Udland

Mike Pompeo: Iran ansvarlig for angreb på tankskibe

USA har blandt andet analyseret typen af våben og kædet det sammen med andre iranske angreb på skibsfarten i området.

Iran er ansvarlig for angrebene på to tankskibe i Omanbugten torsdag formiddag.

Sådan lyder det fra den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, på et pressemøde i Washington i USA, skriver nyhedsbureauet Reuters og det amerikanske medie CNN.

- Denne vurdering er baseret på efterretninger, de anvendte våben, niveauet af ekspertise, der er nødvendigt for at gennemføre operationen, de seneste og lignende iranske angreb på skibsfarten og det faktum, at ingen grupper, der opererer i området, har ressourcer og færdigheder til at handle med så høj grad af raffinement, siger Mike Pompeo ifølge CNN.

Udmeldingen kommer efter, at to tankskibe torsdag blev ramt i et formodet angreb i Omanbugten, hvorved tankskibet 'Front Altair', der er ejet af norske Frontline, blev ramt af tre eksplosioner og siden stod i flammer. Det andet skib, 'Kokuka Courageous', ejet af selskabet Bernhard Schulte, fik skader på skroget.

Stigende spændinger mellem tre lande

Ved pressemødet siger udenrigsministeren, at angrebene på skibene er en del af "stigende spændinger" mellem USA, Iran og Saudi-Arabien. Han tilføjer, at det udgør en trussel mod international fred og sikkerhed. Mike Pompeo sagde desuden, at USA vil forsvare sine styrker og interesser i området, men gav ikke yderligere detaljer. Han tog ikke imod spørgsmål ved pressemødet.

TV 2s korrespondent i Mellemøsten, Benjamin Kürstein, oplyser, at der for en måned siden var et angreb i præcis det samme område nær Hormuzstrædet på fire tankskibe.

- Her var Saudi-Arabien ude at sige, at det var iranerne, der stod bag, fortæller Benjamin Kürstein.

USA har også beskyldt Iran for at stå bag angrebene, der fandt sted 12. maj.

Konfliktniveauet mellem Iran og USA har været stigende, siden den amerikanske præsident Donald Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran, ligesom Iran flere gange har truet med at blokere Hormuzstrædet, hvis landet ikke kan sælge olie på grund af de amerikanske sanktioner mod Iran.

Den saudiske energiminister, Khalid al-Falih, har fordømt angrebene og har ifølge Reuters oplyst, at kongedømmet vil tage alle midler i brug for at beskytte landets havne.

Omkring 40 procent af al transport af olie til havs går gennem Hormuzstrædet. Strædet er indgangen fra Det Arabiske Hav til Irak. Episoden har allerede ført til en markant stigning i oliepriserne.