Udland

To børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien

Børnene opholdt sig i flygtningelejr med militante krigere. De har også fransk baggrund og er i Frankrig nu.

For første gang er to børn med dansk baggrund hentet ud fra de flygtningelejre i Nordsyrien, hvor tidligere Islamisk Stat-krigere og deres børn tilbageholdes.

De to børn er en del af en gruppe på 12 franske børn, der for to dage siden kom fra Syrien til Frankrig. Det bekræfter Udenrigsministeriets Borgerservice over for DR Nyheder.

- To forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund, er blevet evakueret til Frankrig i et tæt samarbejde mellem franske og danske myndigheder, lyder det i et skriftligt svar til DR og TV 2.

Ifølge det franske udenrigsministerium er alle de evakuerede børn født af krigere fra den militante gruppe Islamisk Stat.

Børnenes statsborgerskab er uvist

Børnene kom til Frankrig mandag og er ifølge DR's oplysninger placeret hos midlertidige plejefamilier. Det er indtil videre uvist, om de dansk-franske børn er født i Syrien, og hvilket statsborgerskab de har.

I Danmark kan myndighederne af hensyn til personfølsomme oplysninger i sagen ikke sige yderligere om børnenes baggrund, men man er i tæt kontakt med de danske pårørende.

- Udenrigsministeriet vil yde konsulær bistand i deres dialog med de franske myndigheder om de næste skridt i sagen, skriver ministeriets borgerservice.

De næste ti dage vil der ifølge franske medier blive foretaget høringer af sagerne, hvor en dommer skal vurdere, om pårørende til børnene kan tage sig af dem fremover.

Dansk dreng såret

I øjeblikket bliver der tilbageholdt tusindvis af IS-kvinder og børn i flygtningelejre i det nordøstlige Syrien. Tidligere på måneden kunne lokale myndigheder oplyse til TV 2, at der deriblandt var en hårdt såret dansk dreng på 12 år.

Han var blevet ramt af skud i ryggen, da han flygtede fra terrorbevægelsen Islamisk Stats sidste landområde, den syriske landsby Baghouz, da den faldt tilbage i marts.

Ifølge Abdul Kareem Omar, der er udenrigskoordinator for det kurdiske selvstyre, blev der forhandlet med de danske myndigheder om at få den 12-årige til behandling i Danmark. Myndighederne i Danmark har ikke haft nogen kommentarer til oplysningerne.

13 danskere i flygtningelejre

Mindst 13 danske børn og kvinder er registreret som danske i en af flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien, men hidtil er ingen danske børn blevet bragt her til landet.

Både Sverige og Norge har den seneste måned hjemtaget børn fra lejrene. Det samme har de i Holland.