Udland

En hård uge for favoritten: - Joe Biden er den største trussel mod Joe Biden

Siden Joe Bidens kampagnestart har han undgået de uprovokerede fejl, han er selverklæret ekspert i. Den seneste uge bød på flip-flop og kopianklager.

Den tidligere demokratiske vicepræsident var på vej til en fundraiser i Atlanta, da han bad en af sine medarbejdere om en kuglepen.

Han skrev et par noter ned på et papir. Senere på aftenen var det de noter, han brugte til annoncere, at han havde ændret holdning til et spørgsmål, han ellers havde været konsekvent omkring i årtier.

Det blev kulminationen på den værste uge for Joe Biden, siden han i april annoncerede, at han går efter at blive det demokratiske partis præsidentkandidat.

- Joe Bidens udrulning af sin kampagne var tæt på fejlfri. Hans håndtering af den her 'Hyde-tilføjelse'-sag var noget rod, som den tidligere, demokratiske toprådgiver for Barack Obama, David Axelrod, skrev.

En holdning onsdag - en anden holdning torsdag

'Hyde-tilføjelsen' er en føderal lov, der blokerer abortklinikkers adgang til økonomiske midler fra staten - med mindre der er tale om voldtægt, incest eller risiko for moderens liv. Kritikere siger, at det især påvirker fattige kvinder i stater med strenge abortlove.

Joe Biden har stemt for loven, da han var senator. En position han mødte stigende kritik for i et demokratisk parti, hvor mange vælgere føler, at kvinders abortrettigheder er under angreb.

Hans kampagne stod dog fast og havde i ugerne op til talen i Atlanta fastholdt, at han ikke havde ændret mening.

- Han er en dybt religiøs mand, har Cedric Richmond, viceformand i Bidens valgkampagne, sagt til CNN.

- Han bliver guidet af sin tro. Hans holdning til 'Hyde-tilføjelsen' har været konsekvent.

Det var indtil dagen efter.

Torsdag aften tog Joe Biden sine netop nedskrevne noter med på talerstolen og forlod sin konsekvente position.

- Hvis jeg tror på adgang til sundhedshjælp som en rettighed, som jeg gør, så kan jeg ikke længere støtte en tilføjelse, der giver den rettighed baseret på en persons postnummer, sagde han.

Zig-zag kurs fra Biden

En zig-zag kurs som ifølge Davix Axelrod underminerer Bidens argument som den stabile frontløber.

- Mærkværdigt forløb … som igen stiller spørgsmålstegn ved, om han kan gå hele vejen, lød det fra den tidligere præsident-rådgiver.

En pointe som kommunikationschefen for Donald Trumps kampagne for genvalg i 2020 hurtigt fulgte op på.

- Han er simpelthen bare ikke særligt god til det her. Joe Biden er den største trussel mod Joe Biden, sagde Tim Murtaugh.

Samtidig var det en zig-zag kurs, der åbner banen for kritik af Biden i forhold til en lang række andre kontroversielle synspunkter, han har haft gennem årene.

- Bravo Joe Biden, skrev en af de demokratiske præsidentkandidater, Seth Moulten, på Twitter med henvisning til Bidens ændrede holdning.

- Gør det nu også med Irakkrigen, tilføjede han og mindede dermed alle om Joe Bidens stemme for Irakkrigen.

Biden har tidligere sagt, at han har fortrudt sin stemme for Irakkrigen, men pointen gik stadigt rent hjem hos mange Biden-skeptikere.

Kopierede dele af klimaplan

Og skeptikere fik i ugens løb mere skyts.

Joe Biden – som er blevet kritiseret for at være for moderat, når det kommer til at bekæmpe klimaforandringer – offentliggjorde tirsdag en ambitiøs plan for at tackle udfordringen. Men Biden-kampagnen blev med det samme sendt i defensiven, da det blev opdaget, at flere passager i planen var kopieret direkte fra andre kilder uden henvisning.

I 1987 blev Joe Bidens første forsøg på at blive præsident ødelagt af en plagiat-skandale. Det kom frem, at han havde kopieret en tale fra en britisk Labour-politiker. Biden har også været tvunget til at indrømme, at han blev beskyldt for plagiat i sin tid som jurastuderende.

Denne gang tog hans kampagnestab alt ansvar fra kandidatens skuldre.

- Medarbejdere, der arbejdede på udkast til planen, udelod ved en fejl henvisningerne i det endelige dokument, og vicepræsident Biden var ikke klar over det, sagde talskvinden for Biden-kampagnen, Kate Bedingfield.

Trump bruger muligheden til at angribe

Men skaden var sket. Overskrifterne om plagiat rullede, og præsident Trump – som har øget sit fokus på Joe Biden som en mulig modstander i præsidentvalget næste år – introducerede en forsmag på et af de angreb, han vil kunne bruge mod Joe Biden i en valgkamp.

- Anklagerne om plagiat mod søvnige Joe Biden for hans latterlige klimaplan er et stort problem, skrev præsidenten.

Joe Bidens kampagne brugte ugen på at forsvare sig.

En uge, der ellers også viste, at han ville vinde over præsident Trump i den dybt konservative stat Texas, hvis der var valg i dag.

Problemet for Joe Biden er bare, at der ikke er valg i dag. Det første kryds i det demokratiske primærvalg skal først sættes til januar.