Udland

Nordkorea henretter folk i skolegårde og på markedspladser, siger rapport

Kim Jong-un og hans regime har ifølge en ny rapport fået henrettet flere end 300 personer. Manan Vatsyayana / Ritzau Scanpix

En sydkoreansk organisation har interviewet 610 nordkoreanske afhoppere, som er kommet med øjenvidneberetninger fra det lukkede land.

Kim Jong-un og hans regime i Nordkorea har over en årrække gennemført mindst 323 henrettelser. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra den sydkoreanske organisation Transitional Justice Working Goup (TJWG), der er blevet frigivet mandag.

Rapporten bygger på interviews med 610 nordkoreanske afhoppere og afdækker massedrab i det lukkede land. Rapportens fund skal bruges til at holde det brutale regime ansvarligt i fremtiden, skriver rapportens ophavsmænd.

Henrettelserne foregår ifølge TJWG typisk på offentlige steder som markedspladser og skolegårde. Tilskuermængderne tæller ofte flere hundrede mennesker.

Ifølge de interviewede afhoppere bruger de nordkoreanske soldater håndholdte metaldetektorer til at konfiskere mobiltelefoner og kameraer hos tilskuerne, så henrettelserne ikke risikerer at blive filmet og delt udover landets grænser.

Mord og kvægtyveri

TJWG skriver i sin rapport, at der i Nordkorea er fundet 25 større massegrave, hvor ofrene for henrettelserne er blevet begravet eller kremeret.

De offentlige henrettelser foregår ofte uden foregående rettergang - de anklagede har derfor heller ikke haft adgang til juridisk bistand.

De mest almindelige lovovertrædelser, der medfører dødsstraf i Nordkorea, er mord, mordforsøg, tyveri af kobber, menneskehandel eller tyveri af kvæg, viser rapporten fra den sydkoreanske organisation, hvis afsløringer tidligere er blevet gengivet i anerkendte internationale medier som Washington Post og New York Times.

CNN skriver mandag, at flere tusinde nordkoreanske kvinder gennem en årrække er blevet handlet som sexslaver til kinesiske bordeller. Her holdes de indespærret og får kun sjældent – eller aldrig – lov til at forlade deres værelser.

Kim Jong-uns regime bliver anset som et af verdens mest brutale, og det er vanskeligt at få information ud af det lukkede land.

Der findes ingen officielle tal på, hvor mange nordkoreanere der gennem tiden er flygtet fra regimet, men Sydkorea siger, at de har modtaget over 32.000 afhoppere siden 1998. Alene sidste år modtog Sydkorea 1137 afhoppere - 85 procent af dem var kvinder.

På den anden side bekræfter udsagnene noget, vi allerede ved om Nordkorea, nemlig at Nordkorea er et af verdens mest brutale regimer

Liselotte Odgaard

At rapporten er baseret på vidneudsagn fra afhoppede nordkoreanere kan så tvivl om dens troværdighed.

Men Liselotte Odgaard, senior fellow på Hudson Institute i Washington og Nordkorea-ekspert, mener, at rapporten blot bekræfter et eksisterende billede af regimet i Nordkorea.

- Det er klart, at afhoppere er knap så venligt stemt mod regimet i Nordkorea. Men på den anden side bekræfter udsagnene noget, vi allerede ved om Nordkorea, nemlig at Nordkorea er et af verdens mest brutale regimer, siger Odgaard til TV 2.

Et brutalt regime

Rapporten fra TJWG støtter tidligere dokumenter, der viser, at det største antal af henrettelser skete i årene fra 1994 til 2000, da manglen på mad i Nordkorea var størst.

Ud af de 610 interviewede afhoppere har 83 procent selv overværet en offentlig henrettelse - af dem har 53 procent oplevet at blive tvunget af myndighederne til at overvære de offentlige henrettelser.

16 procent af afhopperne har ifølge rapporten selv haft et familiemedlem, der er blevet henrettet af de nordkoreanske myndigheder.

Udover de offentlige henrettelser er folk, der forsvinder sporløst, et andet stort problem i Nordkorea.

27 procent af de nordkoreanske afhoppere oplyser til TJWG, at de har haft et nærtstående familiemedlem, der fortsat er savnet efter at have været i kontakt med de nordkoreanske myndigheder.

Den sydkoreanske organisation skriver, at den planlægger at bruge kortteknologi til at afsløre, hvor i Nordkorea myndighederne skjuler deres massegrave.

Disse oplysninger vil dog ikke blive offentliggjort af frygt for, at regimet vil fjerne bevismateriale.

Splittelse i Sydkorea

Rapporten kommer på et tidspunkt, hvor der er en markant splittelse i Sydkorea angående det fremtidige forhold til Nordkorea.

- Der en splittelse i den sydkoreanske befolkning mellem dem, som gerne ser et samarbejde med Nordkorea, og de mange sydkoreanere, der mener, at det er utopi at forsøge at samarbejde med regimet, siger Liselotte Odgaard.

Den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, er for et tættere samarbejde, men spørgsmålet er, om det vil gøre det nordkoreanske regime mere venligt stemt over for menneskerettigheder.

Liselotte Odgaard mener, at man skal kigge mod Kina for en indikation på, hvorvidt et samarbejde vil bløde det nordkoreanske regime op.

- Hvis man kigger på Kina, er det jo ikke blevet mere liberalt og menneskerettighedsvenligt, fordi det er blevet markedsøkonomisk. Så der skal nok et regimeskifte til i Nordkorea, hvis man skal have en anden politik i landet, siger hun.