Udland

Trump i London: Tusinder hylder mig - kun nogle få er imod mig

På en fælles pressekonference talte Donald Trump og Theresa May om de to landes særlige forhold. Imens demonstrerede tusinder mod Trump i gaderne.

Donald Trump fortalte tirsdag pressen, at han var blevet modtaget i London af ’tusindvis af mennesker, der hyldede ham’.

Men den amerikanske præsidents statsbesøg i London er blevet mødt med demonstrationer og protester, selvom der ifølge Donald Trump kun var tale om ganske få demonstranter. Rapporter om større demonstrationer var ’fake news’, forklarede han.

På et fælles pressemøde lagde Donald Trump og den britiske premierminister Theresa May vægt på de to landes ’særlige forhold’, der har bestået gennem generationer af krige og konflikter.

Nu, hvor Storbritannien forlader EU, ser de store muligheder for et nærmere handelssamarbejde.

- Vi har tidligere talt om en handelsaftale, og dagens drøftelser viser, at begge parter stadig ønsker det, sagde Theresa May.

- USA vil stræbe efter en fantastisk handelsaftale, supplerede Donald Trump.

Trump: 'Sagsøg EU'

De to ledere kommenterede også de igangværende Brexit-forhandlinger. Donald Trump har tidligere udtalt, at Storbritannien burde sagsøge EU i stedet for at forhandle videre om Brexit.

Theresa May sagde på pressemødet, at hun havde valgt ikke at følge Trumps råd, men i stedet valgte forhandlingsvejen.

- Jeg ville have lagt sag an, indskød Trump og tilføjede:

- Og så ville jeg måske senere have indgået forlig.

Theresa May: Vi ønsker stadig en stor handelsaftale

'En negativ kraft'

Mens Trump har mødt både Theresa May og et par af hendes mulige efterfølgere som konservativ partileder og premierminister, så har han ikke mødt oppositionslederen, Labours leder Jeremy Corbyn, under sit besøg.

Kort før pressemødet havde Jeremy Corbyn holdt en Trump-kritisk tale til demonstranterne i Londons gader, og det fik til gengæld Trump til at affærdige Corbyn som ’en negativ kraft’.

- Jeg kender ikke Jeremy Corbyn. Han havde bedt om at møde mig i dag eller i morgen, men jeg besluttede ikke at møde ham. Corbyn har kritiseret mig. Jeg bryder mig ikke om mennesker, der er kritiske, sagde Donald Trump.

'Bliv lidt endnu'

Hvis der bliver udskrevet valg i Storbritannien, kan Jeremy Corbyn blive landets næste premierminister og dermed være den, der skal stå i spidsen for handelsforhandlingerne med USA.

Måske var det den udsigt, der tidligere i dag fik Donald Trump til at opfordre Theresa May til at blive på posten som premierminister, indtil en handelsaftale er på plads.

- Bliv hængende lidt endnu. Lad os lave sådan en aftale, opfordrede Trump.

På pressemødet blev Theresa May, der har bebudet sin afgang som konservativ leder, så snart en afløser er på plads, spurgt, om hun ville tage Trumps råd i denne sag.

Det afviste hun med et smil.

- Godt forsøgt, sagde hun til den spørgende journalist.

D-dag

Onsdag er statsbesøgets sidste dag. Her deltager Donald Trump og Theresa May i en højtidelighed i forbindelse med 75-års dagen for D-dag.

Under anden verdenskrig var den succesfulde landgang i Normandiet et højdepunkt i de to allierede landes tætte samarbejde om at besejre Nazityskland. Derfor står det for både Trump og May som et symbol på 'det særlige forhold' mellem de to lande.