Storsejr til Boris Johnson i kampen om at afløse May

I dag startede kampen om at blive Storbritanniens næste premierminister.

Boris Johnson er stadig storfavorit til at tage over fra Theresa May som konservativ formand og premierminister i Storbritannien.

Det står klart efter den første af flere afstemninger blandt parlamentsmedlemmerne i Det Konservative Parti.

Ud af 313 stemmer scorer Boris Johnson 114. Det er over dobbelt så mange som de nærmeste konkurrenter, Jeremy Hunt med 43 stemmer og Michael Gove med 37 stemmer.

- Boris Johnson var på forhånd udråbt som favorit. Det blev der sat en tyk streg under ved dagens afstemning, siger Divya Das, der er TV 2s korrespondent i London.

Hver kandidat skulle som minimum sikre sig 17 stemmer. Det betyder, at Dominic Raab, Sajid Javid, Matt Hancock og Rory Stewart også stadig med i formandskampen.

Derimod er Mark Harper, Andrea Leadsom og Esther McVey - de to eneste kvinder - blevet sorteret fra.

De fire konservative kandidater til at afløse May

Flere afstemninger i vente

Men trods Johnsons overlegne sejr i dag er formandskampen langt fra afgjort.

I dag var bare den første af flere afstemninger.

De kommende finder sted i næste uge. Der skal de konservative partimedlemmer ad flere omgange finde frem til de to kandidater, der har den største opbakning blandt partiets medlemmer af Parlamentet.

I den næste runde på tirsdag er kravet 33 stemmer for at overleve i formandskampen. Alle, der ryger under den grænse, ryger ud - og ellers ryger den med færrest stemmer af de resterende syv kandidater ud.

Der er afsat tre dage, men så snart der er to kandidater tilbage, er afstemningerne ovre.

Derefter skal Det Konservative Partis medlemmer i en afstemning afgøre, hvem der tager over som konservativ formand og premierminister.

114 stemmer indikerer, at Johnson med stor sandsynlighed bliver en af de sidste to kandidater og dermed et af navnene på den stemmeseddel, som sendes ud til de cirka 160.000 medlemmer af Det Konservative Parti, som i sidste ende beslutter, hvem der skal være partiets næste formand og dermed landets næste premierminister. Hvis vi antager at Boris Johnson bliver en af de sidste to, er det interessant at se, hvem han mon skal op imod. Jeremy Hunt eller Michael Gove hvis det var i dag. Men hvem bliver det i sidste ende?

Boris stormer frem mod sidste runde

Storfavoritten Boris Jonson er med 114 stemmer over den magiske grænse på 105, der rent regneteknisk garanterer ham en plads blandt de sidste to kandidater.

Med 313 medlemmer, der kan stemme, er det teknisk set umuligt at komme ind på en tredjeplads med den opbakning.

Dermed skal han tabe mange stemmer i de kommende runder for ikke at blive en af de to kandidater, som partiets medlemmer skal stemme om. Og at slippe gennem det nåleøje er netop Johnsons store udfordring.

For mens han ikke er lige vellidt hos alle sine konservative kolleger i parlamentet, er han populær hos partiets medlemmer. Derfor spås han gode chancer for at vinde, hvis han først kommer til afstemning hos de konservative græsrødder.

- Meget kan stadig ændre sig, men en ny måling af græsrøddernes præferencer viser, at Boris Johnson også der er favorit med over 50 procents opbakning, mens de andre kandidater fordeler de resterende procentdele mellem sig, forklarer TV 2s korrespondent Divya Das.

Det ventes, at partiet kan sætte navn på en ny konservativ formand og premierminister den sidste uge i juli.