Udland

Menneskehav på gaden i Prag: Gå af, premierminister

Demonstranterne er vrede over premierministerens rolle i svindelsag med EU-midler. Men han nægter pure at træde tilbage.

I Tjekkiet demonstrerer store folkemængder tirsdag aften med krav om, at premierminister Andrej Babis og hans justitsminister Marie Benesova skal træde tilbage.

Ifølge arrangørerne kan demonstrationen i hovedstaden Prag vise sig at være den største siden de store demonstrationer under den tjekkoslovakiske fløjlsrevolution i 1989, der førte til det kommunistiske styres fald.

- Vi forventer mere end 100.000 mennesker, siger en leder af bevægelsen Milion chvilek pro demokracii (’En million øjeblikke for demokratiet’), der står bag dagens demonstration, til det tjekkiske internetmedie Expats.cz.

Protesterne skyldes korruptionsanklager mod premierminister Andrej Babis og beskyldninger mod justitsministeren for at ville forhindre et retsopgør mod Babis.

Selve sagen er 12 år gammel og handler om påståede fiflerier med EU-midler. Andrej Babis er Tjekkiets næst rigeste mand, der kontrollerer et stort konglomeratet, Agrofert, med virksomheder inden for landbrug, kemisk industri og medier.

Demonstranter kræver Babis' afgang.

Ifølge anklagerne endte to millioner euro, der var tiltænkt små landmænd i stedet i et hotelbyggeri med forbindelser til Agrofert.

En fyring

I 2017 indledte politiet en efterforskning, efter det tjekkiske parlament havde ophævet Andrej Babis parlamentariske immunitet. I april i år førte den efterforskning til, at politiet anbefalede, at der blev indledt en retssag mod Babis.

Dagen efter svarede Babis igen ved at fyre sin justitsminister og indsætte en af sine nærmeste støtter, Marie Benesova, på posten.

Siden har Milion chvilek pro demokracii arrangeret fire store protestdage, der har samlet tusindvis af demonstranter over hele Tjekkiet.

Op mod 100.000 demonstranter var på gaden i Prag.

Demonstranterne frygter, at den nye justitsminister vil fyre den offentlige anklager for at stoppe sagen mod Andrej Babis.

- Vi demonstrerer mod, at en kvinde med den historie bliver udnævnt til justitsminister bare én dag efter, politiet siger, at premierministeren bør retsforfølges. For os er det et uacceptabelt sammentræf, har en talsmand for protestbevægelsen, Mikulas Minar, for et par uger siden sagt til nyhedsbureauet Reuters.

Den tjekkiske premierminister Andrej Babis er milliardær og kaldes 'Tjekkiets svar på Donald Trump'. Han kalder anklagerne mod ham for 'en organiseret sammensværgelse'

Revisionsrapport

Premierminister Babis har afvist alle beskyldninger mod ham som ’en organiseret sammensværgelse’. Men når dagens demonstration tegner til at blive den største af alle protesterne, så skyldes det, at de vrede demonstranter netop har fået ny ammunition i form af en kritisk revisionsrapport fra EU.

Rapporten fastslår, at Babis regeringsførelse kan være ’kompromitteret’ af hans forretningsinteresser i Agrofert. I yderste konsekvens kan det betyde krav fra EU om, at den tjekkiske stat skal tilbagebetale betydelige støttebeløb til EU.

- Babis kan ikke overleve presset fra offentligheden og fra disse EU-rapporter, siger David Ondracka, der er organisationen Transparency Internationals leder i Tjekkiet, til avisen The Guardian.

Men det er Andrej Babis tydeligvis ikke enig i.

Han har sværget, at han aldrig nogensinde vil træde tilbage. Og hans parti ANO står stadig i meningsmålingerne til at være landets største parti.