Udland

Sudans ekspræsident Bashir er anklaget for korruption

Statsanklagerne i Sudan har torsdag færdiggjort deres efterforskning af landets ekspræsident Omar al-Bashir.

Sudans tidligere præsident Omar al-Bashir, der i april blev væltet efter 30 år ved magten, er blevet anklaget for korruption. Det oplyser statsanklagere torsdag efter at have fuldendt efterforskningen.

Bashir var præsident i Sudan fra 1989 og frem til den 11. april i år, hvor han blev afsat efter massivt pres fra befolkningen.

Et militærråd har overtaget magten i det afrikanske land. Det har tidligere meddelt, at det vil retsforfølge Bashir frem for at udlevere ham til udlandet. Bashir er blandt andet eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i Haag for sin rolle i folkedrabet i Darfur.

Demonstrationer fortsatte efter præsident-afgang

Allerede i maj blev de første anklager mod Bashir offentliggjort.

- Omar al-Bashir og andre anklages for at have opildnet til og deltaget i drab på demonstranter, sagde landets fungerende chefanklager, Al-Waleed Sayyed Ahmed, i maj ifølge nyhedsbureauet AFP.

Omar al-Bashir blev i april væltet efter omkring en uges voldsom uro i den centrale del af Sudans hovedstad, Khartoum. Forinden havde der også i månedsvis været protester mod den mangeårige leder.

Straks efter Bashirs afgang overtog et militærråd magten, og det har fået demonstranter - der kræver, at landet får en civil regering - til at fortsætte protesterne.

FN har fordømt vold mod civile

Sikkerhedsstyrker har den seneste uges tid slået hårdt ned på demonstranter. Mindst 100 menes at være blevet dræbt under urolighederne.

FN's Sikkerhedsråd fordømte natten til onsdag enstemmigt den seneste tids vold mod civile. Rådet understregede vigtigheden af, at menneskerettighederne bliver overholdt.

Det opfordrede desuden militærstyret og landets protestbevægelse til i fællesskab at finde en løsning på krisen. Det skriver AFP.

Erklæringen kom, en uge efter at Kina og Rusland, to at Sikkerhedsrådets fem permanente medlemmer, blokerede for en tilsvarende melding.