det er næsten sikkert, at en afdeling af det iranske militær - den Islamiske Revolutionsgarde - angreb de to tankere 13. juni. Ingen anden stat eller ikke-statslig aktør kunne plausibelt have været ansvarlig, hedder det i udtalelsen.

- Der er nylige fortilfælde af angreb udført af Iran mod olietankere. Den efterforskning, som De Forenede Arabiske Emirater ledede i forbindelse med angrebene 12. maj på fire olietankere tæt på havnen i Fujairah i De Forenede Arabiske Emirater, konkluderede, at de blev udført af en sofistikeret statslig aktør. Vi er overbeviste om, at Iran bærer ansvaret for dette angreb, skriver det britiske udenrigsministerium.

Pompeo: USA vil forsvare sine interesser i området

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde sent torsdag dansk tid, at Iran stod bag angrebet på de to tankskibe i Omanbugten:

- Vurderingen er baseret på efterretninger af de våben, der er brugt, på den kompetence, der kræves for at udføre sådan et angreb, og på tidligere, lignende iranske angreb mod fartøjer, sagde Mike Pompeo.

Angrebene er ifølge Pompeo en del af de "stigende spændinger" fra Irans side. Han tilføjer, at det udgør en trussel mod international fred og sikkerhed.

Pompeo sagde desuden, at USA vil forsvare sine styrker og interesser i området, men gav ikke yderligere detaljer.

USA har frigivet video

Tidligt fredag morgen dansk tid har de amerikanske myndigheder offentliggjort en video, der ifølge dem viser den iranske revolutionsgarde fjerne ikke-detonerede miner fra skroget af Kokuka Courageous.

Billederne er blandt andet frigivet af den amerikanske flåde på Twitter og skulle ifølge CNN være optaget af et amerikansk luftfartøj.