Steinmetz om Trump-udtalelse: - Han ved tydeligvis ikke, hvad der er lovligt og ulovligt

16x9
Donald Trump ville lytte, hvis fremmede magter tilbød smuds om hans politiske modstandere, siger han i et interview med ABC News. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Flere af Trumps politiske modstandere har fordømt præsidentens udtalelser.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er åben over for at tage imod smuds om sine politiske modstandere i præsidentvalgkampen i 2020, hvis udenlandske magter tilbyder det.

Det ville ikke være indblanding; hvis de har information, så tror jeg, at jeg ville tage imod det

Præsident Trump

Det siger Donald Trump i et interview med ABC News natten til torsdag dansk tid.

- Jeg tror, at jeg ville høre det. Der er intet galt i at lytte, siger han.

Trump afviser samtidig, at det ville medføre udenlandsk indblanding i det amerikanske valg.

- Det ville ikke være indblanding; hvis de har information, så tror jeg, at jeg ville tage imod det, siger Trump.

- Hvis jeg troede, at der var noget galt, så ville jeg måske gå til FBI.

Den russiske forbindelse

Det er kun en måned siden, at Donald Trump udtalte, at han ikke ville benytte sig af stjålen information fra en fremmed regering til at ramme en politisk modstander.

- Jeg har ikke brug for det. Alt, jeg har brug for at se, er mine politiske modstandere, sagde Trump ifølge CNN under et møde med den ungarske premierminister, Viktor Orbán.

Det viser igen, at Trump ingen loyalitet har over for de magtinstitutioner som for eksempel FBI, som er sat i verden til også at beskytte USAs præsident. Men værre er det, at hans udtalelser afslører, at han tydeligvis ikke ved, hvad der er lovligt og ulovligt i hans eget land. Da jeg i weekenden interviewede Watergate-journalisten Bob Woodward var en af hans centrale pointer, at præsident Trump ikke aner, hvordan man regerer. Det er disse udtalelser et meget godt eksempel på.

Trump-kampagnens kontakter med russere under præsidentvalgkampen i 2016 har først ført til en FBI-undersøgelse og senere til den særlige efterforsker Robert Muellers undersøgelse.

Mueller har brugt knap to år på at undersøge, om der var en forbindelse mellem Rusland og Trumps kampagnestab op til præsidentvalget i 2016, og om Trump forsøgte at blande sig i efterforskningen.

En af de ting, der er blevet undersøgt, er Donald Trump Jr.'s rolle i organiseringen af et møde med en russisk advokat i 2016.

Advokaten tilbød belastende informationer om Hillary Clinton, som var Donald Trumps modkandidat i præsidentvalgkampen.

Biden fordømmer interview

Mueller-rapporten har konkluderet, at der ikke er beviser for et samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen.

Til gengæld indeholder rapporten ti konkrete eksempler på, at Trump har forsøgt at blande sig i efterforskningen.

Flere af kandidaterne til posten som Demokraternes præsidentkandidat i valgkampen i 2020 har fordømt Trumps kommentarer til ABC News.

- Præsident Trump byder endnu engang udenlandsk indblanding i den amerikanske valgkamp velkommen, skriver Joe Biden, der er tidligere vicepræsident i USA, på Twitter.

- Dette handler ikke om politik. Det er en trussel mod vores nationale sikkerhed. En amerikansk præsident burde ikke søge deres (udenlandske magters, red.) hjælp og tilskynde dem, der nedbryder demokratiet.

Jerry Nadler, som er formand for det juridiske udvalg i Repræsentanternes Hus, skriver på Twitter:

- Det er chokerende at høre, at præsidenten siger lige ud, at han er villig til at sætte sig i gæld til en fremmed magt. For ikke at snakke om den del med indblanding i det amerikanske valg.