Udland

I dag forlader May posten som partileder - nu begynder kampen om magten i partiet

De Konservative i Storbritannien står uden leder. May er i dag officielt trådt tilbage. Senest d. 22 juli skal partiet have fundet en ny formand.

Den britiske premierminister, Theresa May, forlader i dag posten som leder for de konservative i Storbritannien.

Hendes afgang skyldes, at hun ikke har kunnet levere et ordentligt britisk exit fra EU. Men selvom hun i dag stopper som partileder, vil May fortsat sidde på posten som premierminister, indtil en afløser er fundet.

Selvom der er rift om titlen som leder af det partiet, bliver det en vanskelig opgave at løfte.

- Posten som ny leder i Det Konservative Parti er som at overtage en virkelig stor og lækker villa. Et drømmehus. Men når du så træder ind i det, finder du ud af, at alt er råddent og det kræver en gennemrenovering. Sådan bliver det at overtage ledelsen af partiet, siger Lone Theils, forfatter og tidligere korrespondent i London.

Hvem der kommer til at overtage Mays job som leder for partiet er endnu uvis. Men der er flere kandidater i spil.

I alt 18 har foreløbig meldt sig på banen,

Nedenfor kan du læse Lone Theils og TV 2-korrespondent Divya Das' vurdering af de fem topkandidater i feltet.

Boris Johnson

Hvem er kandidaten?

Boris Johnson, 54 år gammel. Han er forhenværende borgmester i London og tidligere udenrigsminister i Mays regering. Han har hele tiden været stor fortaler for at forlade EU. Boris Johnson er favorit til at overtage formandsposten.

Den tidligere britiske udenrigsminister, Boris Johnson, er en af topkandidaterne til at overtage ledelsen i det Konservative parti efter, at May er trådt tilbage. Det siger forfatter og tidligere korrespondent i London, Lone Theils. Video: Claus Borg Reinholdt

Hvad får de Konservative med ham ved roret?

Hvis det bliver Boris Johnson, der overtager efter May, så får de Konservative en farverig formand, lyder det fra Lone Theils. Han er elsket af mange for sine klare holdninger, mens andre i partiet ikke har megen fidus til ham. Han vil få svært ved at samle partiet. Oppositionspartiet Labour har allerede varslet, at der kommer en mistillidserklæring til den siddende, konservative regering, hvis Boris Johnson bliver den nye formand.

De konservative græsrødder elsker Johnson, fordi han er utraditionel og meget utvetydig i sin holding til, at Storbritannien skal forlade EU, siger Divya Das. Mange af de traditionsrige konservative parlamentsmedlemmer synes ikke om ham, fordi de mener, han er for farverig. Men han er stadig favorit til at overtage formandsposten.

Michael Gove

Hvem er kandidaten?

Så er der 51-årige Michael Gove. Han er i øjeblikket miljøminister i Mays regering. Han har tidligere været undervisningsminister. Ligesom Boris Johnson har han hele tiden været en glødende talsmand for Brexit.

Hvad får Storbritannien med ham ved roret?

Gove er midtsøgende og taler meget nuanceret. Han minder i princippet om May og han har da også støttet hendes beslutninger. Men Gove siger samtidig, at han vil sørge for en god Brexit-aftale, siger Divya Das. Han vil ikke haste processen igennem.

Michael Gove repræsenterer midten af det Konservative parti. Gove trak overskrifter, da han meget overraskende stak sin ven, Boris Johnson, i ryggen, ved at offentliggøre sit eget kandidatur til formandsposten. Samtidig sagde Gove, at han ikke mener, at Boris Johnson vil være god som partiformand, siger Lone Theils.

Jeremy Hunt

Hvem er kandidaten?

Og så er der den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt. Han er 52 år gammel. Har tidligere både været sundheds- og kulturminister. Hunt førte kampagne for at blive i EU op til folkeafstemningen, men har siden skiftet holdning og er nu for Brexit.

Hvad får Storbritannien med ham ved roret?

Hunt er midtsøgende og måske lidt anonym. Også selvom han er udenrigsminister. Han har ikke rigtig formået at markere sig. Hvis partiet vælger ham, er det som en kompromis-kandidat. Altså en, som repræsenterer den brede midte i partiet. Men han kan selvfølgelig nå at træde i karakter og blive mere klar omkring sin retning for Det Konservative Parti, fortæller Lone Theils.

Jeremy Hunt var oprindeligt 'remainer', men i dag 'born-again leaver'. Dog i den pragmatiske form. Han har loyalt stemt for Mays aftale tre gange. Han mener ikke at en hard-core Brexiteer ved roret kan sikre Storbritannien en god aftale. Hunt har dog allerede ændret mening omkring det. Først sagde han at no-deal ikke en god løsning – for få dage siden har han modereret det til at sige, at han med ”tungt hjerte” vil acceptere en no-deal, hvis intet andet er muligt. Han har været udenrigsminister siden Boris Johnson stoppede. Før det var han den længst siddende sundhedsminister. Han kan altså begå sig internationalt og taler blandt andet flydende japansk. Og så er han en af de mest velhavende parlamentsmedlemmer på grund af sin fortid som forretningsmand, siger Divya Das.

Sajid Javid

Hvem er kandidaten?

Sajid Javid er 49 år og indenrigsminister. Han er søn af indvandrere fra Pakistan og har været medlem af parlamentet siden 2010. Oprindeligt var han fortaler for at blive i EU, men ændrede senere holdning og er nu også for Brexit.

Hvad får Storbritannien med ham ved roret?

Det traditionsrige Konservative parti er ikke klar til Javid. Det er for moderne at udpege en leder med pakistanske rødder. Også selvom han er minister i regeringen, så appellerer han ikke til de meget konservative græsrødder i partiet, siger Loen Theils.

Sajid Javids holdninger til Brexit minder lidt om de andre kandidaters. Altså tage tilbage til EU og genforhandle en aftale, som parlamentet - på mirakuløs vis - kan bakke op om. Han har også talt om at genforhandle den såkaldte backstop direkte med Irland. Han har også sagt at no-deal vil være en dårlig ide, men vil acceptere det, hvis alt andet fejler. Javids pakistanske baggrund er et anderledes bud på en ny leder. Men hans tilgang til Brexit minder langt hen ad vejen om Hunts og Goves holdninger, siger Divya Das.

Dominic Raab

Hvem er kandidaten?

Dominic Raab er 45 år og dermed den yngste blandt favoritterne. Han var indtil efteråret Brexit-minister og har også tidligere været boligminister. Allerede længe før folkeafstemningen om Brexit var Raab fortaler for at komme ud af EU.

Hvad får Storbritannien med ham ved roret?

Med Raab får partiet en klar Brexiteer. Og han kan mobilisere de unge stemmer. Han er mere eller mindre uplettet og så kender han folkene i EU efter sin fortid som Brexit-minister. Ifølge Raab er 'No Deal' fint. Og det kan blive hans akilleshæl i forhold til at blive formand. 'No Deal' samler nemlig ikke partiet. Derudover er han ikke særlig kendt i den brede britiske befolkning, lyder det fra Divya Das.

Dominic Raab er en af de mere rabiate fortalere for Brexit. Hans holdning til at komme ud af EU er meget klar. Raab har endda sagt, at han vil suspendere parlamenet, hvis ikke der kommer et Brexit. Med så kontroversiel en holdning står han ikke som favorit til at overtage ledelsen i partiet, sig Lone Theils.

Kandidaterne kan indlevere deres kandidatur fra og med i aften klokken 18 og frem til mandag. Senest den 22. juli skal der være fundet en ny formand for det Konservative parti.