Udland

Trump mødes med May, og han har en aktuel politisk dagsordenen med

USA's præsident har været til gallamiddag hos dronning Elizabeth. Tirsdag fortsætter hans statsbesøg med et møde med premierministeren.

Storbritanniens dronning Elizabeth holdt tale om vigtigheden af internationalt samarbejde, da hun mandag aften havde inviteret til gallamiddag med USA's præsident, Donald Trump, som gæst.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Hun fremhævede vigtigheden af de internationale institutioner, som Storbritannien, USA og andre allierede stiftede efter Anden Verdenskrig.

Det er, fordi Donald Trump jo ikke er nogen diplomatisk linedanser

Jesper Steinmetz, korrespondent, TV 2

Den britiske dronning nævnte ingen internationale institutioner i sin tale, men ifølge AP hentydede hun blandt andet til Nato og FN.

Dronningen fremhævede, at institutionerne blev etableret "for at sikre, at konflikternes rædsler aldrig igen ville blive gentaget".

Præsident Trump har været en hård kritiker af både Nato og FN.

Den 93-årige dronning sluttede sin tale af i en positiv tone. Hun fremhævede det stærke kulturelle og erhvervsmæssige bånd mellem Storbritannien og USA.

- Jeg er sikker på, at vores fælles værdier og delte interesser vil fortsætte med at forene os i fremtiden, sagde dronning Elizabeth blandt andet.

Kaldte borgmester "en taber"

Trump ankom mandag til London på et statsbesøg, som varer frem til 5. maj.

Da han ankom til gallamiddagen mandag aften, kaldte han dronning Elizabeth for en "storartet kvinde" og et "konstant symbol på de uvurderlige traditioner" i Storbritannien, skriver nyhedsbureauet AFP.

Trump har dog op til statsbesøget ikke holdt sig tilbage med at komme med knap så venlige kommentarer om flere briter.

Han er en iskold taber, der burde fokusere mere på kriminalitet i London end på mig

Donald Trump, præsident, USA

Kort inden Air Force One-flyet landede i London, åbnede Trump sit besøg med at kalde Londons borgmester, Sadiq Khan, for "en taber".

- Sadiq Khan, som efter alt at dømme har gjort et forfærdeligt stykke arbejde som borgmester i London, har været tåbelig "ondskabsfuld" over for den besøgende amerikanske præsident - den klart vigtigste allierede for Storbritannien. Han er en iskold taber, der burde fokusere mere på kriminalitet i London end på mig, skrev Trump på Twitter.

Trump har desuden luftet sine holdninger til, hvem der bør efterfølge Storbritanniens afgående premierminister, Theresa May, samt hvordan briterne bør håndtere Brexit.

- Det er, fordi Donald Trump jo ikke er nogen diplomatisk linedanser. Han gør alt det modsatte af, hvad man bør gøre, siger TV 2s USA- korrespondent Jesper Steinmetz.

Det har da også fået blandt andet det britiske Labour-parti til at kritisere Trump for "utidig indblanding" i landets politik.

Politik på dagsordenen

Tirsdag skal Donald Trump mødes med Theresa May.

Selvom det er en snart forhenværende premierminister, der skal mødes med den amerikansk præsident, vil der ifølge Jesper Steinmetz være politik på dagsorden.

Han fortæller, at den amerikanske delegation vil bringe en helt aktuel dagsorden op, nemlig amerikanernes store bekymring for, at Storbritannien vil vælge den kinesiske it-gigant Huawei til at udbygge landets 5G-netværk.

- Der har amerikanerne været fuldstændig klare i mælet og sagt, de ikke stoler på kineserne, de stoler ikke på Huawei, og hvis Storbritannien vælger det kinesiske firma, så vil det få betydning for det meget tætte efterretningssamarbejde, der er mellem USA og Storbritannien, siger Jesper Steinmetz.

Han fortæller også, at der i den britiske befolkning er stor modstand over for besøget, og at op mod 250.000 briter forventes vil gå på gaden for at demonstrere deres utilfredshed.