Udland

BLOG: Hvorfor skulle et krigsskib gemmes væk, før Trump kom på besøg?

BLOG: Præsidenten har ikke nogen aktier i beslutningen - alligevel hagler kritikken ned over ham.

Her er en historie, man for bare fem eller ti år siden ville have troet var det pure opspind: et amerikansk krigsskib skulle gemmes væk af frygt for, at USA's præsident kunne blive irriteret ved synet af skibet.

Men det er ikke desto mindre, hvad der skete under forberedelserne til præsident Donald Trumps besøg på den amerikanske flådebase i Japan i mandags. Ifølge en intern mail, som avisen The Wall Street Journal har set, blev flåden på forhånd instrueret i at holde skibet ud af præsidentens synsvidde. Historien er sidenhen blevet bekræftet af en række amerikanske medier.

Hvorfor?

Fordi skibet er opkaldt efter John McCain.

Skib ønskes ude af syne

Små to uger før præsidentens annoncerede visit på krigsskibet USS John S. McCain – som er opkaldt efter McCains far, farfar samt den nu afdøde senator - sendte Det Hvide Hus en mail ud til flåden. Mailen instruerede ifølge The Wall Street Journal flåden i at holde skibet ”ude af syne” under præsidentens besøg.

Da skibet for tiden bliver renoveret, var det dog ikke muligt at flytte skibet. I stedet for blev dele af USS McCain dækket til med en hvid presenning. Det fremgår af et billede, som The Wall Street Journals korrespondent Rebecca Ballhaus har delt på Twitter:

En talsperson fra den amerikanske flåde har sidenhen forklaret, at presenningen dog var fjernet fra USS McCain igen, inden præsidenten kiggede forbi.

Flåden har ligeledes bedyret, at den i sidste ende afviste at imødekomme forespørgslen fra Det Hvide Hus.

Ifølge The Wall Street Journal valgte flåden i stedet for at placere et andet skib foran USS McCain, der kunne dække for navnet. Ligeledes fik soldaterne, der arbejder på skibet, en fridag. På denne måde risikerede flåden ikke, at præsident Trump skulle se soldaternes kasketter, der også bærer John McCains navn.

Trump er ikke impliceret – men får alligevel skylden

Der er ikke nogen indicier på, at præsidenten selv har haft en finger i spillet. Det amerikanske forsvarsministerium har ligeledes fremhævet, at den fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, ikke kendte til instruksen.

Alligevel hagler kritikken ned over Trump nu. Præsidenten så sig da også nødsaget til at kommentere historien på Twitter og afvise, at han var orienteret om de præventive foranstaltninger.

Præsidenten har dog sidenhen bekræftet, at skibet USS John McCain blev gemt væk under besøget på flådebasen i Japan.

Trump bekræftede under en pressekonference ligeledes årsagen, der lå bag beslutningen:

- Jeg var ikke fan af John McCain, men jeg ville aldrig gøre sådan noget. Nogen gjorde det åbenbart, fordi vedkommende troede, at jeg ikke kunne lide ham. Jeg vil sige, at vedkommende var venligsindet. Jeg vidste ikke noget om det.

Trump og McCain har en forhistorie

Så hvorfor var nogle medlemmer af præsidentens stab så bekymrede: hvorfor var det tilsyneladende så vigtigt at fjerne skibet fra Trumps synsvidde?

Fordi der er en forhistorie, når det kommer til forholdet mellem Donald Trump og den afdøde senator, præsidentkandidat og krigsveteran John McCain, som skibet USS McCain altså er opkaldt efter.

Fejden mellem de to er efterhånden velkendt. Præsidenten var ikke velkommen ved McCains begravelse sidste år. Trump havde under den seneste præsidentvalgkamp påstået, at veteranen McCain ikke var nogen krigshelt, fordi han var blevet taget til fange. McCain blev som pilot under Vietnamkrigen skudt ned og sad fem år i fængsel, hvor han blev udsat for tortur, der gav ham livslange fysiske handicap. Senatoren var ligeledes en fremtrædende retorisk kritiker af Trump.

Historikken mellem Trump og den nu afdøde senator er derfor afgørende for at kunne forstå bekymringerne i dele af præsidentens stab før besøget på flådebasen i Japan på USS John McCain.

Datteren går i rette med Donald

John McCains datter Meghan har også kommenteret historien. Hun udlagde på Twitter episoden som et eksempel på, at Trump skulle være ”et barn, der altid vil føle sig dybt truet af storheden af min fars utrolige liv.”

Senatorens datter udlagde ligeledes hændelsen som et eksempel på, at præsidenten ikke var villig til at lade John McCain hvile i fred.

Der er som sagt ikke nogen indicer på, at præsident Trump har været inde over beslutningen.

Men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at der tilsyneladende er medlemmer af præsidentens stab, der føler sig nødsaget til at tage disse hensyn.

At sådan en bizar historie overhovedet kunne se dagens lys, er derfor ved nærmere eftertanke måske alligevel ikke så overraskende.

Måske opsummerer den Trump-tidsalderen tilmed meget godt.

Vi lever jo immervæk i en tidsalder, hvor den politiske virkelighed (alt for) ofte overgår fantasien.