Stjernereporteren var netop færdig med at skrive, men så ringede Trump

Watergate-journalisten Bob Woodward er i Danmark. En sommerdag sidste år fik han et uventet opkald vedrørende sin nye bog om USA's præsident.

En tirsdag i august 2018 ringede Bob Woodwards telefon.

Interview med Bob Woodward på TV 2 NEWS

I anledning af Bob Woodwards besøg i Danmark bliver han interviewet af USA-korrespondent Jesper Steinmetz på TV 2 NEWS. 

Interviewet sendes klokken 09:30, 15:30 og 20:30.

Den 76-årige journalist og forfatter havde netop afleveret manuskriptet til sin seneste bog, og nu ringede hovedpersonen direkte til ham.

- Goddag Bob.

Bob Woodward svarede:

- Præsident Trump, hvordan har du det?

Opkaldet fra Donald Trump var uventet, men Bob Woodward fik alligevel optaget det hele på bånd.

Bob Woodward havde forsøgt at få fat på præsidenten i månedsvis, og han havde spurgt seks af Donald Trumps nærmeste rådgivere om hjælp til en interviewaftale, men nu var det for sent.

Bogen 'Frygt - Trump i Det Hvide Hus' var færdig, og den var fyldt med historier, som næppe ville falde i præsidentens smag.

Men det var Bob Woodward vant til. Hans bogstaver havde nemlig allerede været med til at fælde en præsident. Sammen med sin kollega Carl Bernstein havde Bob Woodward dækket Watergate-skandalen, der fik USA's daværende præsident Richard Nixon til at træde tilbage i 1974.

Oscar og Pulitzer

Uge efter uge afdækkede de to journalister, hvordan præsidentens mænd havde placeret aflytningsudstyr i Watergate-bygningen, der var hovedkvarter for Richard Nixons politiske modstandere - og hvordan præsidenten havde vidst besked om det hele og forsøgt at dække over det.

Watergate gjorde Bob Woodward verdensberømt. Han vandt den prestigefyldte Pulitzer-pris for dækningen af skandalen.

Hans bog om sagen, 'Alle præsidentens mænd', blev filmatiseret med Robert Redford og Dustin Hoffmann i hovedrollerne, og den vandt fire Oscars i 1977.

Men det var over 40 år siden den tirsdag i august, da Donald Trump ringede, og i mellemtiden havde Bob Woodward skrevet 18 bøger om amerikansk politik.

I 2003 vandt han Pulitzer-prisen igen. Denne gang for dækningen af terrorangrebene den 11. september 2001.

Han har haft en masse troværdighedsproblemer

Donald Trump, USA's præsident

Selv om han nu nærmer sig pensionsalderen, rejser han stadig rundt i verden og fortæller om sine oplevelser fra et langt liv som journalist.

Men han forsøger stadig at være ydmyg og bryder sig ikke om selvoptagede mennesker. Han beskrev det selv således under et foredrag tidligere på året:

- Det lammende syndrom af selvoptagethed, vigtighed og selvtilfredshed, der overtager samtlige professioner i mediebranchen. Man kan se det på tv, man kan se det på skrift og man kan sandelig se det i politik. Jeg mener, at man endda kan se, at dæmonen er sluppet løs blandt akademikere også.

Klagen fra Trump

Lørdag den 8. juni var Bob Woodward i Danmark for blandt andet at fortælle om sin seneste bog, som Trump efter udgivelsen kaldte for "opdigtet" og "et svindelnummer".

Men da Donald Trump ringede, havde han ikke læst bogen endnu. Bob Woodward havde heller ikke skrevet bøger om ham før, selv om det havde været tæt på.

- Vi havde en samtale for mange år siden, hvis du kan huske det - i Trump Tower, lød det fra præsidenten.

- Ja, det kan jeg godt, svarede Bob Woodward.

- Det må være 20 år siden, og du tænkte på at skrive en bog om mig dengang, hvilket er interessant. Hvem skulle have troet, at det ville blive om dette emne? Det lå ikke i kortene dengang, sagde Donald Trump.

Præsidenten havde egentlig ringet til Bob Woodward for at brokke sig over, at journalisten ikke havde interviewet ham til den nye bog.

- Jeg fik aldrig et opkald. Jeg fik ingen beskeder. Hvem spurgte du for at komme til at tale med mig, spurgte præsidenten.

- Omkring seks personer, svarede Bob Woodward.

- De fortalte mig ikke noget, lød det fra Trump.

En af de seks, en kvinde med langt blond hår, højhælede sko og en sommerkjole med leopardprint, var i dette øjeblik på vej mod præsidentens kontor, og kort efter blev telefonsamtalen en smule akavet.

Generalen der ikke ville mødes

Bob Woodward er ellers ikke en mand, der foretrækker at tale med sine kilder over telefonen.

- Journalister skal møde folk ansigt til ansigt, ikke over telefonen eller i tekstbeskeder, sagde han under et af sine foredrag i marts måned 2019.

Han kalder tricket til at få den bedst mulige version af sandheden ud af folk for "mød op og ti stille".

Det lyder som om, det her bliver en dårlig bog

Donald Trump, USA's præsident

Under foredraget i marts kom han med et eksempel, fra da han skrev bogen "Bush i Krig". Bob Woodward ville gerne tale med en firestjernet general, der tydeligvis ikke ville tale med ham.

- Hvornår er det bedste tidspunkt at banke på døren til en firestjernet general, spurgte Bob Woodward ud blandt tilhørerne.

Ingen kunne svare.

Så fortalte Bob Woodward, at han havde haft held til at se generalens kalender.

- Det virkede at banke på døren hos den firestjernede general klokken 20:17 på en tirsdag aften, fortalte Bob Woodward.

Da generalen åbnede døren sagde han:

- Laver du stadig det her lort?

Bob Woodward svarede ikke.

Efter en lang ubehagelig pause lukkede generalen døren op og talte med Bob Woodward i to timer.

Donald Trump havde ikke to timer til at tale i telefon med Bob Woodward, men præsidenten forsikrede journalisten om, at ingen havde fortalt om muligheden for at deltage i Bob Woodwards bog.

- Det er virkelig ærgerligt, for ingen fortalte mig om det, og jeg ville have elsket at tale med dig. Du ved, at jeg er meget åben over for dig. Jeg synes altid, du har været fair, lød det fra Donald Trump.

Bob Woodward var også åben over for præsidenten.

- Jeg har talt med folk og mødt dem uden for Det Hvide Hus og deres kontorer, og jeg har fået en masse indsigt og dokumentation. Og det er... du ved, det er et barsk kig på verden, din administration og dig, sagde Bob Woodward.

- Godt, udmærket. Jeg antager, det betyder, at det bliver en negativ bog. Men ved du hvad? Jeg er sådan cirka 50 procent vant til det. Det er okay. Nogle er gode, nogle er dårlige. Det lyder som om, det her bliver en dårlig bog, sagde Donald Trump.

Og han havde ret, hvis han mente, at den ville være kritisk over for præsidenten.

Ude i hampen

I bogen 'Frygt - Trump i Det Hvide Hus' beskriver Bob Woodward miljøet omkring præsidenten som så giftigt og ustabilt, at hans øverste rådgivere undgår at blande ham ind i sagerne, fordi han efter deres mening er ustabil og dårligt informeret.

Blandt andet citerer Bob Woodward Donald Trumps nu tidligere forsvarsminister James Mattis for at have sagt, at præsidenten har en forståelse som "et femte- eller sjetteklasses barn" efter en briefing om situationen i Nordkorea.

Den nu tidligere stabschef John Kelly citeres for at beskrevet Donald Trump således på et lukket møde:

- Han er en idiot. Det er nyttesløst at prøve at overbevise ham om noget. Han er blevet gak. Vi er helt ude i hampen. Jeg ved ikke engang hvorfor nogen af os er her. Det her er det værste job, jeg nogensinde har haft.

Både James Mattis og John Kelly benægtede efterfølgende, at de havde sagt sådan. Tre måneder senere var de begge trådt tilbage, efter uenighed med Donald Trump

Før bogen blev trykt, var Bob Woodward godt klar over, at præsidenten kunne blive vred.

Derfor ringede han til ejeren af sin avis, rigmanden Jeff Bezos. Svaret fra Jeff Bezos var imidlertid klart, har Bob Woodward efterfølgende fortalt.

- Jeg står bag dig, skal rigmanden have sagt.

Svaret lød som et ekko fra 1972.

Dengang hed ejeren af Washington Post Katharine Graham, men hun tog en større chance end Jeff Bezos, for dengang var Bob Woodward et ukendt navn.

Familien forliser

Han er født og opvokset i den lille by Wheaton, der ligger vest for Chicago i USA. Hans far var byens advokat - en stille mand kendt som Woody, men Woody skulle blive hovedperson i en større skandale i byen, da Bob Woodward var 12 år.

Du ringede aldrig til mig. Det ville have været venligt, Bob

Donald Trump, USA's præsident

Bob Woodwards familie faldt fra hinanden, og hans mor forlod den.

- Hun flyttede ind hos en anden mand, og faderen fik børnene, fortalte en af Bob Woodwards venner, Scott Armstrong, til New York Times i 1990.

Allerede som 12-årig var han nysgerrig, og Bob Woodward fandt ud af, at forældrene skulle skilles, fordi han læste forældrenes post i smug. I sin fars lomme fandt han et brev om, at faderen ønskede at gifte sig med en ny kvinde, fortalte Bob Woodward i et interview mange år senere.

Skilsmissen tog hårdt på ham, og han fik aldrig talt tingene igennem med sin mor inden hendes død i 1989.

Faderen ønskede, at Bob Woodward skulle læse jura, men efter en periode som officer i flåden besluttede Bob Woodward sig for at læse journalistik. Hans første job var på en lille avis i Maryland, men efter to år der, fik han job på Washington Post i 1971.

Året efter gav han sig til at skrive om det mystiske indbrud i Watergate, som skulle gøre ham berømt.

Trump giver røret videre

Under telefonsamtalen med Donald Trump holdt præsidenten fast i, at han intet havde fået at vide om Bob Woodwards ønske om et interview. Han ville også have at vide, hvem Bob Woodward havde snakket med om det.

Bob Woodward nævnte navnene på to senatorer og Trumps rådgiver Kellyanne Conway.

- Måske kunne du have ringet til mit kontor? Men det er ok, jeg må tale med Kellyanne. Jeg er lidt overrasket over, at hun ikke har fortalt mig det, sagde præsidenten.

I samme øjeblik kom den blonde kvinde med de højhælede sko og sommerkjolen med leopardprint ind af døren til præsidentens kontor.

- Hun kommer faktisk nu, sagde Donald Trump.

Så begyndte han at tale om, hvor mange penge USA havde fået de øvrige medlemslande i forsvarsalliancen NATO.

- Hvis jeg må sige det, Hr. præsident, så er det hverken godt for min forretning, for præsidentembedet eller for landet, at vi ikke kan have fuldstændige samtaler, og jeg knækkede mit spyd i forsøget på at nå frem til dig, sagde Bob Woodward.

Så lod Donald Trump Kellyanne Conway få telefonen.

- Hej, kan du huske for to og en halv måned siden, da du kom forbi og jeg sagde, at jeg ville tale med præsidenten, og du sagde, at du ville vende tilbage til mig, spurgte Bob Woodward.

- Det kan jeg godt. Men ved du hvad, det blev afvist. Jeg kan kun sige så meget. Jeg tænker, at jeg kan bringe det direkte for præsidenten næste gang, lød det fra Kellyanne Conway.

- Du og jeg brugte en hel frokost på det, Kellyanne. Og jeg sagde, at jeg ville dække vigtige emner inden for udenrigs- og indenrigspolitik. Du sagde, at du ville vende tilbage, men jeg hørte ingenting, sagde Bob Woodward.

- Ja, det gjorde jeg. Jeg præsenterede det for de mennesker, der træffer disse beslutninger, men..., lød det fra Kellyanne Conway.

- Hvem er disse mennesker, spurgte Bob Woodward.

- Nå, nu får du præsidenten igen. Jeg er glad for at høre, at du forsøgte gennem syv eller otte forskellige mennesker. Det er godt, du bør fortælle ham alle navnene. Tak, sagde Kellyanne Conway.

Præsidenten kom tilbage til telefonen.

- Men du ringede aldrig til mig. Det ville have været venligt, Bob, hvis du havde ringet til mig på mit kontor. Jeg har en sekretær, jeg har to, jeg har tre sekretærer. Hvis bare du havde ringet direkte, sagde Donald Trump.

Planer om endnu en bog

De to kom aldrig nærmere sandheden om, hvorfor Bob Woodward ikke kom til at tale med Donald Trump, før præsidenten selv ringede op.

Inden han lagde på, lovede journalisten af være præcis.

Da bogen udkom, stillede Donald Trump op til et interview med det konservative medie The Daily Caller.

- Det er bare endnu en dårlig bog. Han har haft en masse troværdighedsproblemer, sagde præsidenten om Bob Woodward.

- Jeg havde nok foretrukket at tale med ham, men måske ikke. Jeg tror ikke, det ville have gjort nogen forskel i bogen. Han ønskede at skrive bogen på en bestemt måde.

Bob Woodward afviser selv, at han har et politisk motiv med sine bøger.

- Min rolle som journalist er politisk neutralitet, sagde han under et foredrag tidligere på året.

Nu overvejer han at skrive endnu en bog om Donald Trump.

Han fortæller til mediet Axios, at han stadig ser Donald Trumps handlinger som en stor historie - lige fra hvor godt han forstår, at "opgaven med at undgå 3. Verdenskrig har førsteprioritet" til handelskrigen med Kina og hans politik over for Nordkorea og i Mellemøsten.

Bob Woodward tror dog næppe, at Donald Trump har konspireret med Rusland.

- Folk, der arbejder med Trump, siger, at han ikke kan organisere sin egen regering. Hvordan kan han så på nogen måde organisere en konspiration med russerne? Han har ikke en gang en liste over sine egne opgaver, så vidt jeg kan se, siger Bob Woodward til Axios.

Til gengæld tror han, at efterforskningen af præsidentens økonomiske forhold godt kan indeholde materiale til en ny bog.

Om præsidenten når at høre om den tids nok til at lade sig interviewe af Bob Woodward, må tiden vise.