Udland

Boris Johnson vil hurtigt ud af EU - Skotland vil blive, men vil i stedet forlade Storbritannien

Næsten alle de britiske premierministerkandidater har lovet at genforhandle Theresa Mays Brexit-aftale. Men EU afviser.

Jagten på Theresa Mays afløser som britisk premierminister er i fuld gang.

Torsdag stemte de britiske konservative parlamentsmedlemmer i den første af flere runder, og Brexit-hardlineren Boris Johnson blev med 114 stemmer ud af 313 den helt store vinder.

- Dette er ikke en aftale mellem Theresa May og Juncker

Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen

Boris Johnson er en af de tre kandidater, som vil have briterne ud af EU senest 31. oktober - med eller uden en skilsmisseaftale.

- Efter tre år og to missede deadlines er vi nødt til at forlade EU 31. oktober, lød det onsdag fra Boris Johnson.

Næsten alle vil ændre Brexit-aftalen

De tre kandidater, som ønsker at forlade EU uagtet, om der er vedtaget en aftale eller ej - Boris Johnson, Dominic Raab og Sajid Javid - fik tilsammen mere end halvdelen af stemmerne.

Samtidig vil seks af de tilbageværende syv kandidater forsøge at genforhandle den Brexit-aftale, som allerede er indgået med EU. Ikke mindst for at ændre den omstridte backstop.

Backstop

Backstoppet er en del af Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien. Dens formål er, at sikre at der ikke opstår en hård (dvs. synlig) grænse mellem Irland og Nordirland.

Begge sider er bekymrede for, at en hård grænse vil kunne rive op i gamle sår fra den konflikt, der sluttede i 1998.

Helt konkret sørger backstoppet for, at Storbritannien vil være i en toldunion med EU, hvis ikke den hårde grænse kan undgås på anden vis.

Backstoppet er dog upopulær i Storbritannien, hvor mange frygter, at Storbritannien for evigt vil være bundet til EU, eller at EU vil bruge den som pressionsmiddel.

Den eneste af kandidaterne, som vil holde fast i den nuværende Brexit-aftale, er Rory Stewart. Han fik kun fik 19 stemmer.

De fire konservative kandidater til at afløse May

Johnson

Boris Johnson

 • Tidligere udenrigsminister og tidligere borgmester i London.
 • Forhåndsfavorit.
 • En ledende skikkelse i "Leave"-kampagnen for at få briterne ud af EU.
 • Fastholder, at briterne skal ud af EU 31. oktober - med eller uden en aftale.
Foto: UK Parliament

Gove

Michael Gove

 • Miljøminister.
 • På "Leave"-fløjen.
 • Nummer to på listen over bookmakernes favorit efter Boris Johnson.
 • Har antydet, at han er parat til at udskyde datoen for Brexit endnu en gang i stedet for at forlade EU uden en aftale den 31. oktober.
Foto: Uk Parliament

Hunt

Jeremy Hunt

 • Overtog posten som udenrigsminister efter Boris Johnson i juli.
 • Stemte i 2016 for at blive i EU, men siger, at han vil sikre en bedre Brexit-aftale end Mays.
 • Vil ikke tage et "no-deal" scenarie af bordet.
Foto: Uk Parliament

Javid

Sajid Javid

 • Indenrigsminister.
 • Stemte for at blive i EU, men lover nu at sikre en bedre Brexit-aftale end Mays.
 • Foretrækker at forlade EU med en aftale, men har sagt, at han også kan acceptere et Brexit uden en aftale.
Foto: UK Parliament

Kilder: AFP, BBC /ritzau/

Juncker: Aftalen skal respekteres

Men på kontinentet står man fast.

Flere EU-ledere har allerede slået fast, at bare fordi der kommer en ny britisk premierminister, så kommer der ikke en ny Brexit-aftale. Heriblandt formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker:

- Den nuværende Brexit-aftale er ikke en aftale mellem Theresa May og Juncker. Det er en aftale mellem Storbritannien og Den Europæiske Union. Den skal respekteres af, hvem end der bliver den næste britiske premierminister, har Juncker sagt.

Den endelige, endelige deadline

Også hos briternes naboer i Irland er premierminister Leo Varadkar skeptisk over for tonen fra de konservative kandidater.

- Jeg er lidt bekymret over, at nogle mennesker i London ser ud til at tro, at bare fordi Underhuset ikke har vedtaget denne aftale, betyder det automatisk, at de kan få en ny. Det er en forfærdelig politisk fejlberegning, har Varadkar sagt.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, som har kørt sig selv i stilling som EU’s hårde Brexit-banan, har også allerede nu udelukket en genforhandling. Han har desuden sået tvivl om, hvorvidt briterne ville kunne blive i EU længere end til 31. oktober.

- Jeg tror, dette er den endelige, endelige deadline, sagde Macron i sidste uge.

"Velforberedt" EU

Bruxelles forbereder sig - i tråd med Macron - på, at 31. oktober kan blive endestationen for Brexit.

- EU er velforberedt på en hvilken som helst situation, herunder 'ingen aftale', lyder det fra den franske økonomikommissær Pierre Moscovici.

Kommissionen slår desuden fast, at selv om briterne forlader EU uden en aftale, er det stadig dem, der skal betale skilsmisseregningen og forpligte sig til en løsning, der sikrer fred på den irske ø. Ellers kan der ikke forhandles om et fremtidigt forhold.

Lyn-analyse

Er den store sejr til Boris Johnson ved den første formandsafstemning den direkte vej til et hårdt Brexit 31. oktober? Det kan meget vel vise sig at blive tilfældet. Boris Johnson siger jo direkte, at han hverken vil have en udskydelse eller arve Theresa Mays skilsmisseaftale. Og EU holder fast i, at der kun findes én skilsmisseaftale: den, som blev forhandlet med May.

Der er bare et stort ”men”: For ingen tør længere lægge hovedet på blokken på, at logikken kommer til at råde, når det gælder Brexit. Der er mange arbejdspladser og penge på spil, og der kan stadig være EU-medlemslande, der ønsker at udskyde skilsmissen, ligesom der kan være britiske politikere, der alligevel ikke tør sætte hårdt mod hårdt.

Brexit-usikkerhed giver appetit på uafhængighed

Risikoen for at skulle forlade EU uden en aftale har fået mange i Storbritannien til at slå alarm. Ikke mindst i Skotland, hvor hele 62 procent af befolkningen i sin tid stemte for at blive i EU.

I denne uge var den skotske førsteminister Nicola Sturgeon derfor i Bruxelles med budskabet om, at den skotske regering ønsker en folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien, så landet kan fortsætte med at være medlem af EU.

- Brexit demonstrerer, hvorfor Skotland har brug for at kunne udstikke en ny kurs for vores fremtid. Derfor er den skotske regering i gang med forberedelser, så folk i Skotland kan få valget om at blive et uafhængigt land, lød det fra Sturgeon.

En afstemning om uafhængighed kræver dog en godkendelse fra det britiske regering, hvilket langt fra er givet, da det kun er fem år siden, en lignende afstemning fandt sted. Her vandt nej-siden med 55.3% af stemmerne.

Desuden er der en risiko for, at et eller flere EU-lande vil blokere for Skotlands optagelse i unionen. Et land som Spanien har et anstrengt forhold til sine egne separatister, og i sidste uge blev den spanske generalkonsul i Skotland fyret for at have skrevet i et brev til en skotsk avis, at Spanien ikke ville nedlægge veto mod skotsk medlemskab.