Udland

Trump er landet i Storbritannien - han er en diplomatisk klumpedumpe, siger Steinmetz

Den amerikanske præsident er en upopulær mand i Storbritannien, hvor han de næste tre dage er på statsbesøg.

USA's præsident, Donald Trump, ankommer mandag morgen til Storbritannien på et statsbesøg, der allerede på forhånd er ladet med diplomatiske spændinger.

Trump er klumpedumpet, når det kommer til diplomatisk snilde

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz

Trump har forud for sit besøg kommet med hårde kommentarer mod den afgående britiske premierminister, Theresa May, og hendes håndtering af Brexit.

Til avisen The Sunday Times har præsidenten sagt, at den kontroversielle Brexit-tilhænger og leder af Brexitpartiet Nigel Farage bør lede den næste runde af forhandlinger med EU om Brexit.

USA's præsident, Donald Trump, ankom mandag morgen til Storbritannien på et tredages statsbesøg. Video: Anders Masannek

- Jeg mødte ham under min valgkampagne, hvor han kom til et af mine valgmøder. Jeg synes, han er en fantastisk person. Virkelig en fantastisk person, har Trump sagt ifølge BBC.

Disse og lignende udtalelser ses af politiske kommentatorer som en voldsom kritik af Theresa Mays lederskab. Trump mødes tirsdag med Theresa May.

Trump støtter Boris Johnson

Desuden har Trump gentagne gange udtrykt sin støtte til mere radikale tilhængere af et såkaldt hårdt Brexit som Mays efterfølger.

Herunder blandt andre tidligere udenrigsminister Boris Johnson og tidligere Brexit-minister Dominic Raab.

Hvis Trump mødes med Farage, Johnson eller Raab, vil det blive anset som endnu en kritik af Mays mislykkede forsøg på at lande en Brexit-aftale med EU, som de britiske politikere ville godkende.

Endelig opfordrer præsidenten i Sunday Times den britiske regering til at nægte at betale regningen for Brexit, hvis ikke EU's stats- og regeringschefer går med til at opfylde Storbritanniens krav i forhandlingerne.

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er Donald Trump fuldstændigt ligeglad med den gode tone og samarbejdet med den britiske regering.

- Han siger sin ærlige mening, og han har hele tiden ment, at Brexit var en super god idé. I hans optik vil det være meget nemmere for USA at kunne indgå selvstændige handelsaftaler med et frit Storbritannien. Trump er klumpedumpet, når det kommer til diplomatisk snilde. Det var også derfor, at han sidste år fornærmede May ved at kritisere hendes Brexit-strategi, og han kommer sikkert også med fornærmelser denne gang, siger Jesper Steinmetz.

May gyder olie på vandene

Theresa May har i et forsøg på at gyde olie på de oprørte vande omtalt statsbesøget som en "afgørende uge for den særlige relation - og en mulighed for at styrke et allerede tæt partnerskab" med USA.

Hun har også sagt, at Storbritanniens sikkerhedspolitiske forhold til USA er "dybere, bredere og mere udviklet" end med noget andet land.

Jeremy Corbyn, der er leder af det britiske arbejderparti, Labour, ser mindre frem til besøget. Han har meldt afbud til at deltage i en statsmiddag med Trump, som han kritiserer for at blande sig utidigt i britisk politik.

- Præsident Trumps forsøg på at bestemme, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister, er en fuldstændig uacceptabel indblanding i vores lands demokrati, siger Corbyn.

Der er desuden arrangeret flere demonstrationer i London i forbindelse med statsbesøget.

Stor, oppustelig Trump

Demonstranterne vil blandt andet placere en stor, oppustelig ballon, der forestiller Trump som bleklædt baby, foran det britiske parlament.

Londons borgmester, Sadiq Khan, har offentligt støttet op om demonstrationerne.

- Nogle af de ting, Donald Trump har gjort de seneste to-tre år, synes londonere, er forkastelige og forargelige: At rulle abortretten tilbage. At skille børn fra deres forældre ved den mexicanske grænse. At forbyde indrejse fra lande med muslimsk flertal…. Og jeg kunne blive ved, siger Sadiq Khan til nyhedsbureauet Reuters.

Lige inden hjulene på Air Force One ramte asfalten i Stansted Lufthavn i London, åbnede USA's præsident, Donald Trump, sit statsbesøg i Storbritannien med et opslag på Twitter, hvor han kaldte Londons borgmester for en "taber".

- Sadiq Khan, som på alle måder har gjort et forfærdeligt job som Londons borgmester, har dummet sig ved at være 'ækel' over for USA's præsident, der er Storbritanniens langt vigtigste allierede. Han er en iskold taber, der burde fokusere på kriminaliteten i London - og ikke mig.

- Khan minder mig meget om vores egen meget dumme og inkompetente borgmester i New York, (Bill, red.) de Blasio, som også har udført et forfærdeligt arbejde - kun halvt hans højde. I al fald ser jeg frem til at være en god ven for Storbritannien, og jeg ser meget frem til mit besøg. Nu lander jeg, skrev præsidenten på Twitter.

- Nogle af de ting, Donald Trump har gjort de seneste to-tre år, synes londonere er forkastelige og forargelige, siger Sadiq Khan. Video: David Buch

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz vil hundredtusindvis af demonstranter fylde Londons gader og markere deres modstand mod USA’s præsident og alt det, han står for.

- Trump er ikke nogen populær mand. Hverken i Storbritannien eller mange andre lande. Folk spørger sig selv, hvordan amerikanerne kunne vælge den mand til præsident. Det viser igen, at Storbritannien er et anderledes land end USA, hvor Trump stadig nyder stor opbakning blandt sine egen tilhængere, siger Jesper Steinmetz.

Den amerikanske præsident vil under statsbesøget de næste dage sammen med førstedame Melania Trump aflægge flere besøg i det britiske kongehus.

Også her har Trump gjort sig upopulær.

Det sker, efter han i et interview lørdag med The Sun skulle have kaldt hertuginde af Sussex, Meghan Markle, for ækel. Det nægter Trump dog selv og kalder påstanden for fake news.