Nu er homoseksualitet lovligt i Botswana

16x9
En aktivist hejser regnbueflaget i Botswanas Højesteret i dag, da retten annulerede den eksisterende lov , der kriminaliserer homoseksualitet. Foto: Tshekiso Tebalo / Ritzau Scanpix

Det er stadig kun et mindretal af de afrikanske lande syd for Sahara, der har ophævet deres forbud mod homoseksualitet.

Det vil fremover være lovligt for homoseksuelle at have sex med hinanden i Botswana i det sydlige Afrika.

Det står klart efter en afgørelse i landets højesteret tirsdag.

Her blev et udsnit af straffeloven fra 1965, der kriminaliserer sex mellem homoseksuelle, erklæret for værende i strid med landets grundlov.

Dommer Michael Elburu har valgt at "underkende bestemmelserne fra en victoriansk tid" og beordre loven ændret.

Afgørelsen er den seneste i Afrika i et spørgsmål, der betragtes som meget kontroversielt. I maj sagde Kenya nej til at ophæve en lignende lov, mens andre lande som Angola, Mozambique og Seychellerne til gengæld har ophævet deres forbud mod homoseksualitet indenfor de seneste år.

Før tirsdagens dom havde 28 ud af knap 50 lande i Afrika syd for Sahara love, der kriminaliserer sex mellem homoseksuelle. Det oplyser Neela Ghoshal fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Jubel i retten

I Botswana var retslokalet fyldt med aktivister, der brød ud i jubel ved domsafsigelsen. Det beretter nyhedsbureauet AFP.

Også hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International vækker tirsdagens beslutning stor glæde.

- Det er en stor og vigtig sejr for LGBTI-aktivister og -organisationer, at Botswana i dag har valgt at afkriminalisere homoseksualitet.

- De fleste lande i Afrika kriminaliserer stadig homoseksualitet, og denne afgørelse vil helt sikkert inspirere aktivister på hele kontinentet til at fortsætte kampen, siger Helle Jacobsen, programleder for køn og LGBTI-rettigheder i Amnesty International Danmark, i en pressemeddelelse.

Støtte fra præsidenten

I december udtalte Botswanas præsident, Mokgweetsi Masisi, sin støtte til landets homoseksuelle befolkning.

- Mange par af samme køn er blevet forulempet og har lidt i stilhed. Ligesom alle andre indbyggere fortjener de at få deres rettigheder beskyttet, sagde han dengang.

Siden blev sagen imidlertid udskudt ved Højesteret, og det skabte frygt hos landets aktivister for, at beslutningen ville lade vente på sig på ubestemt tid.

Tirsdag understregede dommer Michael Elburu dog sagens alvor.

- Seksuel orientering er menneskelig. Det er ikke et spørgsmål om mode. Spørgsmålet om privat moral bør ikke påvirke loven, sagde han.