Udland

Kan du stave til omphalopsychite? Det kunne otte børn i historisk stavekonkurrence

Stavekonkurrencen er en stor begivenhed i USA, hvor den bliver vist på direkte tv. Erik S. Lesser / Ritzau Scanpix

Otte elever blev kåret som vindere af en amerikansk stavekonkurrence, fordi arrangørerne løb tør for svære ord.

Dommerbordet måtte til sidst smide håndklædet i ringen, klappe ordbogen sammen og erklære hele otte børn som vindere af den traditionsrige amerikanske stavekonkurrence Spelling Bee 2019.

De otte børn stavede sig på skift gennem ord som omphalopsychite, geeldikkop og auftaktigkeit. Uden at ramme et eneste forkert bogstav.

Det er aldrig sket før i konkurrencens 92 år lange historie.

- Vi har masser af ord tilbage på vores liste, men snart vil vi løbe tør for ord, der vil udfordre jer, sagde konkurrencens officielle oplæser, Jacques Bailly, der kaldte de otte børn "den mest fænomenale samling af super-stavere i konkurrencens historie".

11 millioner skolebørn fra hele USA har kæmpet om at komme blandt de 562 stavere, der var på scenen i konkurrencens slutspurt. Alle deltagere er maksimum 15 år gamle og går i 8. klasse.

Stav rigtigt - eller forsvind

Det er ikke helt almindelige ord, som børnene skal kunne stave. Det kræver timevis af grundig forberedelse og terpen af udenlandske fagudtryk for at klare sig i konkurrencen.

Omphalopsychite er eksempelvis en person, der stirrer på sin navle for at fremkalde en trance. Geeldikkop er en sygdom, der rammer sydafrikanske får efter indtagelse af en bestemt plante. Pendeloque er et pæreformet glasvedhæng, der bruges i en lampe eller en lysekrone.

Staver man forkert, ryger man ud.

14-årige Erin Howard fra Alabama gik nervøst hen til mikrofonen for at tage imod sit ord, der kunne gøre hende til vinder, hvis hun stavede rigtigt.

Erin Howard på 14 år blev en af konkurrencens otte vindere.

- Erysipelas, sagde ordoplæseren.

Erin Howard brød ud i tårer, da det gik op for hende, at det var det græske ord for en overfladisk hudinfektion forårsaget af streptokokker, hun skulle stave.

Det kunne hun nemlig.

Uden tøven leverede hun de ti bogstaver, og sammen med salen kunne hun bryde ud i vild jubel.

Stor sportsbegivenhed

Hver deltager får to minutter til at stave ordet. I den tid må de bede om at få ordet gentaget eller få oplæseren til at definere ordet eller bruge det i en sætning.

Stavekonkurrencen er en stor begivenhed i USA, og den bliver vist på live-tv på den amerikanske sportskanal ESPN.

Hver af de otte deltagere vinder hovedpræmien, der er på 50.000 dollar svarende til over 300.000 kroner.

Det tog 20 runder og 47 korrekte ord i træk, før de otte deltagere blev kåret som vindere.