Udland

Det handler om narko og penge, siger ekspert om skyderier i Malmø

Den sydsvenske by har de seneste par dage været hærget af skyderier og eksplosioner. Ekspert mener, at der er tale om opgør i det kriminelle miljø.

En ny eksplosion ramte natten til onsdag et lejlighedskompleks i boligkvarteret Rosengård i Malmø. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Nattens eksplosion sker under et døgn efter, at to eksplosioner ramte en anden ejendom i Rosengård og en natklub i det centrale Malmø natten til tirsdag. Der er ingen meldinger om personskade ved den seneste episode.

- Det tyder på, at der har været en eksplosion i et lejlighedskompleks. Opgangen er delvist ødelagt, siger Gustaf Sandell, indsatsleder ved redningstjenesten i Malmø.

Røg op til fjerde etage

Eksplosionen natten til onsdag kunne høres over store dele af Malmø.

- Den var kraftig. Vi fik mange opkald til alarmcentralen, siger vagthavende Tommy Bengtsson til Aftonbladet.

Flere af beboerne i opgangen vågnede af braget.

- Alle løb ned og kiggede, hvad der var sket. Der var røg helt op til fjerde etage. Der var ingen ild, men der var røg, siger en af beboerne i huset til avisen.

Ifølge politiets hjemmeside arbejder bomberyddere og teknikere stadig på stedet onsdag formiddag.

Politiet har talt med flere vidner og er desuden i gang med at undersøge overvågningskameraer i området.

Dræbt foran socialkontor

Tidligere på ugen har der været flere skudepisoder i Malmø. Det fik mandag formiddag politiet i den sydsvenske by til at gribe deres våben, da en mand opførte sig truende på Malmøs centrale togstation.

På et pressemøde om eftermiddagen oplyste politiet, at manden havde sagt, at han havde sprængstoffer og våben i de tasker, han havde med sig. Politiet skød ham herefter i benene.

Samme dag blev en mand i 20-årsalderen dræbt af skud foran indgangen til et socialkontor. Flere personer forsøgte forgæves at hjælpe offeret.

To personer er anholdt i den sammenhæng. De anholdte er 23 og 29 år, oplyste politiet tirsdag ifølge SVT.

Senere mandag var der yderligere en skudepisode i samme område. Her kom ingen personer til skade. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Ved tirsdagens pressemøde blev politiet blandt andet spurgt til, hvorvidt de seneste begivenheder er et tegn på stigende uro i Malmø.

- I 2019 har der været en kraftig nedgang i antallet af skyderier i Malmø. Håbet er, at det fortsætter, siger Erik Jansåker fra politiet ifølge Sydsvenskan.

Det handler om narko og penge

Joakim Palmkvist er kriminalreporter på Sydsvenskan og forfatter til bogen 'Mafiakrig'. Han har gennem en årrække beskæftiget sig med det kriminelle miljø i Malmø.

Han bekræfter, at der - trods de seneste dages episoder - har været en nedgang i antallet af skyderier.

- Fra december 2016 til december 2018 blev 27 personer skuddræbt i Malmø. I år har vi indtil videre kun haft to skyderier med dødelig udgang. De seneste dages episoder har intet med hinanden at gøre, men skal ses som separate hændelser med baggrund i den kriminelle underverden, siger han.

Joakim Palmkvist fortæller, at episoden på banegården i Malmø handlede om en formodet psykotisk mand med serbiske rødder, som var truende og blev neutraliseret af politiet. De andre skyderier beror på konflikter i kriminelle miljøer, mener Palmkvist.

- Det samme er sandsynligvis tilfældet med eksplosionerne. Motivet er som regel narko eller penge. Politiet har været gode til at beslaglægge store partier narko, og det betyder, at de kriminelle kommer til at skylde store pengebeløb til deres bagmænd. Og så sker den her slags ting, siger Joakim Palmkvist til TV 2.