Udland

Kurdere: Vi forhandler med Danmark om at sende såret dansk dreng hjem

Myndighederne i Danmark har ingen kommentarer til oplysningerne. Tidligere har udenrigsministeren åbnet for at hjemtage børn af humanitære årsager.

Blandt de tusindvis af IS-kvinder og børn, som i øjeblikket bliver tilbageholdt i flygtningelejre i det nordøstlige Syrien, er en hårdt såret dansk dreng.

Det oplyser lokale myndigheder til TV 2.

Drengen blev ramt af skud i ryggen, da han flygtede fra terrorbevægelsen Islamisk Stats sidste landområde, den syriske landsby Baghouz, da den faldt tilbage i marts.

Siden da har drengen været tilbageholdt sammen med sin mor i lejren. Men ifølge Abdul Kareem Omar, der er udenrigskoordinator for det kurdiske selvstyre, kan den 12-årige dreng nu være på vej hjem til Danmark.

Han oplyser til TV 2, at der lige nu er forhandlinger i gang med de danske myndigheder om at hjemtage drengen af humanitære årsager.

- Jeg har ikke konkrete detaljer om hans situation, men efter hvad jeg hører, er han ikke i livsfare. Han meldes i stabil tilstand, men har brug for langvarig behandling. Det vil være bedre, hvis han bliver tilset og behandlet i Danmark, siger Abdul Kareem Omar.

Mor har givet tilladelse

De kurdiske myndigheder siger til TV 2, at det var den danske regering, der kontaktede kurderne for at få det sårede barn udleveret til lægebehandling i Danmark.

- Vi svarede, at vi ikke ville overdrage ham, før vi havde fået en tilladelse fra hans mor. Efter vi fik den skriftlige tilladelse, sendte vi dem en email, hvor vi informerede dem om, at vi er klar til at påbegynde udleveringsprocedurerne. Nu venter vi på dem, siger Abdul Kareem Omar.

Han fortæller til TV 2, at kurderne har bedt det danske udenrigsministerium om at sende repræsentanter til området for at færdiggøre betingelserne og underskrive udleveringspapirerne.

Åben for dialog om hjemtagelser

De kurdiske myndigheder oplyser, at de som udgangspunkt ikke ønsker at udlevere udenlandske statsborgere, da kurderne har besluttet, at de selv vil retsforfølge IS-krigere og kvinder, der har været aktive i terrorbevægelsen.

Men kurderne melder sig klar til at hjemsende forældreløse børn samt kvinder, der ikke har deltaget i krigsforbrydelserne i landet eller været aktive for Islamisk Stat, hvis de danske myndigheder ønsker det.

I øjeblikket er der dog ifølge Abdul Kareem Omar ikke dialog mellem de kurdiske og danske myndigheder om andre end den sårede dreng.

- Hvis den danske regering henvender sig om danske statsborgere, vil vi diskutere det og svare dem, siger han.

De lokale myndigheder oplyser til TV 2, at der lige nu bliver tilbageholdt mindst 13 personer, der er registreret som danskere, i flygtningelejre i det nordøstlige Syrien.

Danmark vil hverken be- eller afkræfte

Udenrigsministeriet i Danmark har ingen kommentarer til kurdernes oplysninger. Ministeriet henviser til, at de har tavshedspligt i personsager.

I et skriftligt svar henviser Udenrigsministeriets Borgerservice til, at der er etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

- Her belyses de konkrete sager enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, lyder det.

et samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget 27. marts i år sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at det kun kunne komme på tale at hjemtage danske børn og eventuelt deres mødre af humanitære årsager, hvis det blev vurderet forsvarligt ud fra hensyn til dansk sikkerhed.

På et samråd 27. marts 2019 fortæller udenrigsminister Anders Samuelsen om overvejelserne for at hjemtage danske syrienskrigere og deres familier.

- Det kan således ikke udelukkes, at for eksempel en mor må tage stilling til, om hun vil lade sine børn hjemtage af humanitære årsager, selvom hun ikke selv vil få den mulighed på grund af sikkerhedsvurderingen af hende, sagde udenrigsministeren.

Det er dette, som moderen til den 12-årige dreng nu – ifølge kurderne – har indvilliget i for at få sønnen til Danmark.

Flere hundrede meldes døde i lejre

Justitsminister Søren Pape Poulsen har tidligere udtalt til Politiken, at han helt principielt mener, at Danmark bør gøre en indsats for at få børnene hjem.

- Som udgangspunkt er danske statsborgere danske statsborgere, og hvis vi taler om børn, vil jeg umiddelbart sige, at vi har en forpligtelse over for dem. Det mener jeg bestemt, at vi har.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder vurderer, at mindst 271 personer er døde i de syriske lejre siden december 2018.

Langt størstedelen af dem er børn, skriver nyhedsbureauet Reuters.