Udland

Trump forklarer, hvorfor han kaldte hertuginde Meghan 'modbydelig'

Den amerikanske præsidents besøg i Storbritannien var ventet med spænding, og Trump har ikke skuffet.

USA’s præsident Donald Trump har under sit statsbesøg i Storbritannien haft lejlighed til at mødes med prins Harry. Det fortalte han onsdag morgen i tv-programmet ’Good Morning Britain’.

Jeg sagde ikke, at hun var modbydelig. Jeg sagde, at hun var modbydelig over for mig

Donald Trump

Men prinsen og præsidenten diskuterede ifølge CNN ikke Trumps bemærkning om Harrys amerikanske kone, Meghan Markle, der er hertuginde af Sussex.

I et interview med det britiske medie The Sun forud for statsbesøget har præsident Trump kaldt Meghan Markle for nasty (modbydelig, red.).

Det har præsidenten efterfølgende benægtet, selvom The Sun siger, at de har båndet interviewet med Trump.

- Vi snakkede ikke om det … Det var planen, jeg ville, for det passer ikke, sagde Trump til ’Good Morning Britain’ om sit møde med prins Harry.

Men så erkendte præsidenten alligevel at have brugt ordet nasty i interviewet med The Sun. Præsidenten forklarede, at tabloidavisen havde refereret nogle af de ting, som Meghan Markle har udtalt om ham. Den tidligere skuespillerinde har kaldt Trump for kvindefjendsk og sagde under det amerikanske valg i 2016, at hun overvejede flytte til Canada, hvis han vandt.

- Det fik mig til at sige, at jeg ikke vidste, hun var modbydelig. Jeg sagde ikke, at hun var modbydelig. Jeg sagde, at hun var modbydelig over for mig... Hun var modbydelig mod mig, og det er okay. Men det er ikke okay for mig at være modbydelig over for hende, og det var jeg ikke... Jeg synes, hun gør et godt job, og håber, at hun nyder sit liv, forklarede Trump videre til tv-programmet.

Kaldte borgmester for taber

Trumps besøg i Storbritannien var ventet med spænding, og Trump har da også skabt overskrifter med sine udtalelser.

Allerede kort inden Air Force One-flyet mandag landede i London, åbnede Trump sit besøg med at kalde Londons borgmester, Sadiq Khan, for "en taber".

- Sadiq Khan, som efter alt at dømme har gjort et forfærdeligt stykke arbejde som borgmester i London, har været tåbelig ondskabsfuld over for den besøgende amerikanske præsident - den klart vigtigste allierede for Storbritannien.

- Han er en iskold taber, der burde fokusere mere på kriminalitet i London end på mig.

Trump har desuden luftet sine holdninger til, hvem der bør efterfølge Storbritanniens afgående premierminister, Theresa May, samt hvordan briterne bør håndtere Brexit.

Det har blandt andet fået det britiske Labour-parti til at kritisere Trump for "utidig indblanding" i landets politik.

Corbyn udeblev fra middag

Mandag aften var Dronning Elizabeth vært ved en officiel middag for den amerikanske præsident.

Labours leder, Jeremy Corbyn, valgte at blive væk fra middagen for at udtrykke sin modvilje over for Trump.

På et efterfølgende pressemøde karakteriserede Trump Corbyn som "en negativ kraft".

Corbyn har advaret om, at Brexit og en aftale med USA kan betyde, at der åbnes op for en privatisering af Storbritanniens hospitaler og sundhedsklinikker.

Trump og May mødtes tirsdag, hvor de to ledere blandt andet diskuterede handelsaftaler mellem de to lande.

Under sin tur rundt i London tirsdag blev præsident Trump mødt af demonstrationer, hvor flere tusinde var mødt op for at vise deres utilfredshed med den amerikanske leder. Ifølge Trump selv blev han hyldet af menneskemasserne.

Trump om Johnson: - En god ven

Tirsdag fik Trump ifølge BBC også tid til et 20 minutter langt møde med den tidligere konservative udenrigsminister Boris Johnson, som har været en af de hårdeste modstandere af EU.

Johnson har sagt, at han gerne går efter et hårdt brexit - altså ingen aftale med EU om, hvordan briterne i fremtiden skal handle med EU.

Han har meldt sig som kandidat til at afløse May som premierminister.

- Han er en god ven af mig, sagde Trump om Johnson.

I den engelske by Portsmouth bliver der onsdag taget hul på markeringen af 75-året for D-Dag.

Dronning Elizabeth og præsident Trump er blandt deltagerne ved arrangementet, som også bliver overværet af 300 veteraner fra D-Dag.

Det var 6. juni 1944, at de allierede invaderede Nordmandiet i Frankrig under 2. verdenskrig.