Udland

Tysk fodboldstjerne skabte vrede efter Erdogan-møde - nu er præsidenten hans forlover

I Tyskland bryder man sig ikke om, at fodboldspilleren "hygger" sig med den kontroversielle præsident, der før har langet ud efter tyske politikere.

Det var ikke Mesut Özils nærmeste ven, der var hans forlover, da den tysk-tyrkiske fodboldspiller fredag blev gift med den tidligere Miss Tyrkiet-vinder Amina Gulse i Istanbul.

Derimod var det den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, som stod ved fodboldspillerens side.

Arsenal-spilleren Mesut Özil mødte stor tysk modstand, da han sidste år inden VM i fodbold mødtes med præsident Erdogan. Blandt andre den tyske kansler Angela Merkel kritiserede mødet mellem Özil, Erdogan og landsholdsspilleren Ilkay Gündogan.

Fodboldspilleren Mesut Özil mødtes sidste år i London med den tyrkiske præsident Erdogan.

- Özil og Gündogan er begge forbilleder, og deres optræden her kan både afstedkomme spørgsmål og misforståelser, sagde Merkel til Der Spiegel om mødet.

Erdogan har i sit mere end 15 år lange regime tilkæmpet sig noget nær uindskrænket magt. Og han har før langet ud efter tyske politikere og blandet sig i tyske valg.

Derfor bryder man sig i Tyskland ikke om, at Özil og andre tysk-tyrkiske fodboldspillere "hygger" sig med Erdogan, fortæller Martin Selsøe Sørensen, der er journalist på TV 2 og tidligere korrespondent i Tyrkiet.

- I Tyskland, hvor Özil er tredjegenerationsindvandrer, er man kritisk. Man bryder sig ikke om at han gnubber skuldre med Erdogan, som er en meget kontroversiel figur i Tyskland, siger Martin Selsøe Sørensen.

Er ikke kontroversielt i Tyrkiet

Ikke desto mindre var præsidenten inviteret med til Özils bryllup i Istanbul, hvor han ikke bare var gæst, men også forlover.

Fodboldspilleren Mesut Özil blev fredag gift med den tidligere Miss Tyrkiet-vinder Amina Gulse i Istanbul. Til parrets bryllup var den tyrkiske præsident Erdogan forlover.

Og det er noget, som mange tyrkiske brudepar ville være beærede over, vurderer Martin Selsøe Sørensen. I Tyrkiet er det nemlig ikke kontroversielt, at Erdogan gæster fodboldspilleres bryllup.

- Tyrkiske bryllupper er festforestillinger, hvor tyrkerne viser, hvor velhavende og indflydelsesrige de er, og derfor tror jeg, at mange tyrkiske brudepar ville blive lykkelige for at få præsidentens velsignelse og få ham med til deres bryllup.

Han elsker rollen som den flinke onkel

For Erdogan selv ser det godt ud udadtil, at han deltog i parrets bryllup. Han kommer fra en religiøs, konservativ base, der har opnået stor vælgertilslutning i Tyrkiet. Og det segment tilhører brudeparret og deres gæster ifølge Martin Selsøe Sørensen ikke.

- Man ser en masse kvinder uden tørklæder og i korte kjoler - mennesker, som ikke er klassiske Erdogan-tilhængere. Så for ham er det rigtigt godt at blive set i det her selskab. For han viser, at han er en mand, der kan bygge bro, selvom mange synes, han er polariserende, siger Martin Selsøe Sørensen.

- Erdogan elsker rollen som den flinke onkel, der rejser rundt og fortæller tyrkerne, hvordan de skal leve, siger han.