Udland

Nu skal bjergbestigere bestille plads på et af Europas højeste bjerge

Sidste år døde 15 på bjerget, der hvert år tiltrækker 25.000 turister. Fremover risikerer man to års fængsel, hvis man ikke har bestilt tid.

Her er en advarsel til alle eventyrere og bjergbestigere, der vil bestige det 4807 meter høje bjerg Mont Blanc i de franske alper som en del af årets sommerferie.

Fra i dag skal du bestille plads i et af de tre såkaldte shelters på Mont Blanc, hvis du vil bestige bjerget og regner med at skulle bruge en overnatning på vejen op.

Ellers risikerer du op til to års fængsel og en bøde på 300.000 euro (cirka 2,24 millioner kroner). Det skriver blandt andet det franske nyhedsbureau AFP og CNN.

De franske myndigheder har indført de nye sikkerhedsregler for at håndtere problemerne i forbindelse med mængden af turister, der hvert år vil bestige Mont Blanc - knap 25.000 hvert år.

Den daglige strøm af bjergbestigere har ifølge det franske nyhedsbureau ført til hyppige sammenstød mellem de mange hold af bjergbestigere på det ikoniske bjerg. Derudover skal reglerne også forhindre illegale lejre på bjerget.

25-årig faldt 250 meter

De informationskampagner, der hidtil har været brugt for at forsøge at sprede de store mængder af bjergbestigere, har været 'ineffektive', siger Pierre Lambert, en regional embedsmand i Mont Blanc-området, ifølge AFP.

Fredag døde en 25-årig slovakisk bjergbestiger efter at være faldet 250 meter under opstigning via standardruten. En rute, der blandt bjergbestigere er kendt som Route Royale.

Sidste år døde 15 bjergbestigere i løbet af sæsonen for bjergbestigning, og risikoen for at bjerget skulle blive overfyldt i år samt risikoen for stenskred fik myndighederne til at indlede en begrænsning af adgangen til den mest populære rute i juli

De nye regler, som altså træder i kraft 1. juni, vil gælde til sæsonen slutter i september.

10 døde på Mount Everest på en uge

Mont Blanc, der er det højeste bjerg i Europa, er ikke det eneste legendariske bjerg, hvor der har været problemer med for mange bjergbestigere og mange dødsfald.

For nylig kunne TV 2 fortælle om flere chokerede bjergbestigere, der fortalte, at de måtte passere flere lig under bestigningen af et af verdens højeste bjerge - det legendariske og 8848 meter høje Mount Everest i Nepal.

- Jeg kan næsten ikke tro, hvad jeg så deroppe. Død, ødelæggelse, kaos og køer. Døde kroppe på ruten og i teltene i lejr 4. Folk, som jeg forsøgte at få til at vende om, men som døde. Folk, der blev trukket ned. Vi gik over lig. Alt, som I har læst i de sensationelle overskrifter, udspillede sig under vores nat på tinden, skrev den canadiske bjergbestiger Elia Saikaly blandt andet på Facebook.

I løbet af en uge i maj døde ti bjergbestigere under bestigningen af Mount Everest, og det har fået den danske bjergbestiger Rasmus Kragh, der netop som den første dansker har besteget Mount Everest uden brug af kunstig ilt, til at efterlyse regler og krav til, hvor dygtig en bjergbestiger man skal være for at få lov til at bestige Mount Everest.

- Det må bare aldrig nogensinde blive til turisme, og desværre finder man både turismen og den professionelle sportsudøver på det her bjerg. De har samme mål, og det er toppen. De deler en arena, og det kan være svært at skille ad, når man ser et billede, har Rasmus Kragh sagt.